Redenen waarom ik Eric Dolphy en Booker Little zo fantastisch vind? Wel alleen al door dit album kan ik er zo'n vijf (zoniet tien) geven - met redenen bedoel ik dan momenten waarbij ik vol bewondering luister. Verder mag je de rest van dit geweldig kwintet niet vergeten natuurlijk want de vorm van samenspel die hier aan de dag wordt gelegd is exemplarisch en legendarisch
Zoals hierboven zeer treffend beschreven werd: Dolphy heeft een bepaalde speelwijze die alle kanten uitgaat, iemand die eigenwijs doet waar hij zin heeft - en wat komt hij er mooi mee weg. Daartegenover staat de speelstijl van Little die veel emotievoller, bluesy en warm is maar haar perfect weet aan te vullen. Niet alleen complementeren de beide heren elkaar geweldig met hun ontzettend goede solo's, ook hoe ze bij momenten subtiel door elkaar heen spelen (neem bv. dat achtergrondspel van Little tijdens Dolphy's solo op 'Bee Vamp': daarvoor moet je elkaar écht aanvoelen en kennen) of opvolgen is simpelweg een waar genot om naar te luisteren.
'The Prophet' - die altsaxofoonsolo behoort tot het beste werk dat ik van Dolphy ken - 6 minuten van pure, onvervalste "schoonheid" waarbij de ene spitsvondigheid de ander moeiteloos opvolgt - neem bv. 6:17 tot 6:28 - eens je zoiets hoort vergeet je dat nooit meer, op welke manier je erna voor het leven getekend bent is een andere kwestie.
Eric Dolphy doet me denken aan de eerste G&T die je ooit dronk - het duurde eventjes voor je de smaak te pakken krijgt. Maar erna... Als is dat een ander verhaal voor een andere keer.