Oddland - Origin (2016)

6. Skylines (3:51)
  7. Unknown (5:18)
  8. Faraway (5:39)
  9. Will (6:11)
Tot nu toe de grootste verassing van 2016, gaat zeker hoog in de jaarlijst komen.
Goede progressieve rock/metal. Anders dan bij veel genregenoten worden er hier geen ellenlange composities uitgesponnen maar blijven de nummers compact. Het gitaarwerk doet soms aan Meshuggah denken en de riffs zijn dan ook uitstekend. De nummers zijn afwisselend en pakkend, waarbij vooral de prachtige overgangen opvallen. Zang doet aan Joel Ekelöf (Soen) denken. Hoewel de stem prachtig is zijn de bij vlagen matige teksten soms wat afleidend, tot nu toe het enige minpuntje wat ik heb kunnen ontdekken.

avatar van notsub
Na de frisse voorganger klinkt het alsof Oddland hier wat is doorgeschoten in haar ambities. Origin ligt wat zwaar op de maag. De band heeft wat meer djent in haar stijl verwerkt en het geluid is er niet beter op geworden. Qua zang is het zeker herkenbaar Oddland, maar de nummers lijken dicht te slibben in overdaad en de produktie. Nee, van mij mag het allemaal wat lichter verbeerbaar en spontaner klinken.

avatar van james_cameron
Logge, ingetogen en sombere progressieve metal, niet echt makkelijk te verhapstukken (zeker ten opzichte van het wat meer luchtige debuut) maar uiteindelijk wel de moeite waard. Het duurt aanvankelijk een paar tracks om er goed in te komen, maar op gegeven moment valt het kwartje. Het fijne zware gitaarwerk en de uitstekende zanger doen uiteindelijk de balans in positieve zin doorslaan.