Moddi - Unsongs (2016)

Noorwegen
Pop / Folk
Label: Propeller

1. June Fourth 1989: From the Shattered Pieces of a Stone It Begins (3:39)
  2. A Matter of Habit (5:16)
  3. Punk Prayer (4:37)
  4. Open Letter (3:05)
  5. Army Dreamers (3:46)
  6. Our Worker (4:13)
  7. Parrot, Goat and Rooster (3:43)
  8. The Shaman and the Thief (6:03)

met Mari Boine

9. Eli Geva (2:46)
  10. Strange Fruit (2:30)
  11. Where Is My Vietnam? (4:57)
  12. Oh My Father, I am Joseph (3:56)
avatar van Broem
Heb de single A Matter of Habit en Eli Geva al een paar keer gehoord en ben razend benieuwd naar de rest. Een van de meest sympathieke en gedreven artiesten die ik ken. Ga 'm live zien in de Jerusalemkerk in A'dam https://www.paradiso.nl/web/Agenda-Item/Moddi-locatie-Jeruzalemkerk-Amsterdam.htm Met zijn optreden in Roepaen nog vers in het geheugen eentje om naar uit te kijken.

avatar van El Stepperiño
Veel plezier Broem, dat is een mooie locatie! Ben daar geweest met een William Fitzsimmons-concert, dit soort muziek komt daar prachtig tot z'n recht.

El Stepperiño schreef:

Thanx. Moet nog eens goed gaan zitten voor het album, is er nog niet van gekomen.

Altijd riskant om een verse cd met vijf sterren te waarderen maar toch doe ik het. Unsongs ben ik op het spoor gekomen door een recensie in de NRC. Een snelle luisterbeurt op Spotify deed mij besluiten deze cd meteen aan te schaffenen niet te wachten tot de uitverkoop. Prachtig werk van deze zanger die goed geluisterd heeft naar Passenger. Hoogtepunt voor mij is de cover van Pussy Riot's 'Punk Prayer'. Tranen over mijn wangen.

avatar van Broem
Oef, wat een fikse diskwalificatie van Moddi is dat hbenders. Goed geluisterd naar Passenger! Uiteraard ieder z'n mening maar ik schaar Moddi toch in een geheel andere categorie als Passenger (nee, ik heb niks met die strontvervelende popdeuntjes ) Dit album van Moddi is een verzameling van songs die op een of andere manier in de oorspronkelijke versie zijn verboden of gebanned in eigen land. Dat Moddi politiek geëngageerd is wist al. Daar een album van en over maken is andere koek. Toch lukt het de man perfect. Met zijn bekende soberheid en vakmanschap legt hij ziel en zaligheid in dit album. Stuk voor stuk juweeltjes (ken overigens niet alle originele versies) die dit album weer uiterst genietbaar maken. Ik kijk uit naar zijn concert volgende week zaterdag in Amsterdam. Hij mag zijn versie op de algemene beschouwingen in NL achterwege laten maar ben wel benieuwd naar zijn motivatie zo'n album te maken. Interessante gast die Moddi.

avatar van staralfur
Het is lang geleden dat ik zo gegrepen werd door een nieuwe release. Ik denk dat ik de afgelopen week Unsongs zo'n 15 keer beluisterd heb, en elke luisterbeurt wordt 'ie mooier. Het is een bijzonder intrigerend project, en ook ik ben erg benieuwd naar het concert volgende week.

avatar van alpeko
hbenders schreef:
Prachtig werk van deze zanger die goed geluisterd heeft naar Passenger.

Gaan we schelden? Dit is zeker pas je eerste kennismaking met Moddi? Hij is al ietsje langer bezig dan dat Passenger is doorgebroken. Zijn muziek is bovendien veel gelaagder. Qua stem kan ik me de vergelijking voorstellen maar ik denk niet dat hij inspiratie is gaan putten uit Passenger.

avatar van blur8
Vergelijken op dit niveau heeft blijkbaar weinig zin. Gewoon op zich beoordelen.
En dan hebben we een zeer geïnspireerd album van een eigenzinnige artiest.
Geloof dat het allemaal re-make's zijn, die door Moddi uit de vergetelheid worden gehaard.
En weer heeft vergelijken met het origineel geen nut, want de meeste zijn te obscure om eenvoudig te kunnen beluisteren. Ik ken alleen Army Dreamers van KateBush en die is opvallend fris.
Fijn dat ik kaartjes voor Jeruzalem heb.

blur8 schreef:
Fijn dat ik kaartjes voor Jeruzalem heb.

Enne...hoe vond je het concert? Heb weer vol bewondering naar deze bezielde knul zitten luisteren. Prachtige verhalen verbonden aan de keuze om deze liedjes op plaat te zetten. Wat een inspiratie. Mooi en sober vertolkt in een volle Jeruzalem kerk. Ik blijf 'm volgen. Topper.

avatar van blur8
Broem schreef:
Enne...hoe vond je het concert?

Schitterend en bijzonder.tegelijk. Elke song wordt uitgebreid ingeleid, met lange achtergrond verhalen, die vervolgens wel bijdrage aan de inhoud en beleving.. Eerlijke ontboezeming: "op eerdere albums stonden alleen songs met een nietszeggende standaard inhoud. Op Unsongs alleen hertalingen van verboden songs".
De gitaar Cello combi en schaarse 2-zang verveelde geen moment. De redelijk volle kerk was terecht muisstil.

avatar van staralfur
Ik sluit me bij bovenstaande aan.. wat een schitterend concert! Mooi om te zien hoe Moddi sinds 2010 gegroeid is, toen ik hem voor het eerst live zag in het voorprogramma van Angus & Julia Stone.

Kippenvel.

Oeps Alpeko en Broem, het noemen van de naam Passenger is kennelijk vloeken in de gelederen der Moddi-fans. Unsongs is idd mijn eerste kennismaking met Moddi en ik heb geen spijt van mijn aankoop en de 5 sterren. Ik geloof best wel dat het hart van Moddi op de juiste plaats zit en dat hij dat juist op dit album toont. Maar om nu Passenger zo te declasseren ...... Ik heb het idee dat Moddi dat zelf niet zo een, twee, drie zou doen. Ik heb ondertussen beide heren, Passenger en Moddi in het echt gezien en beide optredens hebben echt geboeid. En inderdaad, Moddi heeft een mooi en oprecht verhaal maar dat had Passenger ook eigenlijk wel. Mooie kerk trouwens.

avatar van Sandokan-veld
Niet alleen een sympathiek concept waarnaar je een avondje aangenaam kunt googlen, maar ook gewoon een behoorlijk goede plaat. Moddi heeft een prettige zang- en gitaarstijl. Misschien niet wereldschokkend, net als de bescheiden arrangementen, maar daarmee zorgt hij wel dat de liedjes op deze rebelse wereldreis stevig in het middelpunt blijven staan.

Per definitie afwisselend door de vele genres en onderwerpen die aan bod komen, maar Moddi weet er als empathische reisgids toch een samenhangend geheel van te smeden. Ik zeg: viva la revolucion! Zeker één van de mooiste albums van 2016.

Zaterdag 1 april 2017 Moddi voor de tweede keer bezocht in Doornroosje, Nijmegen. Heerlijk optreden, zo mogelijk nog mooier dan het optreden in de Jeruzalenkerk. Bijzonder hoe muisstil het publiek was.

avatar van dynamo d
A Matter oif Habit en Where is My Vietnam vind ik de mooiste van dit album Unsongs. Ik begrijp alleen niet helemaal dat als Moddi het geluid van protesteerders/protestmuzikanten uit de verschillende landen willen laten horen dat er dan geen teksten bij de nummers in het boekje zijn opgenomen.