Blutengel - Nemesis (2016)

Alternatieve titel: Best of and Reworked

1 stem

Duitsland
Rock / Electronic
Label: Out of Line

1. Vampire Romance (4:45)
  2. Children of the Night (5:18)
  3. Behind the Mirror (3:51)
  4. Soul of Ice (5:20)
  5. Die with You (4:55)
  6. Black Roses (4:51)
  7. Lucifer (4:57)
  8. Der Spiegel (3:49)
  9. Engelsblut (5:26)
  10. Weg zu Mir (4:27)
  11. Bloody Pleasures (4:34)
  12. Reich Mir die Hand (3:44)
  13. Sing * (3:25)
  14. Asche zu Asche * (4:25)
  15. Save Our Souls * (4:22)
  16. You Walk Away * (3:57)
  17. Seelenschmerz [Symphonic Version] * (5:54)
  18. Ein Augenblick [Symphonic Version] [Live Auf dem Gothic Meets Klassik] * (5:00)
  19. No Eternity [Piano Version] * (3:59)
  20. Dancing in the Light * (4:59)
  21. Soultaker * (6:13)
  22. Nachtbringer * (4:03)
  23. The Oxidising Angel * (4:52)
  24. Über den Horizont * (4:17)
  25. Krieger [Electro Version] * (3:52)
  26. Monument * (4:04)
avatar van Killeraapje
Het oude werk van Blutengel sprak mij een stuk minder aan dan hun pakweg laatste 5 albums. Het voornaamste probleem was, dat zanger Chris Pohl nauwelijks budget had en met minimale middelen het best mogelijke album in elkaar probeerde te flansen. Een ander probleem was dat zijn eerste vier zangeressen afwisselend erg iel of zelfs vals zongen.

Daar kwam verandering in toen in 2011, Pohl zangeres Ulrike Goldmann aan zijn band heeft toegevoegd en ineens klonk Blutengel een stuk krachtiger. De betere productie en betere muzikanten deden de rest. Het was daarna een kwestie van tijd, dat Pohl, samen met zijn nieuwe band, de stapel matig geproduceerde beginplaten onder handen zou gaan nemen. Het moet gezegd, het resultaat mag er zijn!

Alle tracks op Nemesis zijn opnieuw opgenomen en klinken als de spreekwoordelijke klok die op de cover staat afgebeeld.

Vampire Romance, Engelsblut, Soul of Ice en het smaakvolle Black Roses zijn heerlijke opzwepende Gothic Tracks zoals alleen Chris die kan schrijven. Het klinkt allemaal fantastisch en je krijgt er ontzettend veel energie van. Het hoogtepunt vind ik echter de bombastische ballade Die with You, die met gemak gerekend kan worden tot de meest aangrijpende en mooiste Everblacks, die Chris Pohl geschreven heeft.

Naast de opnieuw opgenomen tracks is er ook nog een tweede album met meer recente nummers van de uitstekende albums Blutengel - Monument (2013) en mijn favoriet Blutengel - Omen (2015). Ook de orkestrale nummers zijn heerlijk maar wederom is het absolute hoogtepunt voor mij de piano ballade No Eternity waar de melancholie vanaf druipt en de zang van zowel Pohl als Goldmann sfeervol en aangrijpend is.

Naar het einde toe kakt het allemaal een beetje in maar voor de liefhebbers is het zeker leuk om de afgekeurde b kantjes te beluisteren. Dit album koop je echter vooral voor de nieuw opgenomen versies die stuk voor stuk heerlijk klinken en ook live fantastisch uit de verf komen zoals te horen op Blutengel - Live im Wasserschloss Klaffenbach (2018)

Alles bij elkaar een erg relevante en goed verzorgde verzamelaar die ideaal is voor elke Gothic liefhebber die kennis wil maken met Blutengel.

Erg goed!