James Horner - Braveheart (1995)

Score
Label: London

1. Main Title (2:51)
  2. A Gift of a Thistle (1:37)
  3. Wallace Courts Murron (4:25)
  4. The Secret Wedding (6:33)
  5. Attack on Murron (3:00)
  6. Revenge (6:23)
  7. Murron's Burial (2:13)
  8. Making Plans / Gathering the Clans (2:05)
  9. Sons of Scotland (6:19)
  10. The Battle of Stirling (6:07)
  11. For the Love of a Princess (4:07)
  12. Falkirk (4:04)
  13. Betrayal & Desolation (7:48)
  14. Mornay's Dream (1:18)
  15. The Legend Spreads (1:09)
  16. The Princess Pleads for Wallace's Life (3:38)
  17. Freedom / The Execution / Bannockburn (7:24)
  18. End Credits (7:12)
neo
Het emotionele liefdesthema vormt het hart van de score, vol met Schotse invloeden. De doedelzak is hierbij het sterkste wapen. Zoals van Horner gewend is het weer een feest van herkenning: zelfde koor als in Casper, het liefdesthema doet qua compositie sterk denken aan Legends of the fall, af en toe wat percussie zoals hij voor Glory gebruikte. In 95 was zowel Braveheart als Apollo 13 van Horner genomineerd voor een Oscar. 5 sterren

avatar van tbouwh
Schitterende soundtrack. Horner heeft voor deze film precies de juiste muziek in elkaar gekunsteld: een mooie, emotionele score waarin de typerende doedelzakken de boventoon voeren. Normaal ben ik geen grote fan van dit instrument, maar het past enorm goed bij de film en hoort bij dit Schotse thema.

De score zelf kent enkele majestueuze stukken, maar is af en toe ook wat saai: het bombasme verdwijnt dan iets meer naar de achtergrond, en soms verloor ik dan enigszins mijn aandacht.
De mooiere stukken zitten in de kortere tracks: A Gift of a Thistle, Gathering Clans en the Legend Spreads.
De End Credits zijn wel erg mooi. Ik heb genoten van deze score, en aangezien ik heb in mijn bezit heb zal ik dat vaker gaan doen. Minieme minpuntjes weerhouden me van een maximale score. 4,5*