Fionn Regan - The End of History (2006)

Ierland
Folk
Label: Bella Union

1. Be Good or Be Gone (3:19)
  2. The Underwood Typewriter (3:02)
  3. Hunter's Map (3:09)
  4. Hey Rabbit (3:32)
  5. Black Water Child (3:00)
  6. Put a Penny in the Slot (4:02)
  7. Cowshed (3:31)
  8. Snowy Atlas Mountains (4:14)
  9. Noah (Ghost in a Sheet) (3:40)
  10. The End of History (4:39)
  11. Abacus (2:35)
  12. Bunker or Basement / Campaign Button (10:51)
  13. Anglers Curse * (3:54)
avatar van otherfool
Fionn Regan bewijst dat goede liedjes weinig meer nodig hebben dan een prettige stem en een weliswaar minimale, maar sterke begeleiding. Hey Rabbit vind ik erg mooi, Put a Penny in the Slot ook, maar hoogtepunt voor mij is het instrumentale aanhangsel van slotstuk Bunker Or Basement (tussen minuut 3 en 6 zeg maar), of; hoe een simpel stukje muziek een enorme brok emotie weet op te wekken.

Vooreerst een conservatieve 3,5* maar ik heb zo'n gevoel dat ik er over niet al te lange tijd een halfje bij ga doen...

avatar van potjandosie
na al die jaren nog steeds een ijzersterk debuut album dat ik graag mag opzetten. album werd destijds flink bewierookt en heeft wat mij betreft de tand des tijds doorstaan. 12 bovengemiddeld goede, zelf geschreven, rustige folk songs met hier en daar wat accenten van piano, cello of viool, die nergens ontsporen. mijn rangschikking van de kwaliteit van de liedjes zou als volgt zijn, maar dat is uiteraard subjectief:

1. Snowy Atlas Mountains, een prachtige melodie waar de melancholie van afdruipt
2. Be Good Or Be Gone
9. The Cowshed
10. The Underwood Typewriter
11. The End of History
12. Hey Rabbit

zoals gezegd een zeer fraai, folky akoestisch album met sterk songmateriaal, gezongen door die prachtige, rustgevende stem van Fionn Regan. de man heeft inmiddels 6 albums gemaakt en gezien de aflopende waardering voor zijn andere 5 albums, vermoed ik dat dit debuut zijn beste is en hij moeite had om de hoge verwachtingen na dit album waar te maken.

Album werd geproduceerd door Fionn Regan
(Regan recorded the majority of "The End of History" in a disused stone barn, live to a portable recorder)

Fionn Regan: vocals, guitar, backing vocals, drums, piano, banjo, saw, tambourine
Jamie Morrison: drums, vibrations
Karl Odlum: bass
Louis Vause: piano
Laura Murphy: backing vocals (track 6)
Anna Phoebe: violin
Lucy: viola