Helmet - Betty (1994)

Label: Interscope

1. Wilma's Rainbow (3:53)
  2. I Know (3:41)
  3. Biscuits for Smut (2:53)
  4. Milquetoast (3:53)
  5. Tic (3:40)
  6. Rollo (2:38)
  7. Street Cab (3:31)
  8. Clean (2:26)
  9. Vaccination (3:04)
  10. Beautiful Love (2:03)
  11. Speechless (2:58)
  12. The Silver Hawaiian (2:08)
  13. Overrated (2:40)
  14. Sam Hell (2:09)
  15. Sinatra [Live] * (4:45)
  16. FBLA II [Live] * (3:29)
  17. Tic [Live] * (4:04)
  18. Just Another Victim [Live] * (2:19)
  19. In the Meantime [Live] * (3:39)
avatar van Jazper
GrafGantz schreef:

Totaal niet mijn muziek dit

Inderdaad wat te jazzy voor jou denk ik.

avatar van ZAP!
Ik kan het nooit erg goed vinden met Helmet.
Ik vind het wat te schlager-achtig, binnen de grenzen van de mathmetal.

avatar van Don Cappuccino
Helmet vind ik een van de meest ondergewaardeerde metalbands van de jaren '90. Onder muzikanten wordt Helmet gezien als een van de belangrijkste architecten van de moderne metal: een inspiratie voor bands als Korn, Deftones en Meshuggah, die later ook weer bakken aan bands zullen beïnvloeden. Het is minimalistisch én complex.

avatar van milesdavisjr
Betty heb ik in 1994 aangeschaft en het plaatje heeft mij altijd geïntrigeerd. Nee, Hamilton heeft geen geweldige stem, het is niet variatie troef en als geheel komt het wat kil over.
Aan de andere kant zijn de afgemeten riffs niet te versmaden, klinken sommige songs zo hoekig en boers dat het juist een kracht wordt van Betty.
Overrated is het prijsnummer; deze track is zo heerlijk heavy en log dat ik elke keer weer volledig voor de bijl ga.
Maar ook het stuwende Wilma's Rainbow, het 'groovende' Biscuits for Smut of het ritmewerk in Milquetoast, stuk voor stuk uitstekende songs.
Hoewel de rek er tegen het einde wat uitraakt scoort Betty op punten, de definitieve knock-out blijft uit maar zonder kleerscheuren kom je hier niet vanaf.

avatar van Shelter
Wilma's Rainbow is een tegenvallende opener, geen slechte track maar zeker geen top 20 nummer van Helmet's ouvre so to speak.
I Know kan ik veel meer mee, eigenlijk heeft het nummer wat weg van Deftones - My Own Summer, of wellicht vice versa. Beide hele dope tracks. Milquetoast is kwa zang wat lichter, maar de riffs zijn wel lekker hard, ik vind dat ook een werkende combinatie. Dit album is wel wat minder dan het vorige werk maar staat nog wel steeds als een huis. Het is meer een 3.7 voor mij dan een 4. Ik zet hem nu nog op 3.5

Ik zag milesdavisjr aanhalen dat de zanger geen geweldige stem heeft en ben het daar eigenlijk wel mee eens maar aan de andere kant krijgt Helmet daarmee ook een beetje de edge, want de focus gaat hiermee meer naar de lome harde riffs en drums en dat is ook de kwaliteit van de band.