Samson & Gert - Samson & Gert 5 (1995)

Alternatieve titels: 5 Jaar Samson & Gert | Dubbele Feest-CD

Belgiƫ
Label: Philips

1. Druk (3:57)
  2. Joebadoebadoe (3:09)
  3. Bij Heidi in Tirol (3:26)
  4. In de Disco (3:51)
  5. Vliegen (4:43)
  6. Wij Zijn Rijk (3:17)
  7. Wereldberoemd (4:37)
  8. De Samson-samba (3:40)
  9. De Fanfare (3:27)
  10. De Opera (3:42)
  11. Vrede (3:33)
  12. 't Is Afgelopen (2:54)
  13. Samsonrock (2:28)
  14. Er Zit Meer in een Liedje (3:38)
  15. Samen op de Moto (3:31)
  16. Als Je Bang Bent (3:07)
  17. Ik Ben Verliefd (3:31)
  18. 10 Miljoen (2:51)
  19. Slaapliedje (3:50)
  20. Wij Gaan Naar de Maan (3:59)
avatar van remmer
dit is ongetwijfeld de "the dark side of the moon" van Samson en Gert. Pretentieus, maar nergens op een zwak moment te betrappen. Het enige wat deze plaat nog ontbeert is een hoes van Andy Warhol. Dan kan hij probleemloos naast "sticky fingers" en "the velvet underground and nico" liggen. Klasse

avatar van kaztor
Toch wel een sterke terugkeer na een wat zwakkere periode. Vanaf hier kregen ze van de platenmaatschappij ook wat meer de ruimte om zichzelf artistiek te profileren. De hieraan voorafgaande periode wordt meteen belicht in de opener Druk. De cd kent dan ook een hoog autobiografisch gehalte. Wij Zijn Rijk en Wereldberoemd handelen dan ook over het wel en wee van het sterrendom en in Vrede lijkt dat ze op dat punt zichzelf gevonden hebben. Wij Gaan Naar De Maan is dan ook een merkwaardige afsluiter. Toch niet alles rozegeur en maneschijn?
Josh Homme schijnt ergens op deze plaat nog een gastrol te hebben vervult (waarschijnlijk in Vliegen).

Buffalotid
Joebadoebadoe is toch het beste nr van S&G allertijden, net als dit hele album héhé

avatar van chevy93
Ongetwijfeld de Dark Side of the Moon onder de kinderliedjes ja. Ik heb de versie met de bonusnummer en die is geweldig. Hun beste nummers staan erop: Druk, Ik Ben Verliefd, Wereldberoemd, Wij Gaan Naar De Maan en de lijst gaat verder.

Een geweldig, nostalgisch album die vele herinneringen omhoog brengt.

Stijn_Slayer
kaztor schreef:

Ravenous
Wat is dit hier allemaal.

Ravenous schreef:
Wat is dit hier allemaal.

Geniale ongein

avatar van vork666
Er wordt hier grondig over het prachtige Bij Heidi In Tirol heengekeken, een lekker eclectische mengelmoes van jodelmuziek en de progressieve rock van Samson en Gert (die hier, op het kwaliteitslabel BMC, pas echt een eigen gezicht krijgt, na de magere jaren bij Philips), met een licht erotische en/of fatalistische ondertoon. Die onderhuidse spanning komt ook in de muziek erg goed tot uiting, zeker bij het broeierige refrein

Ravenous

avatar van niels94
Een absoluut ondergewaardeerde plaat op MuMe, verdiend minstens een plaatsje in de top 50 van de top 250. Minstens. Waarom? Vanaf het begin grijpt deze prachtige plaat je bij je lurven, Druk moet toch wel het beste nummer zijn waarmee een album ooit is begonnen. Hierna komt het geniale Joebadoebadoe, wat toch wel één van de mooiste nummers ooit gemaakt moet zijn. Van begin tot eind blijft dit album boeien, de gevoelige stemmen van Samson en Gert keren je ziel binnenstebuiten, zo prachtig is het. De stemmen, de lyrics en de muziekale begeleiding, alles klopt en alles is perfect. Hoogtepunten zijn voor mij: Joebadoebadoe, In De disco en Vrede, maar eigenlijk is alles perfect. Het eindigt met het nummer 't Is Afgelopen, niet alleen heeft dit nummer de perfecte titel voor een eindnummer, het is ook werkelijk prachtig. Een perfect album als dit vind je niet vaak.

De bonusnummers zijn het ook zeker waard om eens rustig te beluisteren. Prachtig gewoon dit.

Ik mis de 5*?

avatar van vork666
Ik vind Joebadoebadoe juist één van de minder geslaagde nummers op dit meesterwerk, hoewel de tekst natuurlijk van een uitstekend gevoel voor dramatische psychologie getuigt. Bij die drukkere passages vind ik de muziek zelfs ietwat overgeproduceerd, het lijkt allemaal té gelikt.

avatar van niels94
Sorry. Ik zat tijdens het schrijven van mijn review naar dit album te luisteren en was daarom blij dat ik klaar was met het schrijven ervan, zodat ik mij weer helemaal op het album kon richten. Ben daarom vergeten de 5 uit te delen. Maar hier is hij alsnog, dik verdiend.

vork666 schreef:

Dit getuigt ervan dat jij geen écht gevoel voor muziek hebt. Overgeproduceerd? Te gelikt? Misschien bedoel je zó perfect dat jij het niet aankunt. Idioteque van Kid A is hierbij een lachertje.

Vat dit niet op als een belediging, misschien ben je er gewoon nog niet klaar voor.

avatar van kaztor
De voornaamste invloeden lijken van Test Dept. en Depeche Mode te komen, al wijzen anderen meer naar Einsturzende Neubauten.

avatar van niels94
Klopt. Je merkt ook dat met name in het nummer 'In De Disco' lichtelijk ironisch gedaan wordt over de opkomst van bijvoorbeeld de popmuziek. In lyrics als deze bijvoorbeeld:

meneer Spaghetti doet een buikdans
kijk hij heeft het naar z'n zin
en Octaaf staat wild te shaken
op de dansvloer met Jeannine
hoi, meneer de burgemeester
das met mij de brokkenbrol
zeg die dans die ken ik niet
ik ken alleen de rock'n roll

Je voelt gewoon hoe de genialiteit hiervan afspat. Ik hoor hoe hier een vraagteken geplaatst wordt bij de manier waarop hedendaagse muziek gemaakt wordt. Gelijk hebben ze: een betere plaat dan deze is lange tijd niet afgeleverd.

avatar van vork666
Toch hoor ik er weinig Depeche Mode in. Einstürzende Neubauten lijkt mij een meer voor de hand liggender link en gek genoeg hoor ik hier en daar ook wat Beatles en Bob Dylan.
Trouwens, Niels94, ik zei niet dat ik Joebadoebadoe niet prachtig vond, ik vind het alleen minder goed dan Bij Heidi In Tirol of het geniaal maatschappijkritische Wij Zijn Rijk.

avatar van niels94
Sorry vok666, het is gewoon zo dat ik nogal snel op mijn teentjes getrapt ben als iemand iets zegt wat niet richting positiviteit neigt over dit album. Joebadoebadoe brengt mij gewoon naar hogere sferen.

Ik begrijp trouwens wel wat kaztor bedoelt met de Depeche Mode sound, met name in nummers als de Samson-samba en Wereldberoemd hoor ik de sound wel een klein beetje terug, weliswaar met een eigen, in mijn ogen betere, draai eraan.

avatar van hoi123

Nou mis ik wel de stem van Vork666..

avatar van Gajarigon
Inderdaad hun beste, vroeger heb ik deze echt ontiegelijk veel gedraaid.

avatar van vork666
Vooruit, een 4.5*. 5.0* kan ik er niet aan kwijt, o.a. ook vanwege Joebadoebadoe, ook Vliegen vind ik een minder nummer, Samson en Gert gaan daar in de refreinen toch iets te onstuimig te werk, hoewel het idee natuurlijk prima is.

martenLij
Ik heb deze cd ooit bij de bieb geleend en het was het waard.
leuke nummers waaronder "Bij Heidi in Tirol" wisselen elkaar in hoog tempo af. Ook het rustige nummer "Vrede" klinkt lekker al moet ik zeggen dat de lyrics iets te diep en gevoelig voor me zijn. Geef mij dan maar liever "De Samson-Samba" heerlijk swing nummer waar je niet stil bij kan blijven zitten.

Ik kan alleen maar beamen dat dit album lekker de pan uit swingt en dat het nergens echt blijft steken.

Doe met zijn alle de Samson-Samba
4.0*

avatar van hoi123
Nog twee stemmen en hij komt in de toplijsten.

En wat is daar mis mee?

hoi123 schreef:
Nog twee stemmen en hij komt in de toplijsten.
Als het album 4* haalt, dan verdient het album dat dus blijkbaar!

avatar van chevy93
Druk heeft gewoon een geniaal intro. Menig "volwassen" nummer kan daar nog een puntje aan zuigen hoor!
Verder geweldig drumwerk, een subtiele gitaar op de achtergrond en een lekker meezinger.

YouTube - Samson & Gert - Druk

Bij 10 miljoen is een foutje gemaakt lijkt mij. Die duurt echt geen 7:51. Eerder 2:51.

Ook ik ga voor de 4.5, de enige kritische kanttekening die bij dit album gemaakt kan worden is toch de opera, een oase van verveling in een woestijn van pracht. Door naar nr. 1!

avatar van chevy93
Ben je nou zo snel van mening veranderd of heb je verkeerd geklikt?

avatar van Joren999
Het gemiddelde is opeens enorm gedaald! Wie heeft er zo laag gestemd?

avatar van vork666
Beaster1256 heeft dit pareltje van de progressieve industrialrock een oplawaai naar beneden gegeven Onvoorstelbaar