The Rolling Stones - Rolled Gold (1975)

Alternatieve titel: The Very Best Of

Label: Decca

1. Come On (1:50)
  2. I Wanna Be Your Man (1:46)
  3. Not Fade Away (1:51)
  4. Carol (2:32)
  5. It's All over Now (3:28)
  6. Little Red Rooster (3:07)
  7. Time Is on My Side (3:01)
  8. The Last Time (3:36)
  9. (I Can't Get No) Satisfaction (3:43)
  10. Get Off of My Cloud (2:58)
  11. 19th Nervous Break Down (3:55)
  12. As Tears Go By (2:46)
  13. Under My Thumb (3:42)
  14. Lady Jane (3:11)
  15. Out of Time (5:38)
  16. Paint It Black (3:21)
  17. Have You Seen Your Mother Baby, Standing in the Shadow? (2:34)
  18. Let's Spend the Night Together (3:40)
  19. Ruby Tuesday (3:19)
  20. Yesterday's Papers (2:07)
  21. We Love You (4:25)
  22. She's a Rainbow (4:07)
  23. Jumpin' Jack Flash (3:36)
  24. Honky Tonk Women (3:06)
  25. Sympathy for the Devil (6:26)
  26. Street Fighting Man (3:14)
  27. Midnight Rambler (6:57)
  28. Gimme Shelter (4:30)
  29. Tell Me * (3:49)
  30. Heart of Stone * (2:50)
  31. Play with Fire * (2:13)
  32. I'm Free * (2:23)
  33. Mother's Little Helper * (2:46)
  34. Dandelion * (3:31)
  35. 2000 Light Years from Home * (4:46)
  36. No Expectations * (3:56)
  37. Let It Bleed * (5:28)
  38. You Can't Always Get What You Want * (7:28)
  39. Brown Sugar * (3:50)
  40. Wild Horses * (5:42)
sq
Mooie verzameling van alles van de Stones uit de Decca-periode. Deze, in mijn bezit ook echt al vanaf 1975, heeft voor mij lang bepaald wat de Rolling Stones waren en zijn, ongeveer zoals de rode en de blauwe dubbel dat voor de Beatles waren. Gezien als rock-album is kant 4 van deze Dubbel-lp (vanaf nummer 24) denk ik nauwelijks te overtreffen.

avatar van avdj
Héérlijke verzamelaar!

Vreemd dat hij niet meer leverbaar is.

avatar van Thunderball
Deze is toch nooit op cd geweest?

En omdat alle nr's al op de reguliere (verzamel)-cd's van Decca staan vrij overbodig.

Dit was nu weer destijds zo'n typische verzamelaar door Decca/Abkco uitgebracht om toch maar te kunnen blijven verdienen aan de Stones, terwijl die al lang naar een nieuwe platenmaatschappij waren uitgeweken.

Kortom: oude wijn in nieuwe vaten.
Maar het blijven stuk voor stuk klasse nr's!

sq
Voor de volledigheid: het is mijn beeld van toen dat de inderdaad vrij nutteloze rij 'nieuwe' verzamelplaten van Decca vooral hierná volgde (o.a. in Nederland in 1976 'Stones Story' waarvan deel 1 precies dezelfde tracklisting had als deze) Later is deze verzameling ook op CD uitgebracht en toen heette-ie weer gewoon 'Rolled Gold'.

avatar van avdj
Stones Story heeft mijn vader ergens op casette.
Gelukkig zijn dit soort overbodige releases niet meer leverbaar. Tegenwoordig moet je gewoon Hot Rocks + Jump Back kopen.

avatar van Jan Wessels
avdj schreef:
Stones Story heeft mijn vader ergens op casette.

Op Hot Rocks mis ik een paar geweldige Stones songs: Little Red Rooster en We Love You. Die staan wel weer op Stones Story (die al zo'n 30 jaar bij mij in de kast staat geloof ik), de verzamelaar die verdacht veel op Rolled Gold lijkt . Hot Rocks valt dus voor mij af.

Enige manco van Stones Story vind ik wel het ontbreken van het mooie Play With Fire.

Als ik dus een verzamelaar op cd wil kopen wordt dat toch The Singles Collection: The London Years. De beste periode van de Stones (in my humble opinion of course).

EVANSHEWSON
Dit is nog eens een prima verzamelaar van de Steentjes zie!

Het omvat hun allerbeste periode, de formidabele serie
Jumpin' Jack Flash, Honky Tonk Woman, Gimme Shelter, Sympathy for the Devil en het ongelooflijk - en nu moet ik, sorry voor de overreagerende medemensen, echt vervallen in hoofdletters ;
het ongelooflijk fantastische, formidabele, superieure...

M I D N I G H T R A M B L E R

Wàt ik een muzikaal klaarkomen vind, zeg maar een Oorgasme!
(die tempowisselingen, die Charlie die plots harder begint te rammen op zijn drumstel...!!)

Dit is nog eens een andere compilatie dan die half gemiste 40 licks, ook al omvat dit niet heel de loopbaan van de Stenen.
Hier past voor mij enkel de maximale score 5 en niets minder!

ps. bestaat dit op cd ? kwam ze nooit tegen, maar heb de elpee nog natuurlijk!

avdj schreef:
Héérlijke verzamelaar!

Vreemd dat hij niet meer leverbaar is.

ai ai ai, is dat waar ???

Pieter Paal
Toen ik dit dubbel-album kocht, kon ik keuze maken uit 'Rolled gold' en 'Stones story'(blauwe).
Ik heb toch maar voor 'Stones story' gekozen, omdat daar een verhaal, de teksten van alle nummers en een poster van Mick Jagger bij zat. In 1981 volgden 'Stones story 2'(groene) en 'Stones story 3'(rode), die helaas niet deze luxe bevatten. De laatste 2 titels zijn wat door elkaar gehusseld, terwijl 'Rolled gold'/ 'Stones story' wel een chronologische volgorde hebben.
'Rolled gold' is een leuk album om mee te beginnen en geeft een prima overzicht van de Decca-jaren 1963-1969.
Helaas ontbreken belangrijke in Amerika en hier op single verschenen nummers zoals: 'Tell me', 'Heart of stone' en 'Mother's little helper'. Ook Mick Jagger's solo single 'Memo from Turner' schittert hier door afwezigheid.
b-kantjes/ dubbele a-kantjes: 'Play with fire', 'Dandelion' en de kortere versie van 'You can't always get what you want' zouden ook prima op dit album gepast hebben.
Zowel 'Stones story' als 'Rolled gold' kom ik nog regelmatig op rommel- en curiosamarkten tegen. Van 'Rg' kom ik zowel de Decca als de Nova-label persing tegen.
Op cd zijn inmiddels betere compilaties te vinden zoals de 3 cd-box 'Singles collection-The London years'. Ik heb deze box meteen in 1989 gekocht en toen zat er ook nog een boek bij met alle teksten en singles-hoezen. De latere uitgave is wat bescheidener.

sq
Ik mis op deze verzameling vooral ´Brown Sugar´.

avatar van Herr Meijer
Dat is logisch: Brown Sugar staat hierop, en da's geen Decca, maar Rolling Stones' eigen platenlabel.

sq
Och ja, wel dat is net over de grens heen zeg maar . Ik reken Brown Sugar nog bij datgene dat ik niet bewust heb meegemaakt ( ik was 9), en ik denk dat ik de grens onbewust gelegd heb in, zeg maar, 1973, met ´Only Rock n Roll´als de eerste single van de ´nieuwe tijd´. Ik héb Sticky Fingers wel, trouwens.

avatar van Thuurke
Nu in 2007 opnieuw uitgebracht op CD met andere tracklist en extra nummers. Overbodige plaat na The Singles Collection, 40 Licks en Hot Rocks en More Hot Rocks.

avatar van Thunderball
Maar wel waanzinnig mooi uitgevoerd, zowel de cd als de lp. Nu over al te koop. Let op: prijzen van vooral de lp (van 20 tot 35 euro!) varieren sterk!

Pieter Paal
Nadat de rode en de blauwe dubbelaars van The Beatles ook op cd uitgebracht zijn, konden The Rolling Stones met hun 'Rolled gold' (dat een jaar later hier veel mooier uitgevoerd uitgebracht is als 'Stones story') natuurlijk niet achterblijven. Wie weet worden 'Stones story 2' (groene) en 'Stones story 3' (rode) ook nog eens uitgebracht als dubbel-cd's met wat extra's die ook al op andere cd's terug te vinden zijn. Het zou mij ook niets verbazen als Decca-compilaties uit de jaren 70 en 80 zoals 'Milestones', 'Stone age', 'Gimme shelter', 'Rock 'n' Rolling Stones', 'No stone unturned', 'Slow rollers', 'Heartbreakers' etc. etc. etc. ooit op cd zullen verschijnen.
Rond december, de feestdagen worden er altijd veel compilaties uitgebracht zodat de kassa's goed gaan rinkelen.
Ook als het zoveel jaar geleden is dat een album verscheen wordt er wel een anniversary-editie met leuke extra's uitgebracht.
Hoewel deze albums veel Stones-klassiekers bevatten en het art work mooi uitgevoerd is, zit ik meer te wachten op wat interessantere Stones-dingen, denk maar eens aan een expanded version van hun beste live-album 'Get yer ya-ya's out!'.

EVANSHEWSON
Pieter Paal, ik kan je redenering en je beschouwing geheel volgen.
Maar deze verzamelaar blijft wel grandioos, stukken beter dan die halfbakken 40 Licks (en dan heb ik het over cd 2 van die plaat!).

Deze hier blijft echt aan te bevelen als zo ongeveer hun beste compilatie, toch ?

EVANSHEWSON
Er is een heruitgave van dit album met bonustracks, maar ik weet niet welke bonustracks, iemand zal dit wel eens toevoegen hier, denk ik, hoop ik?

want van deze redelijke digibeet kun je dat onmogelijk verwachten (ik dacht ik zal het er maar zelf bijzetten, anders krijg je toch reacties, als "voeg het zer zelf maar aan toe". Neen dus.)

EVANSHEWSON schreef:
Pieter Paal, ik kan je redenering en je beschouwing geheel volgen.

Jij hebt echt iets tegen die 40 Licks plaat, is het niet? Ik snap ergens wel wat je bedoelt (schijfje twee bevat stukken minder grote knallers en luistert minder lekker weg), maar om nou die hele plaat te veroordelen omdat Midnight Rambler er niet opstaat.....?!

EVANSHEWSON
Neen, Thunderball, omdat het zo'n gemiste kans is om eens een perfect samengestelde verzamelaar uit te brengen.

Ook Waiting on a Friend ontbreekt, terwijl You Got Me rocking (een nummer zonder enige melodie of richting) er WEL opstaat, dus echte klote-missers staan erop en daarvoor moeten prima songs wijken, dààrvoor vind ik die 40 Licks de allergrootste misser van formaat ooit.
En omdat men Fool to Cry op het eind met een lelijke fade-out naar de verdoemenis helpt, dat nummer moest er in zijn geheel opstaan.

En er onbreekt nog heelwàt, uit hun sterktste periode (68-73) helaas ten voordele van grote stinkers uit hun periode nà Tattoo You, die tweede plaat van 40 Licks is om te huilen zo slecht, echt!

En deze hier, die is van begin tot eind één groot oorgasme, dit zijn Stones zoals die moeten klinken; ruig, smerig en rockend, niet leeg en inspiratieloos zoals op dat vreselijke Hey Hey Hey You got me Rocking, bweurk!

avatar van Thunderball
Nou vind ik persoonlijk Fool to Cry een ongeloofelijk saai zeik nr en You got me rockin' op zijn minst live wel een lekkere meezinger en met een gave, smerige riff, maar ik geef toe dat op schijfje twee wel nr's ontbreken als Waiting on a friend, Harlem Shuffle, Hot stuff, Bitch, Like a rolling Stone etc.. maar oude nr's als MR, Lady Jane, Time is om my side en 2000 Light Years ontbreken ook. Je kunt natuurlijk niet alles op twee schijfjes kwijt. Dan hadden ze er een drie dubbelaar van moeten maken!

Ik vermoed dat de deal was: Alles van Decca op schijfje 1 en Virgin/ RS records op schijfje 2. Dat ze dus even veel ruimte zouden krijgen. Met Brown Sugar en Wild Horses viel nog heen en weer te schuiven, maar met de rest niet.

Die nieuwe nr's waren wel "leuk", maar hadden er wat mij betreft ook niet op gehoeven. Over een paar jaar denkt iedereen sowieso: wat doen die nr's op een verzamelaar??

avatar van marco straaten
Ondertussen is Rolled gold+ ook uit en daar staan 40 nummers op.
Schitterend verpakt en uiteraard met 40 prachtige nummers.
Wel gek dat Brown sugar en Wild horses er op staan, terwijl die nummers niet in de Decca catalogus thuis horen.

avatar van Thuurke
Ze staan ook op The Singles Collection / The London Years en op Hot Rocks. Waarschijnlijk zijn ze op single uitgebracht op het Decca label, net voordat ze naar hun eigen label gingen.

Brown Sugar en Wild Horses staan op hun eigen Rolling Stones label

avatar van kaztor
Heb nooit veel begrepen van dat gegoochel met Sticky Fingers.
Ze waren Deeca zeker nog wat verschuldigt bij het verschijnen ervan?

Harald
Ze zijn van Decca weg gegaan omdat Decca het "Toiletten hoes" voor Beggars Banquet heeft geweigerd. Ze hadden nog een single voor hun moeten maken en dat is dan de Cocksucker Blues geworden maar deze was voor Decca qua tekst niet in de handel te brengen. Volgens mij weten waren ze Decca niets verschuldigd.

avatar van kaztor
Aha, dus kreeg Decca van Sticky Fingers een compenserend aandeel....

En dan later wel de toilet-afbeelding op cd uitbrengen, die fatsoenrakkers...

kaztor schreef:
Aha, dus kreeg Decca van Sticky Fingers een compenserend aandeel....

Geen idee maar ik denk het niet

Nee, het zit zo:

die nr's hadden ze al opgenomen toen ze nog onder contract stonden van Decca (lees: alle rechten van die tijd behoren aan ex-manager Allen Klein), dus formeel naar de letter behoren ze aan Decca/Abbco, maar daar is verder niet moeilijk over gedaan en vindt Klein dat hij heeeel genereus is geweest, door toe te staan dat deze twee nr's op het eerste RS records album mochten komen (maar feitelijk heeft hij ze natuurlijk een poot uit gedraaid, door er via de rechter met alle rechten van de songs uitgebracht op Decca van door te gaan!).

Harald
Zou wel kunnen, komt logisch over. Maar die origineel Brown Sugar vinyl 7"single staat er wel op hun Rolling Stones label zonder dat er een verweizingen naar Decca/Abbco.te zien is.

avatar van Thunderball
Is er ook niet, zoals het ook niet op Sticky Fingers vermeld staat. Vandaar dat Klein zelf vind dat de Stones niet moeten zeuren over termen als "opgelicht", want hij vindt dat hij heel coulant is geweest wat deze nr's betreft. Maar dat is dus de reden dat ze zowel op compilaties van Decca als op RS records (uitgebracht telkens door de hoogstbiedende platenmaatschappij EMI, CBS, Virgin etc) te vinden zijn.
Het idiote van alles is dat de Stones tot vandaag de dag over heel hun jaren '60 catalogus telkens als ze weer gaan touren en ze deze nr's live spelen geld moeten betalen aan Klein. ok, dat is dan wel een symbolisch bedrag van een dollar ofzo, maar toch....!
Eind jaren '60 begonnen ze pas argwaan te krijgen dat er iets niet klopte aan hun inkomen/vermogen. Ze hebben van te voren deze zelfde Klein ook nog aan hun vrienden The Beatles aanbevolen.