Metal album van de week in het gelijknamige
forumtopic
De bij de voorstelling van dit album in het forum gebruikte termen "weemoedig", "doom", "folk" en "Black metal achtige schreeuw" maakten dat ik mezelf al niet met al te grote verwachtingen op dit album trakteerde. Toch was de eerste luisterbeurt geen erg grote tegenvaller, buiten de zanger dan, die vind ik in de schreeuwerige stukken echt niet te pruimen.
Bij de volgende luisterbeurten ben ik elke keer meer "in" de muziek gekomen, en die meer gaan waarderen. De gebruikte "ongewone" instrumenten zijn inderdaad echt een verrijking. Een geslaagde meerwaardebrenger in de donkere, onheilspellende, weemoedige sfeerschepping.
De zanger stoort reeds minder, maar toch blijft dit voor mij de zwakste schakel. Spijtig, want in de "zuivere" passages vind ik hem wel te doen.
Vergeleken met andere albums die ik goed vind en die bij mij een vergelijkbare sfeer, of beter, gevoelsbeleving oproepen (al behoren ze tot een ander sub-gerne), vind ik hier toch iets te kort komen. Zo had ik toevallig (random-play) eerder vandaag "Panopticon" van "Isis" opstaan, en hiermee vergeleken lijkt Empyrium met dit album toch in een lagere divisie te spelen.
Al bij al een meevaller, en voor liefhebbers van het gerne zeker het proberen waard! ***