menu

Stef Bos - Is Dit Nu Later (1990)

mijn stem
3,78 (129)
129 stemmen

Nederland
Pop
Label: HKM

 1. De Stilte (3:25)
 2. Wat een Wonder (3:15)
 3. Afscheid (3:11)
 4. We Doen het Zelf (3:20)
 5. Is Dit Nou Later (3:33)
 6. De Eenvoud (3:26)
 7. Gek Zijn Is Gezond (3:04)
 8. Als Dat Genoeg Is (3:36)
 9. Papa (3:11)
 10. Vroeger Is Voorbij (3:55)
 11. Wodka (3:28)
 12. Hier Vertrok de Trein (3:09)
 13. M'n Hart Gevolgd (2:11)
totale tijdsduur: 42:44
zoeken in:
Travisaholic!
De titelsong is zooo mooi.

Die is erg mooi ja. Komt me ook erg bekend voor. Volgens mij heb ik die op mijn cd van Nieuw Nederlands peil 3 of vier staan (een wat oudere iig).

4,5
de titelsong en papa zijn met afstand de mooiste

avatar van EmDee
3,5
Papa vind ik (één van) de mooiste nederlandstalige nummers die ik ken.

3,5
tranetrekkertje

avatar van peterb
Dichtbundel en cd in 1!
Prachtig

4,0
Dit blijft na al die jaren een heerlijke cd om te beluisteren. Een ijzersterk debuut dat hij jammer genoeg niet meer overtroffen heeft.

avatar van Sonic Nurse
3,5
Is dit nu later, papa en wodka verheffen deze cd naar 3.5*. De rest vind ik niet zo. Maar das persoonlijk natuurlijk.

avatar van Kos
3,0
Kos
Wodka is echt briljant .

avatar van musicfriek
Papa roep ik uit tot mooiste Nederlandstalige nummer aller tijden. Wat een prachtig nummer blijft dat toch! Die emotie in dat nummer, nooit meer geevenaard!

5,0
dikke vette 5 : jeugdsentiment ten top

EVANSHEWSON
musicfriek schreef:
Papa roep ik uit tot mooiste Nederlandstalige nummer aller tijden. Wat een prachtig nummer blijft dat toch! Die emotie in dat nummer, nooit meer geevenaard!


Inderdaad, maar er staat meer lekkers op dit debuut. Voor mij is de inspiratie van deze beste man de laatste paar jaar echt geheel opgedroogd, maar hier schudde hij de ene na de andere topper uit de muzikale mouw.
Wat een wonder!

****1/2

avatar van jellorum
stuk voor stuk prachtige liedjes
het wordt zelfs beter naar het einde toe met als laatste nummer het ontroerende Mn Hart Gevolgd

4,5
"Tussen de liefde en de leegte" en dit album zijn wat mij betreft veruit de beste cd's van Stef Bos. Daarna lijkt het op en vind ik geen cd meer het luisteren waard.
Enige nadeel van de 2 top albums vind ik de grote verschillen tussen heel goede (is dit nu later,wodka,als dat genoeg is,papa,vroeger is voorbij) en heel slechte nummers (gek zijn is gezond, radio, de figuranten -op tussen de liefde en de leegte)

Father McKenzie
Eén van de sterkste debuutplaten die ik ooit hoorde.

avatar van vin13
3,5
Mooi album met Is dit nu later en M'n hart gevolgd als hoogtepunten.
Papa blijft een sentimentele draak maar soms in een ander arrangement(live) is het te doen.

Father McKenzie
vin13 schreef:
Mooi album met Is dit nu later en M'n hart gevolgd als hoogtepunten.
Papa blijft een sentimentele draak maar soms in een ander arrangement(live) is het te doen.

Hoe kun je een klassieker over de zoon/vaderrelatie zomaar afdoen als een sentimentele draak zonder het schaamrood op de wangen te krijgen, màn toch!

Aan Papa heeft Stef Bos terecht heel zijn carriëre te danken, het is zijn "pensioennummer" zoals wij dat hier in Vlaanderen noemen.
Sentimenteel jazeker, oprecht ook, maar absoluut geen draak van een chanson, integendeel!

avatar van vin13
3,5
De tekst van Papa is zeker integer en sentimenteel en ik gun Stef Bos zijn succes maar het is ook jammer dat zijn andere "betere" nummers niet zo vaak gehoord worden.
Gisteravond heb ik de beste man in het theater gezien en dat was prachtig en ik vond het lied Nachtwaker het mooist.
Stef Bos bracht het nummer Papa op een ander manier en die kon mij meer bekoren dan de studioversie. De 2 eerdere keren dat ik Stef Bos live mocht aanschouwen speelde hij Papa niet en mijn gevoel zegt dat hij het nummer een zegen en tevens een vloek vind.
Zie het maar als Satisfaction van de Stones, die moeten ze ook niet teveel spelen.

avatar van LucM
4,5
Het debuut van Stef Bos is beslist een voltreffer!
Vooral tekstueel vind ik dit een boeiend album en "Papa" vind ik gewoon een pracht van een nummer.

4,0
Goede cd, sterke teksten. Stef Bos vind ik een oprecht artiest die mooie nummers maakt. Geen plastieken artiest zoals er zo velen rondlopen.

Yann Samsa
STEF BOS - IS DIT NU LATER (1990)

Stef Bos: een bekende en geapprecieërde naam in de Nederlandse pop-scène.
Dit album was m'n eerste kennismaking met hem als artiest...
Als artiest weliswaar, want ik meen me te herinneren hem af en toe te zien in herhalingen van oude Samson & Gert afleveringen...
Tot op heden is dit ook het enige dat ik van hem reeds onder de loep heb genomen.
Niet dat daar binnenkort verandering in komen zal, want dit album heeft net geen troeven genoeg om me nieuwsgierig te maken naar ander werk.

Ik heb dit album leren kennen door m'n pa, een 3/4-tal jaar geleden. Toen had 'ie (en ik dus ook...) enkel oog voor de titeltrack en vooral 'Papa'. Het viel mij op dat hij altijd behoorlijk emotioneel werd bij dat nummer. Toen verstond ik dat nog niet, nu des te meer - de tekst dringt tot me door en is pijnlijk correct en confronterend.

Is Dit Nu Later is het debuut van de man en wordt gezien als 'bekendste' in z'n discografie, tevens ook één van z'n betere. Singles waren Is Dit Nou Lateren Gek Zijn Is Gezond. Naar verluidt werd dit in de tijd, ondanks de sterke titeltrack, maar matig onthaalt. Het bekend worden van Papa, wat iets later zou volgen, zou van Stef Bos wel een gevestigde naam maken. Nog steeds wordt zijn volledige muzikale carrière door velen (enkel) gelinkt aan dat éne nummer.

Het album begint met een mooie contradictie. Niets is sterker dan de stilte..., waarna de eerste muzikale noten worden ingezet. Bij dit nummer zit de kracht hem in de melodie. Verder spreekt vooral dit lugubere en licht filosofisch tekstdeeltje me aan: "Neem een voorschot op de dood. Voel de stilte om je heen. Wie de zwijgzaamheid verdragen kan, voelt zich nooit alleen..."

Wat Een Wonder is samen met We Doen Het Zelf en Gek Zijn Is Gezond de meer up-tempo song van het album, het opwekkend streepje. Er is een reden dat ik deze nummers in één zin vernoem, en die reden is niet erg positief. Voor mij zijn dit de zwakke nummers van het album.

De eerste twee mogen er nog zijn; het zijn één-in-een-dozijn popnummertjes, maar storen doen ze niet. Het niveau ligt enkel wat laag, bevat weinig zeggingskracht, weet zich nergens te onderscheiden aan de hand van sfeer/intensiteit/... maar ze brengen tenminste nog een gelukbrengende factor met zich mee.

Gek Zijn Is Gezond daarentegen... Laat ik het te speels noemen, te kinderlijk, te onserieus. Een zin als: "Ze preekt opeens een andere taal, ze zegt: "ik wil vandaag opnieuw beginnen!" is wel mooi, maar dat onnodig gezanik op het laatste gaat er bij mij niet in. Verder is het ritme en de instrumentatie behoorlijk irriterend.

Afscheid kan er dan wel weer door. Maar opnieuw is het niet zo aangrijpend als ik zou willen. Het laat me af en toe wat meezingen, en heeft hoogstens een licht melancholisch gevoel bij "langzaam zullen alle dingen wel verslijten door de tijd...". Toch grijpt het me minder naar de keel dan verwacht...

Is Dit Nu Later is van een hoger niveau. Die verontwaardigheid en onzekerheid in z'n stem, in combinatie met een meeslepende melodie, pakt goed uit. Ook De Eenvoud is een hoogtepunt. Een sterke tekst, een rustgevend maar bewustmakend stemgeluid. Daarna komen nog Als Dat Genoeg Is en Papa, wat alweer puur genieten is. Iedere luisterbeurt slagen deze nummers erin me emotioneel te laten meezingen. Wat me opvalt is dat ik veel van mezelf (en/of me gedachten, gevoelens) terug vind in de teksten. Bij Papa is dit niet zo moeilijk, want ik zie dit zowat als een universeel relatie-gevoel tussen kind en vader. Daar zit dan ook de kracht van (de bekendheid van) het lied. Maar bij andere teksten (cf. De Eenvoud en Als Dat Genoeg Is) is dit minder vanzelfsprekend. Zo'n auto-biografische twist maakt wat goed voor de zwakke, vervelende songs waar ik het eerder over had.

Vroeger Is Voorbij doet me dan weer minder, en ik vind vooral het thema wat banaal overkomen.

Wodka daarentegen is wel een topper. De opbouw in dit nummer is sterk, de sfeer zit erin, en Stef Bos weet af en toe a.d.h.v. ludieke one-liners perfect het gedachtegoed van een dronken man/vrouw (?) te verwoorden.
Er schetst zich altijd een volledige gebeurtenis in m'n hoofd bij dit nummer, waarvan ik hoop dat het ooit uitkomen zal . Het koesteren van dromen, één van de krachten van muziek.

Daarna zakt het niveau terug wat in met Hier Vertrok De Trein. Cru wil ik niet overkomen, maar een nummer over de Holocaust is reeds door velen en op een veel navrantere manier vertolkt. Deze song wil dramatisch klinken, maar slaagt er voor mij niet echt in.

M'n Hart Gevolgd, neutrale afsluiter.


Wat me opvalde is dat de instrumentatie wel iets te veel gezien wordt als bijzaak. Basis-uitgewerkt en in mijn oren iets te cliché: af en toe een trompet-geluidje, een synthesizer-toon. Simplistisch musiceer werk is natuurlijk niet altijd negatief, en ook wat typerend voor 'dit soort muziek'. Maar dan mag de singer-songwriter toch wel op een iets poëtischere en interessantere manier een wereld opbouwen rond je.

Dit album probeert het kleine (on)geluk van de mens samen te vatten, en is daar eigenlijk wel in geslaagd door topnummers als De Eenvoud en de titeltrack. Enkel is het totaalpacket matig.

avatar van vigil
3,5
Ferre Clabau schreef:
STEF BOS - IS DIT NU LATER (1990)

Stef Bos: een bekende en geapprecieërde naam in de Nederlandse pop-scène.
Dit album was m'n eerste kennismaking met hem als artiest...
Als artiest weliswaar, want ik meen me te herinneren hem af en toe te zien in herhalingen van oude Samson & Gert afleveringen...

Tot op heden is dit ook het enige dat ik van hem reeds onder de loep heb genomen.
Niet dat daar binnenkort verandering in komen zal, want dit album heeft net geen troeven genoeg om me nieuwsgierig te maken naar ander werk.

Klopt idd van Samson & Gert

Dit is een typisch debuutalbum. Ik geef toch de tip om nog wat andere albums de kans te geven en dan vooral Zien.

Yann Samsa
Blijkbaar was 'ie een vast personage? En nu ik even kijk naar de 'videoclip' van 'Er zit meer in een liedje dan je denkt'; wie zie ik daar lopen? Stef Bos, inderdaad.

Van hetgeen ik over Zien gelezen heb, herinner ik me dat het 'een andere Stef Bos' is. Als men daarmee bedoelt dat 'ie zich focust op de zachtere sfeer-en tekstgerichte songs, dan wil ik dat zeker wel 'es proberen.

Tot nu toe blijft het dus bij deze Is Dit Nu Later. Met z'n hoogte- en laagtepunten. Wel twijfel ik nog steeds of m'n 3* blijvend zal zijn. Het één moment is het een 3, het ander moment een 3,5 - hangt af van dag tot dag.

Alvast bedankt voor de tip
Hoewel ik, als het op Nederlandstalige muziek aankomt, veel meer gebiologeerd ben door namen als Spinvis, Boudewijn De Groot en Monza (niet dat die vergelijkbaar zijn, maar dat vind ik nou geniaal.)

avatar van laxus11
Papa blijt voor mij een van de beste Nederlandstalige nummers ooit gemaakt
Prachtig

avatar van Nicolage Rico
3,5
Vreemd dat "Wodka" in al die tijd zo'n onbekend liedje is gebleven... Lekkere meezinger, geestige tekst en toch wel een pakkend refrein.

avatar van IntoMusic
Live zit ie volgens mij wel in de standaard setlist. Althans, ik heb 'm al een aantal malen live meegemaakt en Wodka werd altijd door Stef enorm energiek gespeeld.

avatar van Madjack71
4,0
Wat ik tot nu toe zo van Stef Bos gehoord heb, lijkt het mij dat dit toch wel zijn beste album is. Bos leunt soms met zijn stem en arrangementen tegen het saaie aan. Op Is dit nu later valt dat reuze mee. Nummers als Wat een Wonder, Is dit nu later, Gek zijn is gezond en klassieker Papa hebben genoeg charisma van zichzelf op er bovenuit te springen. Een album die de volledige speeltijd weet te onderhouden, dat heb ik bij latere vruchten van Bos toch wel een pak minder.

avatar van vigil
3,5
De inspiratiebron van zijn bekendste en grootste hit is gisteren overleden of te wel Papa Bos is dood. Hij heeft wel een mooie leeftijd bereikt van 91 jaar.

Was altijd een "Papa"-fan, maar "Is Dit Nou Later" Wat een genot.

avatar van Simon Smith
4,0
Simon Smith (crew)
Qua productie klinkt het helaas wat simpel en gedateerd, merk ik.
De versie van 'Is dit nou later' van de soundtrack van de film All Stars is een aanrader! Dat nummer staat overigens al sinds een paar jaar (terecht) in de Top 2000, zie ik. En stijgt elk jaar nog.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:17 uur

geplaatst: vandaag om 02:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.