Current 93 & HÖH - Island (1991)

Verenigd Koninkrijk / IJsland
Avant-Garde
Label: World

1. Falling (4:55)

met Björk

2. Dream of a Shadow of Smoke (2:52)
  3. Lament for My Suzanne (4:56)
  4. Fields of Rape (Sightless Return) (7:41)
  5. Passing Horses (3:48)
  6. Anyway, People Die (4:17)
  7. To Blackened Earth (4:29)
  8. Oh Merry-Go-Round (7:07)
  9. Crowleymass Unveiled * (3:49)
  10. Paperback Honey * (2:54)
  11. The Fall of Christopher Robin * (4:22)
  12. Fields of Rape & Smoke * (4:25)
  13. Merry-Go-Round & Around * (5:24)
avatar van Lukas
Hoewel de zwaar aangezette synths deze plaat in een heel ander kader plaatsen, klinkt dit toch vooral heel erg Current 93. De eerste twee nummers - of eigenlijk met name het magistrale tweede - zorgen voor een veelbelovend begin. Daarna verzandt de plaat voor mij wat te veel in het standaard spoken-word-fluisterriedeltje over moeilijke, onheilspellende geluidscollages. Dat is natuurlijk ook wel datgene waarmee ze berucht zijn geworden, maar ik hoor liever het wat folkiër Thunder Perfect Mind, waarin ze dat pad wat vaker verlaten. Hier is de balans tussen praten en zingen wat mij betreft af en toe een beetje zoek. The Dream of a Shadow of Smoke is echter een goede reden om deze toch binnen handbereik te houden, want o-o-o wat doet die druppelsynth goed werk op de achtergrond.