Thijs van Leer - Introspection (1972)

Alternatieve titel: Introspection 1

5. Agnus Dei (5:03)
  6. Focus II (4:20)
  7. Introspection (5:35)
avatar van Wandelaar
Typisch Nederlands product en ook heel typerend voor de sfeer in de eerste helft van de jaren zeventig.

Op initiatief van Willem Duys arrangeerde producer Ruud Jacobs (broer van Pim) voor CBS deze samenwerking tussen orkestleider Rogier van Otterloo en fluitist Thijs. De Introspection-albums bleken bijzonder succesvol en verkochten vele malen beter dan de platen van Focus, de band waar van Leer in speelde. Alleen in Nederland al werden bijna 3 miljoen platen verkocht van de serie. Het ongekende succes leverde Thijs van Leer nauwelijks wat op. De contracten waren zo geregeld dat arrangeur/orkestleider van Otterloo het grootste deel van de winst opstreek.

Maar de eer gaat naar van Leer. Buitengewoon fraaie uitvoeringen van eigen werk en klassiek (Fauré en Bach). Dit smaakte naar meer en dat kwam er ook met drie vervolgdelen die kwalitatief niets onderdoen voor dit eerste album. Introspectie, zelfreflectie had voor Thijs van Leer wel een spirituele betekenis, denk ik. Een echte muzikant die de muziek vanuit zijn hart laat komen. En een vakman.

Bonuspunten voor de non-verbale (dabbe dabbeda) zang van Letty de Jong (1936-2008).