Peru - Constellations (1989)

Electronic

4. Constellations (5:26)
  5. Spring (3:42)
  6. The Beach (3:15)
  7. Tommy (4:14)
Alweer een goed album van Peru, de synthesizer word toch welk een van mijn favoriete instrumenten. De nummers Utopie (vooral vanaf 7:20 minuten wordt het nummer geweldig) Out of Time en Constellations zijn aanraders voor iedereen die van Synthesizer muziek houd.

CorvisChristi (crew)
Inderdaad een uitstekende opvolger van hun debuutalbum Macchu Picchu. Op de eerste 2 tracks laten ze zelfs invloeden van (oude) Tangerine Dream en Klaus Schulze horen. Tracks 3 en 4 zijn ook uitstekend. Vergeleken bij de eerste 4 tracks, klinken 5 t/m 7 m.i. dan in één keer als melodieuze opvullertjes. Het zijn dan ook deze tracks die de kracht van het album eruit halen. En das toch een beetje jammer. Maar toch nog een 4,0 vanwege de eerste 4 nummers.

avatar van Gerards Dream
Door het ontdekken van deze site ga je onbewust anders na je muziekcollectie luisteren. Of dit komt door de kritische gebruikers, dan wel dat jezelf eens van mening bent je muziek te beöordelen? is een lastige vraag. Hoe dan ook, opnieuw een cd van Peru de speler in.

De eerst track begint wat kinderlijk, maar naar enige tijd komt daar een volwassen ritme bij waardoor, Out Of Time uitgroeit tot een track die lekker in het gehoor ligt. Dit gegeven wordt op de volgende track prima doorgezet. Een heerlijk ritme met daar over heen wijdse klanken die inderdaad wat weg hebben van het oude Tangerine Dream. Hetgeen wat er op ontbreekt is de gitaar van Edgar Froese. Midden in de track vindt er een behoorlijke verandering plaats. Ruimtelijke klinkende beats vullen de woonkamer met wederom wijds klinkende electronica. Het is een utopie om te denken dat dit eeuwig aan houd. De volgende track begint behoorlijk up-tempo. Heerlijke metaalachtige klanken gaan langzaam over in zeer fraaie lage tonen, waarop ik bijna begin te zweven. Op de track Constellations gaan we letterlijk de ruimte in. Aan het ritme hoor ik dat het vuur onder het ruimtevaartuig behoorlijk heet moet zijn, ik zie als het ware de vlamen dansen. Hierna had nog wat mogen volgen, maar dit is denk ik vergeten.

Na al die spannende muziek is het even bijkomen op de track Spring. In mijn gedachte zie ik de jonge dieren hun leefomgeving verkennen. Het weer werkt aan alle kanten mee en ineens zit ik op een zomerse dag op het strand. Spelende kinderen om me heen en de ijscoboer doet prima zaken. Na in de ruimte en op het strand te zijn geweest is het tijd voor rust. Tommy is een track die me doet denken van in bed liggen en na de lucht kijken. Lekker langzaam in slaapvallen op rustgevende klanken.

Al bij al een prima album van deze Nederlandse band.

Als synthesizermuziekliefhebber begrijp ik niet goed wat er nu zo bijzonder is aan Peru of Nova. Natuurlijk was ik wel nieuwsgierig naar hun muziek en heb ik veel naar Peru gezocht en geluisterd op YouTube en ik kende "Aurora" van Nova als mega-irritant synthesizerhitje, dat ik 30 jaar geleden al vervelend en simpel vond klinken. Ik hoor Jean-Michel Jarre, Vangelis, Kitaro, Tangerine Dream en zelfs Johan Timman vereenvoudigd terug in de muziek van Nova en Peru, qua opbouw, arrangementen en/of melodie. De genoemde artiesten hebben één ding gemeen: originaliteit, en dat is niet eenvoudig in synthesizerland. Wat ik helaas niet kan ontdekken bij Peru of Nova zijn originaliteit en goede eigen ideeën. De heren weten hoe ze met hun electronische instrumenten moeten omgaan, dat is zeker, maar hun muziek ontbeert een eigen ziel en vind ik daarnaast gekunsteld klinken. Nova is electronische Sieneke met wel heel simpele muziek. Peru komt wat serieuzer over, maar is evenmin verre van origineel. Alle ophef en lovende woorden, met name over Peru, verbazen mij. Nog vreemder vind ik het dat zelfs anno 2011 bij bol.com nog steeds een verzamel-cd van Peru verkrijgbaar is.

heinski schreef:

Ah, kritiek op Peru en Nova. Smullen !!
Ten eerste: wellicht was het beter geweest bovenstaand bericht onder het rubriekje discussie algemeen bij Peru als artiest te plaatsen en niet hier bij dit album, aangezien de feedback in dit geval praktisch niets met Constellations te maken heeft. Maar dat terzijde... .
Dan over je kritiek: ik begrijp die ten dele wel. Echter v.w.b. originaliteit wordt het wat gevaarlijker, aangezien de grote voorbeelden (Jarre, Vangelis, Kitaro, Tangerine Dream, Klaus Schulze) als zo'n beetje de aartsvaders van de synthesizermuziek en automatisch voor de grootste stromingen en invloeden binnen het genre gezorgd hebben.
Dus nee, Peru is niet origineel, maar één van de vele navolgers. Echter hebben ze op hun manier best wel goede muziek gemaakt, hoewel ik wel van mening ben dat niet alles even sterk en goed is. Zo is het debuut-album van Peru een matige eerste binnenkomer, maar is bijvoorbeeld dit 2de album Constellations een goede vooruitgang, ondanks de wat mindere 2de helft.
Vanaf het 3de album Continents veranderde hun sound een beetje.

En dat je Nova bestempeld als een electronische Sieneke, dat klopt vrees ik wel een beetje. In een bericht geplaatst bij één van de Nova-albums bestempel ik het zelf ook geloof als electronische smartlappen-muziek.

avatar van matthijs
Zeer mooi album, dat ik al een kleine 25 jaar ken, het stond op de bkant van een bandje dat ik op een rommelmarkt eind jaren 80 tegenkwam. Kant a was nova-terranova, herkende ik aan 'aurora', maar 10 minuten geleden ontdekte ik dat kant b dit album van peru is (hoe: ik zocht op nova op mume, wilde weten of ze na(ast) terranova nog meer hadden gemaakt, ja dus, peru, meteen even luister op spotify, herken ik deze geweldige 'bkant') die al 25 jaar tot een van mijn favoriete albums behoort. nooit gedacht dat ik nog eens zou ontdekken wat het was. had niet gedacht dat het dezelfde muzikanten waren, ook al past het wel bij elkaar. maar een stuk minder poppy, donkerder.

na al die jaren nog steeds gezeldig. dromerige muziek van de bovenste plank! iedereen mag van tangerine dream en klaus schulze vinden wat ie vindt, ik plaats het lekker in dezelfde klasse

avatar van KubiPix
Slechts de eerste vier stukken - van de hier vermelde CD (uitgebracht in 1989) - komen voor op de originele LP uit 1981 en dan ook nog in een andere volgorde. De opener van kant B "Bermuda", komt niet op deze CD voor.

KubiPix schreef:

Ja en n.a.v. bovenstaande opmerking en het feit dat Constellations opnieuw uitgebracht zal worden op CD, heb ik dus wat onderzoek gedaan. En wat blijkt (en dat is nooit duidelijk geweest totdat aangekondigd werd dat Constellations opnieuw uitgebracht zou worden): de 1989-versie die dus in dat jaar op CD is uitgebracht, bevat remixen van "Out of Time", "Utopie", "Déjà Vu" en het titelnummer. De overige nummers zijn in 1988 gemaakt en dus blijkbaar speciaal voor de 1989 CD-uitgave van Constellations op het album gezet. Echter hebben deze later uitgebrachte nummers nooit oorspronkelijk een onderdeel uitgemaakt van het album, vandaar dat ze ook uit de toon vallen t.o.v. de overige nummers.

Hoewel de verschillen tussen de remix-versies t.o.v. de originele versies niet heel groot zijn, vallen deze er wel uit te halen. Zo is bijvoorbeeld het intro van "Out of Time" op de remix-versie als het ware losgekoppeld van de rest van het nummer. Na het intro valt de muziek even weg, vervolgens komt de sequencer te voorschijn. Op de originele versie wordt het akkoord aan het eind van het intro aangehouden, voordat de sequencer te voorschijn komt.
De overgang in het midden van "Utopie" klinkt op de remix-versie chaotischer. Vreemde, naargeestige akkoorden zijn veel nadrukkelijker te horen. Op de originele versie zijn er in de overgangsfase naar het tweede deel van het nummer veel meer effecten te horen en worden de vreemde akkoorden veel eerder naar de achtergrond gedrukt. Ook sommige melodielijnen wijken net even af t.o.v. die van de remix-versie.

Al met al mag gewoon geconcludeerd worden dat Constellations uit 1989 een ander album is dan het originele album. Het heeft mij bewogen om het originele album hier ook op de site te zetten, gezien deze er niet op stond. De binnenkort te verwachten CD-versie hiervan bevat naast alle originele nummers dus ook "Bermuda" en drie bonustracks, waarvan 2 demo's en één tot nu toe nog niet eerder uitgebracht nummer.
Zie: Peru - Constellations (1981) - MusicMeter.nl