Haikara - Haikara (1972)

Finland
Label: RCA

1. Köyhän Pojan Kerjäys (5:41)
  2. Luoja Kutsuu (7:45)
  3. Yksi Maa (9:33)
  4. Jälleen on Meidän (10:56)
  5. Manala (10:37)
Mssr Renard
Erg leuke mix van rock, prog en finse folk met Finse lyrics en ditto zang.

Lekker bizar en eclectisch. Het heeft (ondanks de wat enge hoes) een vrolijk en speels karakter.
Desondanks vind ik het hier en daar tóch wat te flauw en melig. Het haalt niet het niveau van Tasavallan Presidentii of WigWam.

Ik was benieuwd toen ik met deze cd in mijn handen stond. Finse groep, begin jaren 70 toen de creativiteit in het westen alle kanten op ging en er natuurlijk veel onderlinge invloeden waren.
Op Prog Archives staan nogal wat reviews en eigenlijk geen slechte. Bijna alle recensies zijn het eens over het unieke geluid van deze Finse proggroep, moeilijk om vergelijkingsmateriaal ge vinden. Maar toch hier wat namen die ik voorbij zag komen : Gong zonder de gekte van die groep, Van der Graaff Generator ten tijde van H tot He, King Crimson en ook Magma worden genoemd. Deze groepen worden veelal genoemd door de blazers die ook bij Haikara flink aanwezig zijn. Maar ook de overgangen, de zang alles heeft wel wat weg van de genoemde groepen. Ook zijn alle recensenten het er over eens dat het eerste nummer als Fins achtige folk wat uit de toon valt.
Het is inderdaad een wat ongewoon album, maar eigenlijk past het wonderwel in de jaren 70, waar er geen muzikale grenzen leken te bestaan. En een vinyl exemplaar uit 1974 is bijna onbetaalbaar geworden. Waar de teksten over gaan, geen idee, maar de muzikale sfeer zegt genoeg. Intrigerend dit album, nu een aantal maal beluisterd. Maar iedere keer ontdek ik weer wat nieuws. Ik zie dat de groep nog 2 andere albums heeft geaakt, zijn die bekend bij MM leden ?