Steve Hackett - Genesis Revisited (1997)

Alternatieve titel: Watcher of the Skies: Genesis Revisited

Label: Snapper

1. Watcher of the Skies (8:40)
  2. Dance on a Volcano (7:28)
  3. Valley of the Kings (6:29)
  4. Déjà Vu (5:53)
  5. Firth of Fifth (9:39)
  6. For Absent Friends (3:02)
  7. Your Own Special Way (4:18)
  8. Fountain of Salmacis (9:53)
  9. Waiting Room Only (6:53)
  10. I Know What I Like (5:37)
  11. Los Endos (8:51)
avatar van Jester
Met behulp van een aantal vakbroeders (John Wetton, Tony Levin, Bill Bruford, Paul Carrack, Colin Blunstone, maar ook het London Philharmonic) doet Steve Hackett Genesis-nummers dunnetjes over. Met ruim 70 minuten muziek krijg je in ieder geval waar voor je geld, en ook muzikaal is het (over het algemeen) erg de moeite waard.
Soms tamelijk getrouw aan het origineel, dan weer een volledig nieuwe versie.

Een aanrader voor fans van Hackett en Genesis.

avatar van Flipper
Het symfonische intro van 'Watcher of the Skies' is magistraal. Het nummer 'Deja vu' , wat initieel geschreven is door Peter Gabriel in de 'Selling .....' periode vind ik het hoogtepunt.

avatar van Bluebird
Prachtig standaardwerk. Representatief voor de rol en de ideeën van Hackett in Genesis die hij misschien ooit wou verwezenlijken.

Flipper schreef:

Geheel mee eens. Kippevel.

avatar van musician
Ik ben niet zo heel wild van het fenomeen dat beroemde cd's van een band of verzameld werk van groepen worden gecovered, als een soort "ode aan".

Maar wat als iemand zich aan zichzelf vergrijpt, of in het geval van Steve Hackett, teruggaat naar zijn periode als lid van Genesis?

Juist Genesis, waar je bij kunt stellen dat er feitelijk geen negatieve op- of aanmerkingen zijn te maken over de periode 1970-1977?

Over het talent van Steve Hackett hoeven geen twijfels te bestaan. En hij wás uiteindelijk de belangrijkste factor in het geluid van Genesis.

Een hele keur aan beroemde artiesten, o.a. John Wetton, Bill Bruford, Chester Thompson, Colin Blunstone en het Royal Philharmonic orchestra, moeten het gemis aan Gabriel/Banks/Collins/Rutherford goedmaken.

Ondersteund door Steve Hackett, die niet alleen zichzelf moet spelen, maar ook nog eens zichzelf moet gaan overtreffen. Het geheel moet ook nog eens leiden tot een zinvolle verbetering of aanvulling tot het eerdere werk.

Een onmogelijke opgave en het is dan ook zeker niet gelukt.

Hoewel muzikaal e.e.a. redelijk goed is verzorgd, al wordt het oude werk nooit overtroffen en zijn vooral de vocalen werkelijk tenenkrommend.

Vooral bij de uitvoering van het nummer Your own special way zou ik willen spreken van een ware verkrachting van het origineel. Het is Michael Bolton in plaats van symfonische rock, om het onderscheid even aan te geven.

Heb, gezien bovenstaande recensies, Deja vu nog 5 keer afgedraaid, maar helaas, geen vonken.

Alleen het nieuwe nummer Waiting room only, waar de inzet van het Royal Philharmonic orchestra mij in de verte doet denken aan het oude werk van The Alan Parsons project, kan er mee door.

Steve Hackett kan bij mij altijd rekenen op een warme sympathie. Ook over zijn eigen bijdrage op Genesis revisited zal ik niet al te negatief willen doen.

Het is prima dat hij zijn afkomst niet wil verloochenen en ik wil graag horen dat hij met nieuwe nummers komt, die aan het oude werk van Genesis doet denken. Een album als deze kan hij beter achterwege laten.

Het échte werk van Genesis is volledig verkrijgbaar op SACD. De geluidskwaliteit is zo goed, dat 'opnieuw opnemen' geen optie meer hoeft te zijn.

musician schreef:

Waar doet jou dit denken aan Alan Parsons? Als je nou zou zeggen: reportagegeluiden van een VPRO documentaire uit de oude doos kon ik me er meer bij voorstellen.

avatar van musician
Het onherbergzame geluid van het Royal Philarmonic dat voorkomt in Waiting room only, doet denken aan hetzelfde onherbergzame en chaotische werk dat datzelfde orkest maakte op Tales of mystery and imagination en I robot.

In de verte, schrijf ik er nog bij. Ik vind dat orkest overigens niet lelijk, het geeft altijd een aardige dramatische wending.

Dat staat nog los van allerlei bijgeluiden op dit nummer. Ik kijk te weinig documentaires van de VPRO, de laatste tijd.

avatar van Bluebird
Hmmm.... ok vooruit dan. In The Fall Of The House Of Usher zit idd een dergelijke ''experimenteel'' aandoende orkestrale passage dat overigens veel dreigender klinkt dan de verzameling ''buitengeluiden'' op Waiting Room. Ik zou het eerder aan Zappa refereren maar dat terzijde.

avatar van musician
En ik vroeg me nog af: zou Genesis revisited in zijn geheel zijn opgenomen in The Genesis files (een Hackett cd uit 2004)? Daar ben ik niet meer aan begonnen, na deze.

Qua titels lijkt het daar sterk op, maar ik heb geen idee wat daar nog de bedoeling van is geweest.

avatar van Bluebird
Ik heb geloof ik ooit iets gepost bij de Genesis Files uit 2002. Kijk maar ff.

avatar van musician
Ja, dat had ik gelezen. Een combinatie dus van de complete Genesis revisited, deels Darktown en deels The Tokyo tapes. Heel raar. Alsof iemand daar op zit te wachten.

The Tokyo tapes (live cd) heb ik niet, de recensenten op MuMe sporen me ook niet echt aan tot kopen. Aan de bespreking van Darktown ben ik voorlopig nog niet toe, eerst zsm het mooie Spectral mornings!

avatar van Bluebird
''The Genesis Files'' zal wel een persoonlijke Hackett compilatie zijn vermoed ik zo. De man is denk ik erg gesteld op de inhoud van deze verzamelaar. Volgens zijn website is Darktown zijn meest persoonlijke album. Niet dat iemand zou zitten te wachten op ''The Genesis Files'' maar het is duidelijk iets wat Hackett zelf als een ''bloemlezing'' heeft gezien. Overigens is ''The Tokyo Tapes'' een prachtig live album dat veel bekend werk bevat, in het verlengde ligt en zeker niet onderdoet voor ''Time Lapse'' dat destijds hogelijk gewaardeerd werd onder de fans.

avatar van koho
Lijkt me echt zo'n soort project als je als artiest zelf even niet meer weet wat je moet doen, als de muze even op vakantie is. De originelen zijn eigenlijk al monumenten, dus waarom dit overdoen? Zoiets leent zich beter voor een liveplaat of zo, zo het al nodig is. Maar goed, het is er, en 't is zeker niet verkeerd, een aardige voetnoot voor de fan van de oude Genesis.
Met name de nummers waar een soort gelegenheids-King Crimson zonder Robert Fripp Genesis "doet" (Bill Bruford, Tony Levin, John Wetton) zijn best de moeite waard ...

avatar van Bluebird
Leek me wel leuk om dit linkje hier even te plaatsen.

Steve Hackett ? Genesis Revisited II « Progwereld

avatar van musician

Verheug mij er erg op. Heb het album al besteld overigens.
Nog even en van alle albums van Genesis uit de periode 1971-1977 kan een Steve Hackett versie worden gemaakt

avatar van Brunniepoo
Nou, ik verheug me eigenlijk toch meer op de tournee dan op de zoveelste poging van Steve om Genesis-materiaal in een nieuw jasje te steken.

avatar van musician
Geen azijnpisserij vooraf! Laten we eerst maar eens afwachten waar hij mee komt. De toernee gaat toch ook weer om oude Genesis nummers dus het één gaat moeilijk zonder het ander.

avatar van Brunniepoo
musician schreef:

Ook zonder dit soort albums bestaat een significant deel van Steve's optredens uit Genesis-materiaal. Vind ik verder geen enkel probleem hoor, maar nu Hackett op zijn vorige twee albums heeft bewezen vol inspiratie te zitten, heb ik liever dat hij doorgaat met eigen werk in plaats van met het terug blijven grijpen op Genesis.

avatar van musician
Ja, zijn vorige albums waren ook zeer geïnspireerd en goed. Eigenlijk is Hackett niet snel te betrappen op lelijkheid. Maar zijn huidige ideëen over de oude Genesis blijven ook boeiend. Vooral ook omdat vanuit die hoek zelf er een stilte is neergedaald die je weinigen zou toewensen.

beaster1256
ikvind dit heel knap en mijne favoriet is valley of kings waar er op gitaar wel voor kippevel gezorgd wordt , deze plaat verdient veel meer aandacht !!!!!! hackett prima en onderschat gitarist ook omdat sommigen prog rock haten zonder er ooit eens goed naar geluisterd te hebben !!!