2Pac - All Eyez on Me (1996)

Label: Death Row

1. Ambitionz Az a Ridah (4:39)
  2. All Bout U (4:37)

met Hussein Fatal, Nate Dogg, Dru Down, Yaki Kadafi en Snoop Doggy Dogg

3. Skandalouz (4:09)

met Nate Dogg

4. Got My Mind Made Up (5:13)

met Dat Nigga Daz, Kurupt, Redman en Method Man

5. How Do You Want It (4:47)

met K-Ci & Jojo

6. 2 of Amerikaz Most Wanted (4:07)

met Snoop Doggy Dogg

7. No More Pain (6:14)
  8. Heartz of Men (4:43)
  9. Life Goes On (5:02)
  10. Only God Can Judge Me (4:57)

met Rappin' 4-Tay

11. Tradin War Stories (5:29)

met Dramacydal, C-Bo en Storm

12. California Love [Remix] (6:25)

met Dr. Dre en Roger Troutman

13. I Ain't Mad at Cha (4:53)

met Danny Boy

14. What'z Ya Phone No (5:10)

met Danny Boy

15. Can't C Me (5:30)

met George Clinton

16. Shorty Wanna Be a Thug (3:51)
  17. Holla at Me (4:56)
  18. Wonda Why They Call U Bitch (4:19)
  19. When We Ride (5:09)

met Outlaw Immortalz

20. Thug Passion (5:08)

met Jewell, Dramacydal en Storm

21. Picture Me Rollin' (5:15)

met Danny Boy, Big Syke en C.P.O.

22. Check Out Time (4:39)

met Kurupt en Big Syke

23. Ratha Be Ya Nigga (4:14)

met Richie Rich

24. All Eyez on Me (5:08)

met Big Syke

25. Run tha Streetz (5:17)

met Michel'le, Mutah en Storm

26. Ain't Hard 2 Find (4:29)

met E-40, B-Legit, C-Bo en Richie Rich

27. Heaven Ain't Hard 2 Find (3:58)
Rudi1984
De film All Eyez on Me impliceert wel dat het opzetten van 'zijn' Death Row East in het verkeerde keelgat schoot bij de echte wijzen uit het oosten. Dat volgens mij meer dan zijn steek naar Biggie m.b.t. Faith Evans.

avatar van Der Untergang
iggy schreef:
Waar kwam dat dan wel uit voort ?

Het in elkaar slaan van een gangmember, maar de waarheid zal waarschijnlijk nooit boven water komen, de meeste mensen die erbij betrokken waren zijn ook allang dood.

De wereld gist nog steeds naar de waarheid over 2Pacs moord, maar in vooral Compton vlak na de moord was alles al duidelijk. Er ontstond een bendeoorlog tussen Mob Piru en de Southside Compton Crips.
Kijk eens het interview met BG Knocc Out bij VladTV. Hij was beste vriend van Baby Lane. Hij verteld veel maar kan niet alles zeggen omdat het dan snitchen is. Zeer interessant interview.

avatar van Kill_illuminati
Blijkbaar had Timbaland een flinke vinger in de pap met de productie van het nummer No More Pain.

avatar van Yestsida
Zijn debuut op Death Row Records.

Nadat Suge Knight de borg van 2Pac betaald had en er dus voor gezorgd had dat hij vrijkwam tekende Pac bij Death Row Records, het legendarische label opgericht door Suge en Dr. Dre. Het label stond voornamelijk bekend voor haar gangsta rap terwijl 2Pac eerder politiek getinte en conscious Hip Hop maakte, tekstueel en sonisch gezien is dit harder dan we voorheen van de gastheer gewoon waren.
All Eyez on Me was voor mij persoonlijk mijn eerste aanraking met de muziek van 2Pac, daarnaast was het ook één van de eerste albums in het genre waar ik bekend mee geraakte.

Met Ambitionz az a Ridah opent dit vierde soloalbum op de perfecte manier. Wat een knaller van formaat, toch een hoogtepunt in de carrière van Daz Dillinger (de producer van de track) wat mij betreft. Dit is ook de eerste track dat Pac opgenomen heeft na zijn gevangenisstraf, op de dag van zijn vrijlating nog wel. De rapper klinkt hongeriger dan voorheen vind ik, een mentaliteit dat hij goed vasthoudt voor de rest van de plaat.

Dubbelalbums zijn meestal opgevuld met heel wat mindere tracks maar dit is één van de weinige voorbeelden waar dat niet het geval is, voor mij persoonlijk ook de beste dubbelaar ooit gemaakt.
Veel verschillende stijlen komen voorbij. Zo krijgen we gangsta nummers, feestnummers, hoopvolle nummers, ingetogen nummers, nummers voor de vrouwen en ga zo maar door voorgeschoteld. Wat mij betreft slaat de verveling nooit toe tijdens het beluisteren van All Eyez on Me.

2Pac was een goede rapper maar als we het puur over de techniek en teksten zelf hebben zeker niet de beste. Er zijn echter weinig mensen die zo charismatisch, energiek en enthousiast op een beat klinken als hij dat deed. Heerlijke stem had hij ook, klonk ook veel ouder dan hij was vind ik. Reken daarbij dat hij hier op zijn best rapt op wat ik zijn best geproduceerde album tot dat punt vind.
Legendarischer als deze rapper wordt het bijna niet... voornamelijk deze periode, de periode toen hij getekend stond bij dit notoir label. Wat mij betreft heeft hij zijn beste muziek gemaakt ten tijde van Death Row maar ben er ook overtuigd van dat de cultuur dat Suge gecreëerd had op het label de ondergang van 2Pac geworden is. Dit is uiteraard ook het laatste album van 2Pac dat uitgekomen is tijdens zijn leven.

De eerste disc is iets sterker dan de tweede, maar beide staan gewoon vol met klassiekers die ik zo goed als allemaal beschouw als een aantal van de beste nummers ooit gemaakt. Het enige minpuntje is dat ik de originele versie van California Love veel leuker vind dan de remix.

De gastartiesten vind ik allen goed passen op deze composities, al zijn het niet allemaal de meest getalenteerde artiesten. Snoop Dogg, Nate Dogg, Method Man, Redman, K-Ci & JoJo en Dr. Dre springen er voor mij wel boven uit.

Jaren geleden was ik overtuigd dat dit hét meesterwerk is van 2Pac... maar de laatste jaren vind ik het toch moeilijk kiezen tussen deze en haar opvolger.

Beste dubbelalbum dat ik ken!

avatar van djwutru072
RIP Makaveli