Virus - Memento Collider (2016)

Noorwegen
Label: Karisma

1. Afield (10:23)
  2. Rogue Fossil (4:46)
  3. Dripping Into Orbit (6:44)
  4. Steamer (7:44)
  5. Gravity Seeker (6:38)
  6. Phantom Oil Slick (9:01)
avatar van Don Cappuccino
Album stream: Memento Collider

Mijn eerste kennismaking met het Noorse Virus was op Roadburn 2014 en dat beviel me zeer goed. Dit is een band die je met recht avant-garderock/metal mag noemen, klinkend als een kruising tussen Voivod en het latere werk van Scott Walker, maar dan dek je de lading ook nog niet. Virus brengt zeer vervreemdende muziek op een heerlijke mellow manier, het gitaarwerk is duidelijk en droog met wringend akkoordenwerk terwijl de baspartijen zeer jazzy en kronkelend zijn en ook de drums mysterieus grooven en fluisteren. De vocalen dragen ook nog bij aan het aparte sfeertje door tussen zingen en praten in te zitten. Ondanks dat alles echt ingewikkeld is en de luisteraar actief maakt is alles ook nog eens ontzettend catchy, zelfs bijna dansbaar. Czral was met Ved Buens Ende al gruwelijk ver zijn tijd vooruit, maar anno 2016 is Virus ook de vreemde eend in de bijt. En dat is in de meest positieve manier die je maar kunt verzinnen.

avatar van [WZ]
^ klopt allemaal. Grooves zijn nóg aanweziger dan bij vorige, die ook al vet was! Echt super vervreemdende, dissonante en jazzy.. euh, 'metal' toch maar zeggen dan?

avatar van andnino
Interessante plaat. Op een aantal momenten heeft Virus me echt in zijn greep, en geniet ik met volle teugen, maar op andere momenten voelt het dan weer als meer van hetzelfde, en dwaal ik een beetje af.