Tanya Tagaq - Retribution (2016)

Canada

8. Sivulivinivut (1:49)
  9. Sulfur (3:00)
  10. Rape Me (4:56)
avatar van E-Clect-Eddy
Vanaf vandaag tijdelijk te beluisteren / voor te beschouwen via NPR first listen

Was erg benieuwd hoe dit klinkt, een Canadese Inuit keelzangeres met Pop elementen!

Dit ligt behoorlijk ver van mijn comfortzone, veel vind ik nog moeilijk als muziek te kwalificeren, en dat keelzingen is interessant om een keer te horen maar ik krijg niet de neiging om het album meteen weer opnieuw te luisteren. De experimentele muziek van Jenny Hval kan ik nu wel waarderen en dat is het dichtste wat in de beurt komt dat ik ken. Er zijn nummers die meer toegankelijker zijn zoals Centre met rapper Shad en hip hop invloeden. Is net of ik midden in een ander album beland ben. Er zitten stukken tussen die heel minimalistisch en toch sfeervol zijn, leuk voor Halloween of zo?

De keelzang klinkt op diverse momenten als of het door een man wordt gedaan. Veel teksten of harmonie in het refrein moet je niet verwachten. Het klinkt meer als een verhaal / theaterstuk wat wordt opgevoerd en waarschijnlijk is dit live een hele beleving maar hier kan ik niet veel mee. Er zitten zeker mooie sfeervolle stukken tussen. En een nummer als Cold heeft een redelijke songstructuur met chanting en instrumenten die klinken als een soort van violen.

Na een moeilijke opening, in elk geval voor mij als nieuwe luisteraar, kan ik het album wel een plaats geven. Zoals gezegd denk ik dat dit eigenlijk live zou moeten zien / beleven om er werkelijk van te genieten. Het is een interessant experiment(?) om mee kennis te maken en kan na de gewenningsperiode wel dit album een tweede keer beluisteren, achter elkaar. Heel erg ver zal het niet komen op mijn lijst van bijna 350 beluisterde album van 2016, net als het album van Jenny Hval maar het zal me waarschijnlijk wel beter bijblijven dan het gros van die albums. Mogelijk ook interessant voor fans van Björk en Einstürzende Neubauten.