Kacey Musgraves - A Very Kacey Christmas (2016)

Country
Label: Mercury

1. Have Yourself a Merry Little Christmas (3:01)
  2. Let It Snow (2:23)

met The Quebe Sisters

3. Christmas Don't Be Late (2:11)
  4. A Willie Nice Christmas (3:24)

met Willie Nelson

5. Feliz Navidad (3:22)
  6. Christmas Makes Me Cry (2:51)
  7. Present Without a Bow (3:52)

met Leon Bridges

8. Mele Kalikimaka (2:53)

met The Quebe Sisters

9. I Want a Hippopotamus for Christmas (2:26)
  10. Rudolph the Red-Nosed Reindeer (3:26)
  11. Ribbons and Bows (3:30)
  12. What Are You Doing New Year's Eve? (4:28)
avatar van Wallie1985
Het is een traditie in de country muziek om een album uit te brengen met kerstmuziek. Johnny Cash, Willie Nelson en John Prine deden het maar ook de country muzikanten van nu brengen kerst albums uit zoals Blake Shelton, George Strait en Kenny Chesney. Vaak zijn dat dan platen met de klassieke kerstnummers zoals ‘Silent Night’ en ‘Let It Snow’. In mei van dit jaar begon ook Kacey Musgraves met het maken van een kerst album. Een kerstalbum met acht ‘klassieke’ kerstliedjes zoals opener ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’ en ‘Rudolph The Red-Nosed Reindeer’. Daarnaast schreef Musgraves vier nieuwe kerstliedjes. Zo zingt Musgraves een duet met Leon Bridges op het een na beste nummer van de plaat ‘Present Without A Bow’. Maar het mooiste nummer ‘A Willie Nice Christmas’ zingt ze samen met country legende Willie Nelson. Conservatief Amerika kan net als op haar laatste twee platen weer op zijn achterste benen gaan staan want de verwijzingen naar drugs komen veelvuldig voor.

And I hope you have a really
A really, really, Willie nice Christmas
If you’re in Luckenbach or Waikiki
Yeah, I hope you have a really
A really, really, Willie nice Christmas
And may we all stay higher than the angel on top of the tree

Schitterend, dat geldt ook voor het melancholische ‘Christmas Makes Me Cry’ dat ze samen schreef met Brandy Clark (onthoud die naam).

And it’s always sad seeing mom and dad getting a little grayer
And they always say, “Have a happy holiday”
And every year, I sincerely try
Oh, but Christmas, it always makes me cry

Al met al een mooie plaat, met name de nieuwe kerstnummers die Musgraves schreef voor deze plaat. Het is een keer wat anders dan de standaard kerstnummers waar je rond deze tijd van het jaar mee wordt overladen. Niet dat, dat erg is maar een paar veranderingen in de playlists van de radio zenders is ook niet verkeerd. En hopelijk volgend jaar weer een gewoon album van Kacey Musgraves.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Kacey Musgraves - A Very Kacey Christmas - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Kerstplaten, van mij hoeft het niet, al zit er af en toe wel eens een memorabele tussen natuurlijk, met Phil Spector’s fameuze kerstplaat uit 1963 als uitschieter.

Dit jaar lijkt de spoeling betrekkelijk dun, maar in Nashville is de kerstplaat nog altijd zeer populair.

Het levert een aantal platen op waarvan het glazuur spontaan van je tanden springt, maar er is er gelukkig ook één die wel goed is voor een glimlach.

Hiervoor verantwoordelijk is Kacey Musgraves, die vorig jaar met Pageant Material nog een heuse jaarlijstjes plaat afleverde. Dat niveau benadert de jonge singer-songwriter uit Nashville met A Very Kacey Christmas natuurlijk niet, maar als je vandaag nog een kerstplaat op wilt zetten is dit wat mij betreft met afstand de beste keuze.

Ook de kerstplaat van Kacey Musgraves is bij vlagen honingzoet, maar A Very Kacey Christmas is wel een plaat waar het plezier en de toewijding van af spatten. Bovendien slaagt Kacey Musgraves er in om de stokoude kerstliedjes een geluid te geven dat aansluit bij haar moderne countrymuziek.

In vocaal opzicht is het allemaal prima, Kacey Musgraves behoort dan ook tot de beste countryzangeressen van het moment, en ook in muzikaal opzicht klinkt het allemaal lekkerder en losser dan gebruikelijk in het genre van de kerstplaat. En omdat Kacey Musgraves hier en daar net wat frivoler om gaat met de kerstkrakers van weleer (zoals in het Mexicaanse kerstliedje Feliz Navidad) is een glimlach meer dan eens met geen mogelijkheid te onderdrukken.

Bijgestaan door onder andere Leon Bridges, The Quebe Sisters en Willie Nelson stijgt Kacey Musgraves op A Very Casey Christmas zo af en toe tot grote hoogten, zeker wanneer ze in haar eigen gloednieuwe kerstliedjes verrast met veel humor en voorzichtig schoppen tegen heilige huisjes, maar het blijft uiteindelijk een kerstplaat, en dat is voor mij toch wat anders dan een gewone plaat.

Het is wel een kerstplaat die met kop en schouders boven de rest van het aanbod uitsteekt en het is bovendien een reminder dat Kacey Musgraves binnen de countrymuziek hoort bij de smaakmakers van het moment. Het doet zeer uitzien naar haar nieuwe plaat, die vast in 2017 gaat verschijnen. Erwin Zijleman

avatar van Rudi S
Kerstplaatje met 8 traditionals en 4 speciaal voor dit album geschreven nummers.
Hoe beoordeel je die traditionals nu , ik doe dat vooral op uitvoering en dan kom ik heel ver met dit album.
Fraaie arrangementen, zangkunst van de bovenste plank en veel spelplezier en drive.
De kers op de taart zijn de de vier nieuwe track en dan kom ik tot een hoog cijfer voor Kacey en company.
Als er met de feestdagen toch eindejaars muziek op moet zou ik deze nemen, ik zou niet snel een betere weten uit deze eeuw.

In het jaar van Kacey moet deze natuurlijk op high rotation in huize aERo nu de kerst er aan komt, al was het alleen maar om de partner zeer tevreden te houden, maar zelf vind ik deze ook wel gezellig

avatar van Mjuman
aERodynamIC schreef:

Ik kreeg vandaag de Kerst-cd van André Hazes gratis bij de Etos en die staat wat mij betreft net zo hoog als deze.

Overigens weet Jumbo het wel helemaal te bont te maken:
Alles voor een geweldige Kerst bij Jumbo - YouTube

Het liefst een kerstplaat van deze band:

Cocteau Twins - Winter Wonderland (New Video) - YouTube

En anders gewoon good old: Bing Crosby - Merry Christmas (1955)

avatar van Edgar18
Gretz, vergeet je niet deze topper vandaag een keer op te zetten?

Hier draait ie al twee weken z’n rondjes

avatar van Gretz
Edgar18 schreef:
Gretz, vergeet je niet deze topper vandaag een keer op te zetten?

Hier draait ie al twee weken z’n rondjes