Swans - Greed (1986)

Rock / Avant-Garde
Label: K422

1. Fool (5:23)
  2. Anything for You (4:32)
  3. Nobody (4:49)
  4. Stupid Child (5:19)
  5. Greed (6:17)
  6. Heaven (4:54)
  7. Money Is Flesh (6:20)
  8. Time Is Money (Bastard) * (5:40)
  9. Sealed in Skin * (6:09)
  10. Time Is Money (Bastard) [Mix] * (7:05)
avatar van Castle
Bij Swans - Greed / Holy Money (1986):

Hoe donker kan je een plaat maken???

Vroeger vond ik vooral Greed geweldig, maar nu denk ik soms " zelfs na luisteren van deze plaat is zelfmoord nog te veel moeite

avatar van Jesusfreen
De originele Lp geef ik vele sterren, doch de Cd uitvoeringen zijn nieuwe arrangementen die het slechtste van de nineties herbergen.Bummer.

avatar van dix
dix
over welke CD uitvoering heb je het dan ?
er zijn er meerdere ...

avatar van Jesusfreen
In mijn zoektocht naar de cd-uitvoering van mijn weltschmertzplaatje
en diverse beluisteringen bij platenwinkels(of cd-shops), kwam ik altijd van een kale reis terug, het klonk niet hetzelfde als toen. Het waren meestal met Cop gecompileerde cd's.

avatar van Paalhaas
In dat geval zaten Holy money en de Young God EP er ook bij. Een compilatie van de losse compilaties Greed/Holy money en Cop/Young God.

avatar van Castle
Heb ik ook, ene keer draai je er zo doorheen en andere keer statt het album je na 2 nummers tegen. Blijft indrukwekkend

Yuppie cultuur.
Snel carrière willen maken.
Bloedgeld over de ruggen van anderen.
Ondergang van de kleine investeerder.
Gezinnen totaal aan de grond.
Zelfmoord tot gevolg.

Geruïneerd door risico’s van grote kapitalisten.
Behandeld als vee.
Wall Street mentaliteit.
Later nog eens weer gegeven in de gelijknamige film.

We zijn allemaal marionetten.
Slaven die gewetenloos bevelen opvolgen.
Moe gestreden en de mond gesnoerd.
Zorgmanagers, bankdirecteuren en platenlabelbazen.
Corrupte oud ministers.
Bonussen opstrijken.
Vergaarde kennis omzetten in macht.
Achterban verloochenen.

Terug bij af.
Juist vanwege de economische crisis.
Snel efficiënt graaien in de schatkist.
Hebzucht als opspelende verslaving.
Koortsig en dreigende overspannenheid.
Dollartekens vervullen een nietszeggende dode blik.

Industriële muzikale ondersteuning.
Weerklinkt als illegale drukkerijen.
Weg gestopt in verlaten fabriekshallen.
Echo’s van overproductie.
Rollen papier veranderend in bankbiljetten.
Duurzame arbeid.
Lonend in valsheid.

Doffe, logge mokerslagen.
Verdoofd door vertragende pulserende slagen.
Ergens in een hart van ijzer.
Veranderend in een mechanisme.
Gewetenloos.
Robocop als Bad Guy.

Greed kun je onmogelijk los koppelen van opvolger Holy Money.
Vandaar waarschijnlijk later samen uitgebracht.
Thematisch sluit het feilloos op elkaar aan.
Jarboe als rouwende weduwe.
Gira in een dubbelrol.
Dan weer slachtoffer van het systeem.
Vervolgens een kille zakenman.

Juist de directheid is confronterend.
Hoe doeltreffend kan een album zijn.

avatar van frolunda
Een plaat die wel erg dicht bij de dood komt.Huiveringwekkend maar tegelijkertijd van een apocalyptische schoonheid.

avatar van henkiev
Briljante plaat!

avatar van Juul1998B
Wauw, één van de donkerste platen die ik ooit gehoord heb. Wat een binnenkomer is het openingsnummer!
Swans weet wel hoe ze de juiste snaren moeten raken zeg, tjeez.
Het zal geen Swans album worden die ik super vaak ga luisteren of als eerst opzet. Dan ga ik toch meer terug naar the great annihilator, The seer, soundtracks for the blind of to be kind.
Alsof Bauhaus en Joy division baby's hebben, en die baby heet Swans.

avatar van Koen St
Bestaan is pijn.

avatar van Koen St
met de bonustracks van de bastard ep maar naar 4,5
dit album is zo pijnlijk en donker niet op een verdrietige manier, maar een manier die zo donker en pijnlijk klinkt dat ik niet kan uitleggen
indrukwekkend dat ze zo veel pijn kunnen uitdrukken op een LP
zoals Castle zei "zelfs na luisteren van deze plaat is zelfmoord nog te veel moeite", dat vat de plaat best goed samen
Time is Money (van bastard) is toch wel op een manier lekker dansbaar moet ik zeggen, maar daar spat de woede er weer van af.

avatar van Juul1998B
Koen St schreef:
met de bonustracks van de bastard ep maar naar 4,5
indrukwekkend dat ze zo veel pijn kunnen uitdrukken op een LP

Mooie en passende review Koen!
Ik vind Swans op de eerdere platen zoals Greed meer agressief komen en het beukt wat lekkerder. Dit vind ik de beste plaat als het gaat om de begin jaren.
Money is flesh, anything for you en nobody zijn echt hele, hele vette songs!

avatar van jeanmaurice
Juul1998B schreef:
Money is flesh, anything for you en nobody zijn echt hele, hele vette songs!

Persoonlijk vind ik dit oudere werk beter dan het latere werk. Blijft een briljante band en wat mij betreft ook een van de donkerste die ik in mijn collectie heb.