Iain Matthews - Valley Hi (1973)

Folk / Rock
Label: Elektra

1. Keep on Sailing (4:44)
  2. Old Man at the Mill (2:33)
  3. Shady Lies (3:55)
  4. These Days (4:23)
  5. Leaving Alone (3:37)
  6. 7 Bridges Road (4:08)
  7. Save Your Sorrows (2:23)
  8. What Are You Waiting For (4:16)
  9. Propinquity (2:59)
  10. Blue Blue Day (3:14)
avatar van indana
In dit album zit meer pit dan in If You Saw Thro' My Eyes (de tussen liggende albums ken ik niet). De samenwerking met Michael Nesmith (die van The Monkees inderdaad) werkt kennelijk goed. Mooie kruising tussen folk en country. 7 bridges road (eagles) krijgt een wel heel mooie gezongen uitvoering mee.

avatar van Droombolus
7 Bridges Road is geschreven door Steve Young en staat op zijn debut LP Rock Salt & Nails uit 1969 ( met Gram Parsons op orgel en Gene Clark op harmonica is dat een van de vergeten pionierswerkjes van de country-rock ). The Eagles hebben eerlijk toegegeven dat ze hun arrangement van Matthews overgenomen hebben ........

Ik vind deze plaat wat tè netjes opgenomen. Matthews eigen liedjes zijn niet al te sterk en halen zeker het nivo van If You Saw niet in mijn boek.

avatar van kort0235
Ik vind dit een geweldige plaat, zo lekker country/folk/rock. Lekker gladjes maar o zo mooi!!
Het mooiste nummer vind ik These Days (van Jackson Browne), wat een mooi nummer!!
Michael Nesmith doet ook mee aan dit album en dat is op een positieve manier te merken.

avatar van potjandosie
het derde solo album van Ian (later werd het Iain) Matthews, was destijds bij het uitkomen in de seventies een populair album onder progressieve muziekliefhebbers. 50 jaar later heb ik het idee, dat dit album de tand des tijds niet volledig heeft doorstaan. wellicht dat de ietwat gladde "Amerikaanse" productie van Michael Nesmith daar debet aan is. die klinkt behoorlijk gedateerd. Iain Matthews is wellicht gezegend met 1 van de mooiste Engelse folk stemmen ooit en dat is ook op dit album goed hoorbaar. i.t.t. zijn eersteling "If You Saw Thro' My Eyes" met veel sterk songmateriaal van de man zelf, zijn de eigen nummers 5) "Leaving Alone" en 7) "Save Your Sorrows" van hem op dit "Valley Hi" een stuk minder, uitgezonderd de openingstrack "Keep On Sailing". zijn versies van "What Are You Waiting For" (Randy Newman) en "Blue Blue Day" (Don Gibson) willen ook niet beklijven. met een 4 tal betere songs (of betere songkeuze) en in een andere productie, had dit album kunnen uitgroeien tot een klassieker uit de seventies. de man had het in zich.

blijven over de opzwepende melodie van de traditional "Old Man at the Mill" en de fraaie covers van "Shady Lies" (Richard Thompson), "These Days" (Jackson Browne), "7 Bridges Road" (Steve Young) en het door Michael Nesmith geschreven "Propinquity".

album werd geproduceerd door Michael Nesmith, recorded at The Countryside Studio, Los Angeles

de muzikanten van dienst waren:
Ian Matthews: guitar & vocals
Danny Lane: drums
Billy Graham: bass & fiddle
Jay Lacy, Bobby Warford, Michael Nesmith: guitar
O.J. "Red" Rhodes: dobro & steel
David Barry: keyboards
Byron Berline: fiddle

Heel behoorlijk album van Matthews toch, genietbare folk met pop en rock invloeden. Hoogtepunt is idd Seven bridges road maar ik vind de hele plaat prima weg luisteren en snap waarom deze artiest eind jaren 70 hot was.