The Specials - Singles (1991)

Ska
Label: 2 Tone

1. Gangsters (2:46)
  2. Rudi, a Message to You (2:52)
  3. Nite Klub (3:12)
  4. Too Much Too Young [Live] (2:04)
  5. Guns of Navarone [Live] (2:20)
  6. Rat Race (3:06)
  7. Stereotype (3:49)
  8. International Jet Set (4:11)
  9. Do Nothing (3:52)
  10. Ghost Town (5:59)
  11. Why? (3:54)
  12. Friday Night, Saturday Morning (3:34)
  13. The Special A.K.A. - War Crimes (4:03)
  14. The Special A.K.A. - Racist Friend (3:48)
  15. The Special A.K.A. - Nelson Mandela (4:34)
  16. The Special A.K.A. - (What I Like Most About You Is Your) Girlfriend (4:02)
avatar van RonaldjK
Lekkere verzamelaar van (soms non-)albumsingles en B-kanten daarvan. Opvallend is dat de teksten van de groep soms zeer direct zijn. Zoals in Racist Friend toen de groep opereerde onder de naam The Special A.K.A, waarin wordt opgeroepen om alle contact te verbreken met familie en vrienden als ze racistisch zijn. Tegelijkertijd is er ruimte voor pret, zoals in het semi-instrumentale Guns of Navarone, cover van het titellied van de gelijknamige film uit 1961, al in '65 op soortgelijke wijze gecoverd door The Skatalites.

Nog bekender en bovendien politiek geladen is Nelson Mandela, eveneens van The Special A.K.A. met de oproep de ANC-politicus vrij te laten. Eind april 1984 haalde het in de Nederlandse Nationale Hitparade #9. Vond ik destijds opvallend voor een nummer met zo'n nadrukkelijke boodschap en dacht daaraan terug toen hij, inmiddels een vrij man, in 1999 Nederland bezocht. En al helemaal toen ik afgelopen januari in Soweto, Johannesburg in zijn voormalige woning was, tegenwoordig een museum. Aangename oorwurm.

Los van de teksten: een cd met bijna een uur lekkere muziek. Gangsters (met de zin "Don't call me Scarface!"), Rudi a Message to You plus Much Too Young en Ghost Town waren de andere hits in Nederland, de overige muziek doet daar niet voor onder. Genieten. Blij dat ik de cd in een kringloop tegenkwam.