Mr. Fingers - Washing Machine (1986)

Dance
Label: Trax

1. Washing Machine (4:24)
  2. Can You Feel It (5:45)
  3. Beyond the Clouds (7:55)
avatar van trebremmit
De eerste versie van Can you Feel It, zonder vocalen. Wel bijzonder dat dit al 1986 is gemaakt, moet wel een hele sensatie zijn geweest. Ik heb trouwens liever de vocal mix uit 1989, maar die kwam uit onder de naam Fingers Inc. Beyond The Clouds is trouwens ook een erg lekker nummer.

avatar van RogerV
Legendarisch natuurlijk. Zeker Can you feel it en in mindere mate Beyond the clouds. Knap hoe Larry Heard uit zulke primitieve apparatuur zulke sferen weet te toveren.

Al is de blikkerigheid soms ook wel wat storend geworden. Dat maakt er van genieten wat lastiger.

avatar van Cellulord
Heeft de tand des tijds niet echt doorstaan. En zoals RogerV reed zei, die blikkerige sound helpt ook niet.
Op zich zijn het geen slechte trax en zitten er wel ideeën/vondsten in waarmee men nu nog wel leuke trax zou kunnen maken.

avatar van trebremmit
Mooi interview over Can You Feel It, en waarom het nog steeds niet gedateerd is.

Larry Heard vertelt hoe hij de legendarische housetrack ‘Can You Feel It’ maakte - VICE

Op discogs wordt er trouwens gezegd dat de track Washing Machine al in 1984 gemaakt is.

avatar van Cellulord

Het artiekel begint al met een uitspraak waar ik het totaal niet mee eens ben.
"een housetrack die vandaag nog steeds zo fris klinkt als toen"

En dan volgt er nog een zwaare bewereing
"Heard is net als Marshall Jefferson, Frankie Knuckles en DJ Pierre verantwoordelijk voor hoe elektronische muziek er nu uitziet."
Tja als daar nu "elektronische DANS muziek" had gestaan zou ik het nog kunnen aannemen.
Het gehele interview is gewoon om de mensen te laten weten dat er een legende op Dour (2017) speelt, want de meeste bezoekers van dat festival zullen nooit van hem gehoord hebben en zijn hem ondertussen waarschijnlijk weer vergeten.

Ik beweer niet dat het een slecht nummer is maar fris klint het niet, althans in mijn oren.
Mijn fav. op deze Maxi is "Beyond the Clouds"

avatar van trebremmit
Nou nee, zo wordt er in het algemeen door danceliefhebbers tegen dit nummer aangekeken. Het is de klassieker.

avatar van Cellulord
"danceliefhebbers" is een uiterst vage uitdruk.
Ik ga dadelijk enkele uurtjes draaien, en omdat het vrijdag is zal ik waarschijnlijk ook een setje "Dansmuziek" opleggen. Ik zal deze ertussen vlammen. Weet nu eigenlijk al dat de mensen die hier komen dit niet echt iets zullen vinden. Tis meer een Trance & Hardcore publiek, maar ja dat is ook "Dansmuziek". En als ik de eigenaar van deze plaats vraag dan is het allemaal gewoon lawaai

avatar van Noere
Natuurlijk klinkt het behoorlijk gedateerd nu, maar dat mag de pret niet drukken.. Paar jaar terug nog gezien op een festival hier en daar was can you feel it ook duidelijk een favoriet (onder vrij jong publiek).

avatar van trebremmit
Gedateerd vind ik een negatieve klank hebben, alsof het nu niet meer mee kan of dat het achterhaald is, dat het alleen in was in die tijd, maar dat is met Can You Feel It niet het geval omdat het nog steeds gewaardeerd wordt. Volgens mij wordt dit ook niet gezegd over een schilderij van Van Gogh of over bepaalde klassieke muziek of een jazz van Miles Davis.
Je hoort zeker dat de productie uit die tijd komt, maar het nummer zelf weet nog steeds een goed gevoel bij mensen op te wekken, jong en oud, en is nog steeds populair, dus het lijkt me eerder een tijdloos nummer.

avatar van RogerV
De dingen die je noemt zijn natuurlijk tijdloos en dat vind ik deze EP zeker niet. Het is vooral een historische schakel geweest in de ontwikkeling van de elektronische muziek. Maar ik begrijp goed dat de gemiddelde danceliefhebber, zonder historische interesse, hier helemaal niets meer mee aankan. Ook niet vergeleken met veel andere platen uit dit tijdperk.

avatar van trebremmit
Ik heb het niet over de hele ep maar over Can You Feel It.