Boredoms - Vision Creation Newsun (1999)

Japan

9. Zutto (7:31)
avatar van Paap_Floyd
Verhoogd naar 4

avatar van Toon1
Wel jammer van die lelijke hoes...

handsome_devil
ziek

edris.
Beterschap.

tuktak
geinig plaatje, leuk hoe alle tracks in elkaar overlopen ook.

avatar van rolandobabel
staat in vele best of 00s lijstjes, voor mij te chaotisch, of is dat een kwestie van wennen?

sxesven
Embrace the chaos.

avatar van Don Cappuccino
Op het nieuwe album Gloss Drop van Battles staat een gastbijdrage van Yamantaka Eye op het nummer Sundome en die vind ik echt heel gaaf. Nu heb ik dit album gehoord en je hoort echt dat dat nummer geschreven is met de zang van deze man in hun achterhoofd.

Dit is echt een van de gaafste albums die ik in de laatste 5 jaar heb gehoord. 67 minuten lang word je in een enorme mindfuck gezogen. Bij het eerste nummer kan ik het niet laten om ook keihard Vision Creation Newsun te schreeuwen, wat een heerlijk gevoel is dat!

Er wordt veel aandacht besteedt aan ritmes en drums. En die zijn echt super op dit album. Je hoort echt invloeden van Can, veel repeterende ritmes.

Dit is een top 10-album. En niet onderaan hoor. Top 5 materiaal. Van mij mag het nog wel een tandje gekker. Welk album moet ik dan proberen van deze band? Deze krijgt de volle mep.

avatar van itchy
Don Cappuccino schreef:

Pop Tatari. of Soul Discharge. Wel gekker, totaal geflipt zelfs, maar niet te vergelijken met dit album.
Super Roots 7 ligt meer in de lijn van dit en vind ik minstens net zo goed.

avatar van Don Cappuccino
Dan zal ik Super Roots 7 eens proberen. Bedankt voor de tip!

avatar van aerobag
Als Future days was opgenomen onder water, dan dit album in de wolken boven dezelfde oceaan.

of niet Koenr?

6. ◎
7. ↑
8. Ω
9. ずっと

Vind dit best een heel aangename plaat, maar er stond me meer gekte bij van The Boredoms. Straks 'Pop Tatari' voor de zekerheid nog eens opzetten.

avatar van itchy
ZAP! schreef:

Die is inderdaad best wel gestoord.

avatar van aerobag
Dit is een dierbare voor mij, een mijlpaaltje. Deze Japanse herriemakers associeer ik het sterkst met het moment dat ik buiten mijn veilige rockomfort-zone durfde te treden en ik heb daarna geen moment meer terug willen keren.

Voordat ze bij dit album aankwamen, hadden Boredoms al ruige en bizarre werken afgeleverd, vaak tegen het extreme aan. In de vroege dagen werd zo’n beetje elke traditionele songstructuur de deur gewezen, wat natuurlijk alleen maar bijdroeg aan de chaos. Op Super æ (ook geweldig!) werden voorzichtig wat meer structurele houvast aan de muziek toegevoegd en een jaar later, voor Vision Creation Newsun, leek het of de band besloot dat het tijd werd om hun excentrieke energie in één gefocuste bundel te vangen… en daar zijn ze absoluut in geslaagd.

Er hangt zo’n ongeëvenaarde elektrisch spanningsveld over dit album. Een omvangrijk force field die hoog aan de blauwe hemel zijn plaats opgeëist heeft en al vibrerend en knisperend om zich heen grijpt. De hoes vind ik ook zo treffend, het is muziek die met vlagen verblindend is.

De ritmes natuurlijk, oh die dynamische ritmes, de rode draad door dit album. Alsof de Duitse percussionisten uit de alom geprezen 70’s (kraut)rock bands door vlammende zwepen opgejaagd worden. Het samenspel van gitaren en synthesizers is ook fenomenaal, er zijn momenten op dit album waar de band een interdimensionaal gat lijkt open te trekken en daar de meest betoverende melodieën vandaan haalt. Melodieën die uit elkaar geplukt worden, om vervolgens weer heropgebouwd te worden. De uitgetrokken synths, de zachte vocalen, samples van vogel-geluiden, allemaal toevoegingen die zo goed het al bruisende karakter van dit album nóg meeslepender maken.

Het album is één lange build-up, waarbij de build-up ook gelijk de pay-off is. Veel lof voor dit album van mijn kant, maar deze haast spirituele tornado van Boredoms weet mij iedere luisterbeurt weer volledig van mijn sokken te blazen.