Leyla McCalla - A Day for the Hunter, a Day for the Prey (2016)

Folk
Label: Jazz Village

1. A Day for the Hunter, a Day for the Prey (3:18)
  2. Les Plats Sont Tous Mis sur la Table (3:13)

met Louis Michot

3. Far from Your Web (2:26)

met Aurora Nealand

met Shaye Cohn

12. Minis Azaka (4:09)

met Shaye Cohn

avatar van Lura
Het is alweer drie jaar geleden dat Leyla McCalla haar zeer overtuigende debuutalbum Vari-colored Songs uitbracht. Het was grotendeels een eerbetoon aan Langston Hughes. Leyla kreeg van haar ouders een aantal dichtbundels van hem in haar jeugd.

Veel van die gedichten zijn politiek getint en hebben veelal betrekking op rassenproblemen. Zeven van zijn gedichten zette zij op muziek, waaronder het zeer beklijvende Song for a Dark Girl. Verder kwamen ook een aantal traditionals voorbij, waaronder een paar afkomstig uit Haïti, het land waar haar ouders vandaan komen.

De titel van de nieuwe cd is overigens een Haïtiaans spreekwoord, maar ook de titel van het boek wat in 1997 verscheen van muzieketnoloog Gage Averill. Het handelt over het wel en wee van Haïtiaanse vluchtelingen.

A Day for the Hunter, a Day for the Prey is ook de naam van de opvallende openingstrack op deze nieuwe schijf. Vooral opvallend door de wijze waarop Leyla haar cello bespeelt, ritmisch tikkend met haar strijkstok op de snaren.

Ook deze keer zingt ze haar songs in het Engels, Frans en Haïtiaans Creools. En wederom dragen een aantal ervan een politieke of maatschappelijke boodschap, zoals het bijzonder fraaie Vietnam, wat ze samen met haar eveneens talentvolle zus Sabine zingt.

Natuurlijk is ook ditmaal haar goede vriendin en collega Rhiannon Giddens van de partij. Helaas alleen op Manman, want hun stemmen kleuren wonderwel samen. Maar ook omdat Giddens beschikt over een indrukwekkende stem en voordracht.

Meestergitarist Marc Ribot speelt mee op Peze Cafe, waarvan de slotakkoorden zijn ontleend aan een bekend muziekstuk. Alleen wil het me nog steeds niet te binnen schieten welk. Andere speciale muzikale gasten zijn Louis Michot, Aurora Nealand, Sarah Quintana en Shaye Cohn.

Naast het al gememoreerde Vietnam behoort Little Sparrow tot mijn grote favorieten, met name door de weemoedige cello. Maar eigenlijk zijn alle songs, weer van hetzelfde hoge niveau als op Vari-Colored Songs.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Leyla McCalla - A Day For The Hunter, A Day For The Prey - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Leyla McCalla groeide als kind van Haïtiaanse immigranten op in New York en New Jersey, maar vertrok na het afronden van haar cello studie aan de New Yorkse universiteit naar het broeierige en bruisende New Orleans, waar ze zich onderdompelde in de rijke (muziek)cultuur en bijverdiende als straatmuzikant.

Dat laatste leverde haar een plekje op in het bijzondere collectief The Carolina Chocolate Drops, maar inmiddels staat Leyla McCalla weer op eigen benen.

Haar eerbetoon aan Langston Hughes uit 2014 ontging me nog, maar met A Day For The Hunter, A Day For The Prey maakt Leyla McCalla diepe indruk.

Op de plaat speelt haar cello een belangrijke rol, wat direct zorgt voor een bijzonder geluid in dit genre. De cello krijgt af en toe gezelschap van een gitaar, een banjo en een viool, maar over het algemeen genomen is de instrumentatie op de plaat behoorlijk sober. Door de klanken van de cello is de instrumentatie stemmig en wat weemoedig, waardoor de plaat vooral in de kleine uurtjes uitstekend tot zijn recht komt.

De bijzondere instrumentatie past prachtig bij de stem van Leyla McCalla, die indruk maakt met indringende, veelzijdige en ook opvallend melodieuze vocalen. Het zijn vocalen die prima passen bij de door de rijke cultuur van New Orleans beïnvloedde songs, maar het zijn ook vocalen die deze instrumentatie omhoog halen en kleur geven.

Leyla McCalla verstopt zich op A Day For The Hunter, A Day For The Prey als een kameleon in de muziekcultuur van New Orleans. De in het Engels, Frans en Creools vertolkte songs, bestrijken een opvallend breed palet en doen niet alleen recht aan de cultuur van New Orleans, maar ook aan die van de wortels van Leyla McCalla in Haïti.

Leyla McCalla doet op haar nieuwe plaat veel zelf, maar als voormalig The Carolina Chocolate Drops collega Rhiannon Giddens aanschuift voor een duet wordt getekend voor een van de hoogtepunten op de plaat, net als wanneer gitarist Marc Ribot los mag gaan.

A Day For The Hunter, A Day For The Prey is door de bijzondere instrumentatie en de veelheid aan invloeden zeker geen doorsnee rootsplaat en maakt mede hierdoor indruk. Dat doet Leyla McCalla ook nog eens met haar emotievolle zang en met haar teksten die ergens over gaan en de gevoelige thema’s niet schuwen. Het zijn allemaal ingrediënten van een plaat die absoluut behoort tot één van de mooiste en één van de een meest indrukwekkende van dit moment. Erwin Zijleman

kistenkuif
Het goede recensiewerk is al gedaan. Als dit album net zo beklijft als haar debuut ben ik als een kind zo blij.

kistenkuif schreef:

Ben benieuwd naar je bevindingen, ik lees ze binnenkort wel. Leuk dat je toch weer in nieuwe muziek duikt!

Overdonderend...in heel positieve zin...zo komt Leyla McCalla vanaf het allereerste nummer binnengevallen en knap genoeg weet ze dit niveau tot het einde toe vol te houden, Vietnam komt absoluut in aanmerking voor mijn persoonlijke Hall of Fame.

artonna campaign schreef:
Vietnam komt absoluut in aanmerking voor mijn persoonlijke Hall of Fame.

Niet alleen bij jou

Niet vaak krijg je zo'n eigenzinnige, wonderbaarlijke en hemels mooie smeltkroes voorgeschoteld...in zomerse termen; een koninklijke cocktail...die smaakt naar meer...en meer

artonna campaign schreef:

Heb je haar debuut al beluisterd?! Song for a dark girl is song die mij heel diep raakt.

Nee nog niet........ gaat zeker gebeuren.....de mooie dingen volgen zich op.

Dit jaar is nu al een enorm bewogen muziekjaar, met hele diepe dalen/treurige gebeurtenissen en aan de andere kant talenten met een hoofdletter T die opstaan/ tot volle bloei komen. Kijk uit naar het album van Lucy Woodward...ben nu op aanraden van Lura naar Closer van Tom Neven aan het luisteren, heb al zeer genoten van Ina Forsman en ja zou best een aanfluiting voor deze site zijn als het album van deze dame onder de 10 stemmen blijft hangen.....ben vaak wel eens te enthousiast, van deze plaat kan dat domweg niet anders.

avatar van Lura
De reden waarom ik recensies ben gaan schrijven artonna campaign is voortgekomen uit het feit, dat hier vaak albums onderbelicht blijven. Niet dat mijn recensies hier overigens veel effect hebben

avatar van dix
dix
Niet dat mijn recensies hier overigens veel effect hebben

Toch wel hoor

avatar van heartofsoul
In instrumentaal opzicht vind ik dit een prachtig album en boeit het me van begin tot einde, maar helaas geldt dat niet wat betreft de stem van Leyla McCalla: die gaat met namelijk snel vervelen. Ze kan heus wel zingen, haast ik mij te zeggen - anders kan ik weer boze reacties verwachten, maar voor mij hoeft het niet. Wel geniet ik van de klanken die ze aan haar cello ontlokt, en de andere musici zijn ook fantastisch. Marc Ribot had ik bijvoorbeeld graag wat prominenter gehoord.

kistenkuif
Niet dat mijn recensies hier overigens veel effect hebben

Mmm, toch minstens een plaat of tien nav jouw schrijfwerk in mijn kast beland. Vooral dames. Deze worp heb ik nog te weinig beluisterd voor een zinnig oordeel.

avatar van Lura
Jij bent, denk ik, de uitzondering die de regel bevestigd, kistenkuif
Dank zij jouw tips ben ik overigens ook regelmatig tot koop overgegaan.

avatar van heartofsoul
Lura: ook ik probeer tips van jouw kant en van die van anderen op dit forum wel eens, al ga ik niet bij ieder album vermelden welke user me op een bepaald spoor gezet heeft. De eerste drie titels uit je huidige rotatielijst heb ik bijvoorbeeld alle beluisterd; ik kom echter tamelijk vaak tot een andere conclusie. En zo zullen er meer MuMers zijn die zich laten inspireren. Niet iets om je al te druk over te maken. Geniet van al die mooie muziek, en wees een beetje relaxt! Als je je licht laat schijnen op relatief onbekende artiesten dan impliceert dat uiteraard dat je berichten wat minder reacties opleveren dan de nieuwe Radiohead. Doodsimpel. Wel een beetje off-topic, sorry moderator.

Wat een album, en vooral de stem en cello die alles naar een hoger niveau tilt. Mooi vol vuur en emotie ( verbeten pijn). Ook de cello is van adembenemende schoonheid. Ieder nummer op de Plaat is een groeibriljantje. Deze Lp gaat zeker hoog scoren in vele eindejaarlijstjes

avatar van AdrieMeijer
kistenkuif schreef:

Ik heb allebei de albums tegelijkertijd 'ontdekt' , dankzij de WorldMusic recensies in The Guardian. En zoals iemand al eerder opmerkte, in 2016 hebben we afscheid moeten nemen van een aantal oudgedienden, maar er komen ook steeds weer nieuwe talenten voor in de plaats. Dit is zo'n dame die ik zal blijven stalken. Het is zo moeilijk om temidden van de honderdduizenden cd's er nog eens eentje te maken met een volstrekt eigen sound en Leyla McCalla slaagt daar goed in. Overigens vind ik haar debuut nog net iets sterker. Op "A day for the Hunter..." is de fiddle wel érg prominent aanwezig en dat is niet bepaald mijn lievelingsinstrument. Maar mooie muziek is het.

Het jaar 2016 heeft naast of mede dankzij veel ellende ook adembenemende mooie liedjes opgeleverd. Daar waar 80 of 90 procent hier gaan voor de bekende namen/ geijkte wegen kies ik voor mijn favoriete songs voor 2016 uit een debutant en 2 zangeressen die ondanks bakken aan kwaliteit hier nauwelijks in de picture staan; Free Spirit van Lucy Woodward, Vietnam van Leyla McCalla en Empty House van Tom Neven.

kuifenco
Lura schreef:
Maar eigenlijk zijn alle songs, weer van hetzelfde hoge niveau als op Vari-Colored Songs. Muziekliefhebbers die dat album al in huis hebben zullen zeker ook A Day for the Hunter, a Day for the Prey gaan omarmen, want naar mijn bescheiden mening is het minstens zo mooi als zijn voorganger.

bijna net zo mooi. maar het beklijft zeker sinds aanschaf.

avatar van Lura
2 februari verschijnt er volgens Sounds, Venlo, een nieuw album, The Capitalist Blues : LEYLA MCCALLA - THE CAPITALIST BLUES - Sounds Recordshop Venlo - sounds-venlo.nl
Volgens haar eigen Facebookpagina zal het album pas in de herfst verschijnen.

avatar van popstranger
Helaas kan ik bij deze plaat niet zo enthousiast zijn als de heren in de commentaren boven mij. Voornaamste reden is Leyla haar stem. Die steekt me namelijk een beetje tegen en dan ben je natuurlijk snel uitgepraat. Muzikaal zal het allemaal wel knap in elkaar zitten maar sommige songs dreinen iets teveel weg mede door die zang en het geswitch tussen de talen helpt ook al niet voor mij om in het album te raken.