Virginia Astley - From Gardens Where We Feel Secure (1983)

Neoklassiek / Folk
Label: Rough Trade

1. With My Eyes Open I'm Dreaming (5:43)
  2. A Summer Long Since Past (4:37)
  3. From Gardens Where We Feel Secure (3:59)
  4. Hiding in the Ha-Ha (3:56)
  5. Out on the Lawn I Lie in Bed (5:09)
  6. Too Bright for Peacocks (2:29)
  7. Summer of Their Dreams (3:22)
  8. When the Fields Were on Fire (3:15)
  9. It's Too Hot to Sleep (5:20)
  10. Sanctus * (2:01)
  11. Melt the Snow * (3:48)
  12. Melt the Snow [Instrumental] * (4:30)
  13. Melt the Snow [Instrumental 2] * (5:41)
Ik kwam dit tegen op de site van The Guardian, een tijdje geleden:

"Astley's ambient meditation on a summer's day in Arcadia is so bucolic it makes Nick Drake sound like Ghostface Killah. Garden gates creak, church bells toll, birds twitter and Astley's piano sparkles like sunlight on the surface of a mill pond. Possibly the most English album ever made."

Da's nou een omschrijving die me aanspreekt. Ik ga dit eens uitproberen.

avatar van Paalhaas
Mooie omschrijving voor een mooie plaat.

MentalTheo58
Sinds jaar en dag al een van mijn favoriete zondagmorgenplaten! Prachtige, rustgevende muziek met diepgang en van een hoge originaliteit.

Aquila
Een fraaie plaat met een lentetuin gevoel. Niet zo betoverend als Astleys -gezongen- opvolger "Hope in a Darkened Heart", maar wel met mooie structuren en een prachtige rustgevende kleur en toon.

avatar van Ducoz
Wonderschone hoes

BobbieMarley
Ducoz schreef:
Wonderschone hoes

Is niet de oorspronkelijke hoes.

avatar van freddze
Nu wel.

avatar van Ducoz
Slechts 100 euro op CDwow
WOW HD Nederland - wowhd.nl

avatar van popstranger
Ideale muziek om gewoon eens uit te blazen op een vrijdagavond na een drukke werkweek dunkt mij. Het brengt rust in m'n hoofd en soms verwacht je alleen maar dat van muziek. Ik waan me ergens op het platteland op een zonnige dag liggend onder een boom vlakbij een pittoresk dorpje waar net de zondagsmis lijkt te beginnen.

Hele mooie muziek, wel uitgebracht jn een tijd dat je dit niet zou verwachten. Terwijl new wave, punk, noise, Deutsche Welle populair waren kwam dit album uit. Vinyl magazine, dat vooruitstrevender was dan Oor wist absoluut niet wat ze et dit album aan moesten. Lieflijke folk achtig muziek, met daarbij wat achtergrond geluiden van een beek een schommel. Net of een jong hipiemeisje een tuin in gaat en zo nu en dan wat op een piano pingelt. Toch echt negatief was de recensie niet, daarvoor was het vanzelfsprekend te tegendraads. Ik heb toen de lp niet gekocht, later hem tweedehands op de kop kunnen tikken voor 8 euro. De oorsponkeljke hoes is inderdaad anders, dit is de hoes van de later uitgegeven cd. De oorspronkeljke hoes vind ik persoonlijk mooier en passender dan de hier getoonde. Dit eerste album was bijna geheel instrumentaal, hier en daar neuriet Virginia mee. De opvolger Hope in a darkened heart is wel anders. Past door de productie van Ryuichi Sakamoto beter in de jaren 80 en daarin zingt Virginia Astley ook.
Maar deze rustgevende muziek verdient echt een hoge waardering.

Ik zie dat de hoes is aangepast, zodat de officiële er nu is.
Intussen heb ik ook de cd aan kunnen schaffen. Link cd
Daar is een andere ook mooie hoes, die hier eerst heeft gestaan.
Ik moet zeggen dat ik deze cd steeds meer ben gaan waarderen. Het is tijdloze muziek, heeft echt wat neo klassieks.
De eerste 4 nummers hebben te maken met de ochtend, de andere 5 met de middag.
Het is licht meditatief, lieflijk, rustgevend. En dat uitgegeven in de jaren 80 op Rough Trade. Het album had ook goed uitgegeven kunnen zijn begin jaren 60, of in de hippietijd en ook nu zou het niet misstaan als Einaudi tegenhanger.
Het is redelijk snel opgenomen en een aantal achtergrondgeluiden of natuurgeluiden direct daarin meegenomen, lijkt het bijna.
Ik verhoog toch mijn stem, wat ik eigenlijk bijna nooit doe, maatr 4 sterren is dit echt wel waard. Voor mij.

Wanneer de klokken luiden, ben ik verkocht. Top album!

avatar van Lura
Ducoz schreef:
Slechts 100 euro op CDwow
WOW HD Nederland - wowhd.nl

Sinds 2021 via haarzelf te koop op cd voor nog geen 20 euro inclusief verzendkosten : From Gardens Where We Feel Secure | Virginia Astley - virginiaastley.bandcamp.com

avatar van Lura
Door het gisteren verschenen, lichtvoetige album Les Barricades Mystérieuses van de Brusselse pianiste Paulette Verlée kreeg ik de behoefte om weer eens de cultklassieker From Gardens Where We Feel Secure te beluisteren. Virginia Astley is een dochter van componist Edwin Astley, die muziekthema’s schreef voor series als The Saint, Danger Man, Department S en Randall and Hopkirk. Reeds op haar zesde begon ze piano te spelen en op haar veertiende ook fluit. Alhoewel ze klassiek getraind is, is haar muziek altijd avontuurlijk en rijk aan experiment geweest. Na deel uitgemaakt te hebben van enkele, niet succesvolle bandjes richtte Astley zich op een solocarrière.

Debuutalbum From Gardens Where We Feel Secure verscheen in 1983 op Rough Trade, dat toen pas een paar jaar bestond. Ze nam het zonder enkele druk met producer Russell Webb op en dat is goed terug te horen. Een praktisch geheel instrumentaal album dat al improviserend tot stand kwam. Het enige wat Astley vooraf gepland had was dat de muziek een zomerse sfeer moest uitstralen. De muziek is lichtvoetig, harmonieus, sereen, regelmatig opgewekt en soms hypnotiserend.

Voor een belangrijk deel wordt de sfeer medebepaald door de gebruikte veldopnames van onder andere kerkklokken, schapen, kinderen en vogels (waaronder een uil). Haar pianospel staat centraal, maar daarnaast zijn ook enkele blaasinstrumenten te horen. Sinds de release is de populariteit terecht gestaag gestegen. Helaas was het album lange tijd bijna onleverbaar en was het alleen tegen woekerprijzen te koop. Gelukkig bracht Astley het album twee jaar terug in eigen beheer opnieuw uit. Op haar Bandcamppagina is het te koop voor zo’n 19 Euro inclusief verzending. Nog steeds een absolute aanrader.

Bron : Music that needs attention - musicthatneedsattention.blogspot.com