Holden - The Idiots Are Winning (2006)

Dance
Label: Border Community

1. Lump (6:10)
  2. Quiet Drumming (Interlude) (0:21)
  3. 10101 (6:06)
  4. Corduroy (6:22)
  5. Flute (4:52)
  6. Idiot (7:31)
  7. Lumpette (1:36)
  8. Intentionally Left Blank (2:05)
  9. Idiot Clapsolo (4:58)
  10. Quiet Drumming (3:40)
Tip voor herman

Ja, ik lees er toevallig net over. Vanochtend vroeg op de fiets heerlijk naar zijn 'Essential Mix' geluisterd. En die van Nathan Fake. Hemelse muziek.

Misschien leuk om te vertellen dat de hoezen bij Border Community elke keer weer het resultaat zijn van een kleurplatenwedstrijd die via de site wordt georganiseerd. Daar kun je een 'paint by numbers'-PDF downloaden. Misschien dat ik mijn kleurpotloden ook weer 's opgraaf.

avatar van T.O.
Ben er nog niet heel erg over te spreken. Holden is vooral bezig met experimenten en niet zozeer met volledige songs, lijkt het.

Die geniale melodieën en wendingen die hij in zijn eerdere werk liet horen zijn grotendeels afwezig op deze release. Alleen "10101" kan er wat dat betreft mee door.

Maar goed, heb ergens gelezen dat dit geen eens zijn echte debuutalbum is, die zou in 2007 pas verschijnen...

Ik vind Corduroy ook wel aardig (in die BBC Essential Mix dan), maar de rest heb ik nog niet gehoord.

Wel apart dat dit dan zijn debuutalbum nog niet is, wat is dan de status van dit plaatje? Een voorgerechtje ofzo?

avatar van kinjutsu
T.O. schreef:

Daar kijk ik dan heel erg naar uit, erg fijne experimenten als je het mij vraagt. Vooral Lump, 10101 en Idiot spreken me erg aan.

Dit is inderdaad niet het debuutalbum, maar een EP, lees ik net.

De geniale melodieen hoor ik voornamelijk terug op de eerste helft van de plaat, maar er staan ook een aantal zogeheten 'tools' op.

Idiot is wel een apart nummer. Heel erg Holden/Border Community, maar dan met een hoop Nintento-geluiden er doorheen.

Al met al wordt dit wel een ruime voldoende...

avatar van 2kings
Dat hoezen-verhaal is wel erg cool!

Op www.bordercommunity.com staan de ontwerpen, ik heb zelf al een hele tijd geleden ook eentje opgestuurd. Zou toch wel erg cool zijn als je een release van holden met jouw kunsstukje in de platenbakken ziet liggen.

Echter.. ik heb deze EP nog niet geluisterd..

Ik kwam net deze colum van Guuz Hoogaerts (Nieuwe Revu) tegen en ik kan me er wel aardig in vinden:

Column Guuz Hoogaerts: James Holden
today | 17:05:00 | 23.11.06

De modderfokker. De klootzak. Gofferdegofferdegoffer. Hij doet 't er gewoon om. Het is James Holden's wereld, wij moeten er maar gewoon in leren leven. Nee, The Idiots Are Winning is niet het debuutalbum van de, zoals de Engelse pers dat zo mooi kan zeggen, classically-trained Oxford math-graduate, maar een verzameling nummers, dj-tools en twee minuten heerlijke stilte, gevangen op een zilveren schijfje. Een plaat die bedoeld lijkt als discussiestuk, als gebruiksvoorwerp, als zenuwenopwekker, als dansvloervuller.

Sinds Richard D. James is er, geef toe, geen jonge knoppendraaier geweest die zo geniaal uit de hoek kon komen en tegelijk zo eigenzinnig te werk kon gaan, schijt aan alles. En onderwijl een label runnen vol gelijkgestemde types, dat in ieder geval in het afgelopen jaar uitgroeide tot Must Have voor iedere dj die claimde de vinger aan de pols te houden.

James Holden was ooit een trancert. Iets wat je eigenlijk tegen hem zou willen gebruiken, als hij niet zelf dat verleden op meesterlijke wijze gebruikt voor een heus eigen muzikaal stempel. Luister naar Horizons, uit dat tranceverleden, en daarna naar de nimmer officieel gereleasde remix van Britney Spears' Breathe. Die Madonna-remix waar iedereen het over heeft, is maar een flauw doorslagje van wat James uithaalt met de ex-mevrouw Federline. Woorden schieten tekort, maar die opbouw, de bizarre break, die gemuteerde vocalen en dat ritme: doe er een lijst omheen en hij mag zo in het Remix Museum hangen. Beetje minimal, beetje techno, beetje trance toch ook. Trance is bij Holden weer cool, op z'n Laurentgarniers, begin jaren negentig.

Holden kliert de luisteraar met Quiet Drumming Interlude, een fragmentje met een gekke break en omgevingsgeluid. Later komt het fragment als sample voorbij in afsluiter Quiet Drumming. Wat wil James? Dat kopers hun eigen remix maken van Quiet Drumming? De bron prijsgeven, zoals Matthew Herbert op al zijn platen beschrijft hoe hij aan welk geluid is gekomen? Hoe leggen we dan Intentionally Left Blank uit? Track 8 op de plaat, twee nummers voor het einde, twee minuten stilte. Is het een stille ode aan vinyl, het moment waarop je de plaat zou omdraaien? Geeft James hiermee aan dat electronische muziek het best met korte pauzes kan worden beluisterd? Zou iedere electronische dansmuziekplaat gebaat zijn bij stilte? Is het ambient to the max? We weten het niet. En dat weet hij.

Lumpette, nog zo'n bizar stukje. Aphex Twin-achtig gekrijs, je ziet meteen de clip van Come To Daddy voor je. Eerbetoon? DJ-tool? Vullertje? Eigenlijk staan er maar vier fatsoenlijke nummers op The Idiots Are Winning. Op een album van (let op) 44 minuten. Die tracks, Lump, 10101, Cordury en Idiot, zijn niet minder dan geniale brokken elektronische muziek, gemaakt door iemand die als een veelvraat door de geschiedenis ervan is gescheurd, die daarbij enig popgevoel niet vreemd is, die ook luistert naar wat er om hem heen gebeurt (luister ook naar de fanfuckingtastische mixplaat At The Controls) en die ondertussen lacht in zijn vuistje.

Darko Esser verklaarde, nadat Holden in maart j.l. de boel op stelten had gezet in Doornroosje: "Hij heeft wel ballen". Als van een olifant, zou ik daar aan willen toevoegen. Terwijl iedereen snakt naar 44 minuten puur goud, geeft hij slechts een bouwpakket. Zonder schroevendraaier. Ga er maar aan staan. Tot dat zijn échte debuutplaat verschijnt, zit er niets anders op dan te blijven passen en meten. En te vloeken, natuurlijk.

bron

avatar van T.O.
Nu op de 3voor12-luisterpaal.

wat is dit eigenlijk voor genre? minimal ofzo?

avatar van T.O.
Zoiets ja. Maar dan wel een met een geheel eigen invulling.

avatar van luc011190
Idiot is wel een heel idioot nummer zeg, in de positieve zin van het woord
Geflipt, geniaal nummer. Ik moet eens achter wat meer Holden werk aangaan, tot nu toe ben ik alleen bekend met Idiot, Some Polyphony (Petter) en The Sky Was Pink (Nathan Fake).

Luistertips:

James Holden - A Break In The Clouds (Main Mix)
Nathan Fake - Outhouse (Main Mix)
Petter - Six Songs EP (vooral letten op All Together en Modern Eternity)
Extrawelt - Soopertrack
Fairmont - Gazebo

Nathan Fake & James Holden BBC Essential Mix (alleen te downloaden, maar ik zou hem evt. kunnen uploaden ergens)

James Holden heeft verder nog wat geweldige remixes op zijn naam staan, o.a. van Britney Spears (Breathe on Me heeft ie compleet verbouwd), Depeche Mode (The Darkest Star), Nathan Fake (The Sky Was Pink), etc.

avatar van luc011190
Het kwartje wil nog niet helemaal vallen. Nummers als The Sky Was Pink, Some Polyphony en Idiot vind ik echt super fantastisch geniaal etc.
Maar bij veel van zijn werk wordt het zo zweverig dat ik er een beetje de kriebels van krijg.

avatar van luc011190
Het kwartje is volledig, maar dan ook echt VOLLEDIG, gevallen. Wat een fanatastische artiest!

avatar van levenvergeten
Het kwartje begint bij mij ook steeds meer te vallen. Begint een heerlijk album te worden.

avatar van luc011190
Die climax in Flute is echt om bang van te worden.

avatar van kinjutsu
Nieuwe manier van muziek luisteren ontdekt.

In een stilstaande auto met een meetrillend goedkoop dashboard. Haha, vanmiddag dit album op die manier beluisterd, ik raakte in een trance. Het onderaardste gebrom in sommige nummers werd versterkt door het dashboard.

James Holden is ZO geniaal, ik wacht met smart op het eerste ECHTE album.

Heerlijk om met een liedje als Lump wakker te worden . Heel toevallig ook dat de wekkerradio juist afliep bij de intro. Toch wel een mooie cd, ik kijk al uit naar het echte debut album !

avatar van T.O.
Nou, eindelijk mijn stem dan. Lump, 10101 en Corduroy zijn erg goed, maar daarna komt toch een beetje de klad erin door de rommeligheid die de daaropvolgende tracks kenmerkt. Ik houd het op een 3,5*

avatar van Monkeypriest
Ik hoop alleen maar dat zijn debut album geniaal is ^^

10101 is een lekker nummer btw, raad ik aan (als je van minimal houdt tenminste...)

avatar van Leonard91
Heerlijk "album", ik wil er niet eens aan denken hoe goed dit was geweest als er 10 "echte" nummers op hadden gestaan, want dit is eigenlijk gewoon een gepromoveerde EP met wat kleine tussendoortjes.

avatar van sander.
Geniaal album. Ik heb eigenlijk nog nooit zoiets gehoord, Stephan Bodzin lijkt er iets op (ook met van die synthesizers die vuur spuwen), maar die blijft toch wat netter in een strak ritme zitten. Dit hypnotiseert. Intimideert. En je kunt er nog op dansen ook.

Het is niet eens zijn 'echte' album. Snif.

tuktak
pfoeh dit is gewoon één grote intense luisterervaring. ook die zogenaamde fillers zijn geniaal. lumpette bv, zoals in die review al werd gezegd, aphex twin, maar dan james holden. het allerbeste uit lump gewoon in een totaal andere context nogmaals verderop op de cd zetten. ik vind het briljant. ook voor de andere 'stukjes' geldt dit. jammer dat er bij mij een lelijke sticker op de hoes zit geplakt, want die is ook om te smullen. komt er ooit nog wel eens een 'echt' album uit van deze gast?

avatar van sander.
De sticker heb ik er af zitten pulken en in de binnenkant geplakt! De hoes is inderdaad geweldig, past perfect bij het album.

svh
Prachtig album, al kan geen enkel nummer tippen aan zijn versie van 'the sky was pink'

avatar van sander.
Oneens. James Holden heeft zelf gezegd dat hij zich te veel had mee laten slepen met de hype bij het maken van de remix, hij had er zelfs spijt van hem gemaakt te hebben. Dit album daarentegen is puur, origineel en bevat veel meer emotie. Ook vind ik dat James Holden niet zo gek veel heeft gedaan aan het origineel van Nathan Fake.

avatar van Nicolage Rico
Niet heel de plaat vind ik goed (zoals nr. 8. ), maar er staan een paar geweldige tracks op, zoals 10101; precies wat ik nodig heb als ik volgende week de zon opzoek in Egypte. Wat moet dat lekker klinken op het strand met een biertje en de fel schijnende zon - die zorgt voor 40 a 50 graden c.

Verder begrijp ik niet dat weinig mensen Corduroy goed vinden. Geweldig nummer. Ik begrijp dan weer wél dat de meesten Idiot goed vinden.

avatar van Leonard91
Corduroy is inderdaad ook prachtig.
Die 1* die iemand heeft gestemd vind ik trouwens wel een beetje misplaats. Kan me niet voorstellen dat hij het geheel aandachtig heeft beluisterd en vervolgens maar een 1 geeft.

avatar van sander.
Juist! Wil degene die 1* heeft gestemd zichzelf hier verantwoorden?

Dankuwel.