Blood, Sweat & Tears - Blood, Sweat & Tears (1969)

Alternatieve titel: Blood, Sweat & Tears 2

Label: Columbia

1. Variations on a Theme by Erik Satie (1st and 2nd Movements) (2:26)
  2. Smiling Phases (5:06)
  3. Sometimes in Winter (3:05)
  4. More and More (3:00)
  5. And When I Die (4:02)
  6. God Bless the Child (5:52)
  7. Spinning Wheel (4:03)
  8. You've Made Me So Very Happy (4:15)
  9. Blues - Part II (11:45)
  10. Variation on a Theme by Erik Satie (1st Movement) (1:34)
  11. More and More [Live] * (4:38)
  12. Smiling Phases [Live] * (18:44)
avatar van vantagepoint
Geweldige plaat van Blood Sweat & Tears met de geweldige mix van jazz, rock en een vleugje blues samengebracht in geweldige nummers als de Traffic cover Smiling Phases en het geniale Spinning Wheel. Dat laatste nummer schreef zanger David Clayton-Thomas origineel voor zijn vorige band David Clayton-Thomas Combine en hij nam het ook met die band eerst op.

avatar van heartofsoul
Met het vertrek van Al Kooper (al verzorgde hij nog wel wat blazersarrangementen voor dit tweede album) was Blood Sweat & Tears een geheel andere groep geworden en dat is duidelijk te horen. Voor mij een veel minder aantrekkelijk album, en dat heeft te maken met de stem van David Clayton-Thomas, die mij niet zo erg ligt. Bovendien houd ik niet heel erg van het big band-geluid van dit album, waarop vooral het geluid van de drums voor mij heel irritant is. Dat neemt niet weg dat er toch wel momenten zijn waarop het genieten is, zoals de mooie adaptatie van de Satie-composities, waarmee het album begint. Verder vind ik Sometimes in Winter, van en met de stem van Steve Katz, wonderschoon, maar het is een nummer dat qua sfeer wat beter op Child Is Father to the Man had gepast. Dat debuut beschouw ik nog steeds als een van de meesterwerken van de zestiger jaren, terwijl dit tweede album nog maar zelden door mij beluisterd wordt.

avatar van Larzz
Toch geef je 4 sterren. Dat is wel apart. Geef ik ook en ik vind de zanger juist erg goed en de productie ook. En ik vind alleen die Satie dingen juist weer minder interessant. Grappig dat 2 zo verschillende meningen toch allebei 4 sterren oplevert.