Burzum - Dauði Baldrs (1997)

Noorwegen
Neoklassiek
Label: Misanthropy

1. Dauði Baldrs (8:49)
  2. Hermoðr Á Helferð (2:41)
  3. Bálferð Baldrs (6:05)
  4. Í Heimr Heljar (2:02)
  5. Illa Tiðandi (10:29)
  6. Móti Ragnarokum (9:04)
Erg matig album. Bijzonder is toch wel, Varg Vikernes maakte deze vanuit zijn cel met zeer beperkte middelen en wist er toch wel iets van te bakken. De muziek is erg apart, maar als het je ligt weet het je toch wel te vermaken. Ik haal deze nog regelmatig uit de kast, ondanks dat het album in vergelijking met alle andere Burzums gewoon slecht is.

Erg jammer en irritant is vooral dat de laatste twee nummers te lang zijn voor hun eentonigheid. Ik had dit album liever gezien met een stuk of 10 a 12 varieerende nummers.

Mijn favoriete nummer is Hermoðr Á Helferð, heerlijk luguber deuntje.

avatar van The Scientist
Zo.. hele discussie maar weg, had niks met muziek te maken.

Charles Manson
ja duh, dat zei Hammerhead toch ook al....

avatar van HammerHead
Het heeft mij in elk geval aangezet tot het luisteren van deze plaat.

Een vrij matig album inderdaad. Enorm simpele melodielijntjes met op de achtergrond een wat voller synthesizer geluid om kennelijk een mysterieuze sfeer te creëren. Dat mislukt wat mij betreft nogal, het wordt nergens echt spannend of interessant.

Charles Manson
ook ik heb de plaat nav de discussie maar eens beluisterd.
Zelfde conclusie.

Charles Manson
alhoewel sommige versjes na een 2e luisterbeurt wel een aparte sfeer hebben die ik wel waardeer.
Niet alles, bepaald niet, maar bijv nr. 1 roept toch wel een bepaalde sfeer op.

Devlab
De muziek is nog wel aardig aan te horen, maar toen ik de hoes eens wat beter had bekeken en de hakenkruizen zag is deze cd meteen de deur uit gegaan!

ik zou deze cd een 3,5 geven maar de hoes verlaagd dit cijfer naar een 2

Devlab schreef:

jeetje, wat akelig politiek correct zeg...

voordat deze discussie ontaard in een felle "wel of geen nazi zijn-discussie":
Burzum geeft op zijn site zelf aan geen nazi te zijn.
een hakenkruis is natuurlijk een heel oud teken dat door de nazi's misbruikt is.

dat burzum er voor kiest dit teken te gebruiken, is natuurlijk niet erg handig.

maar ik denk persoonlijk niet dat iemand die dit album toch kan waarderen meteen een nazi is.

Ik heb geen moeite met de voorkant maar ik ben bepaald geen nazi, geloof me, ik vind het enge teringlijers.

DVN88
de muziek is op zich wel te doen hoor, helemaal niet mijn genre, maar toch wel mooi eigenlijk. ik vind de volgende eigenlijk beter.

voordat deze discussie ontaard in een felle "wel of geen nazi zijn-discussie":
Burzum geeft op zijn site zelf aan geen nazi te zijn.

dat burzum er voor kiest dit teken te gebruiken, is natuurlijk niet erg handig.

Inderdaad. Het hakenkruis is van oorsprong niet bedacht door de nazi's. Aangezien de meeste mensen dit niet weten is het opzich niet verwonderlijk dat er altijd zo drastisch over gedaan wordt. Maartoch, het blijft gezeur.

max en joep
wel jammer dat het hakenkruis zo misbruikt is door de nasies (hihi, nasi) want het is an sich een schitterend teken; simpel, veelzeggend, krachtig, erg mooi.

avatar van AGE-411
Waar staat het ergens ? Ik zie het niet?

avatar van dix
dix
max en joep schreef:
wel jammer dat het hakenkruis zo misbruikt is door de nazi's want het is an sich een schitterend teken; simpel, veelzeggend, krachtig, erg mooi.

net zo mooi als de jodenster zeg maar.

avatar van AGE-411
dix schreef:

net zo mooi als de jodenster zeg maar.

Maaar waar staat dat allemaal. Zie ik totaal niet op de hoes

avatar van Sater
Op die blauwe jas van Repelsteeltje.

avatar van Devoo
0,5
Ik heb nog niet veel Black Metal geluisterd, en was dus wel eens benieuwd naar de grote namen in het genre. Kwam dus ook uit op Burzum, en heb random een album gedownload en beluisterd. Ik verbaadse me dan ook over de muziek die ik te horen kreeg. Maar toen ik me verder informeerde over de artiest, kwam ik al snel genoeg te weten dat dit geen Traditioneel Black Metal album meer is, maar gewoon een Dark Ambient album. Zal vandaag dus ook nog het hoogstgewaardeerde Metal album van hem proberen, en dan daar even op oordelen. Deze vind ik bij momenten wel tof, maar allesinds niet voor veertig minuten lang. Veel te ééntonig, te leeg, en vaak ook gewoon saai.

1.5*

avatar van Fatalist
Dauði Baldrs blijft wel in mijn hoofd hangen. Verder niet echt een indrukwekkend geheel. Misschien had die langer in de cel moeten blijven zitten, kon hij zijn geluid verfijnen .

avatar van vork666
2.0*
Dit album had naar mijn mening nog geen 1* verdiend als Illa Tiðandi er niet op stond; de eerste vier tracks zijn melodisch soms nog wel in orde (vaak niet) maar alles klinkt alsof je een slecht MIDI-bestand afspeelt, wat toch zo'n beetje alles verpest.
Illa Tiðandi vind ik dan weer wel prachtig, juist door het minimalisme en de leegte van de muziek roept het een hele aparte sfeer op. Dit heb ik ook gedeeltelijk met Móti Ragnarokum, maar daar zit dan weer veel te veel MIDI-orkest in om echt mooi te zijn.
De cover ziet er belachelijk uit; de hakenkruizen interesseren mij net zoveel als een pinguin op de zuidpool (we weten allemaal dat Varg nogal graag de viking uithangt en het hakenkruis was nu eenmaal een oud vikingteken), maar zelfs kids met een kleurpotlood maken nog mooiere tekeningen, terwijl de meeste Burzum-covers juist bovengemiddeld mooi zijn.

Sammael
Eigenlijk maakt Varg op deze Ambient plaat gebruik van dezelfde muzikale ingrediënten die ook vaak in de Black Metal voorkomen: simpelheid, minimalisme en herhaling om zo een bepaalde sfeer te scheppen. Helaas is dat op dit Dauði Baldrs absoluut geen succesformule, en dan druk ik me nog zwak uit. Baggerplaat waar enkele spaarzame momenten die werkelijk sfeervol zijn om zeep worden geholpen door de kinderlijk eenvoudige melodietjes en de ontzettende eentonigheid, herhaling, en kaalheid van de nummers.

avatar van Eddie
Ben ik dan de eerste die dit helmaal niet zo heel erg verkeerd vind???Het klinkt een beetje als de muziek uit die oude world of warcraft spelletjes op de pc. Dit is echt van die muziek die prima op de achtergrond kan draaien als ik zit te lezen of studeren. Ik denk dat ik zelf wel een kleine voldoende voor kan geven.

Ik vind dit stiekem een hele fijne cd. Dauði Baldrs, Bálferð Baldrs en Illa Tiðandi staan nog steeds op mijn mp3 speler. Fijne sfeer ook, heerlijk op de fiets.