Jake Xerxes Fussell - What in the Natural World (2017)

Folk
Label: Paradise of Bachelors

1. Jump for Joy (4:15)
  2. Have You Ever Seen Peaches Growing on a Sweet Potato Vine? (6:09)
  3. Pinnacle Mountain Silver Mine (4:18)
  4. Furniture Man (4:39)
  5. Bells of Rhymney (4:02)
  6. Billy Button (4:44)
  7. Canyoneers (4:33)
  8. St. Brendan's Isle (3:52)
  9. Lowe Bonnie (6:44)
avatar van wexxel99
O man wat kijk ik hiernaar uit zeg. Zijn debuut kwam als een mokerslag aan en eindigde I'm mijn top 10 van 2015. Paradise of Bachelors begint met afstand mijn favoriete label te worden, je kan bijna alles blind bestellen.

avatar van wexxel99
Ik hoop dat hij nogmaals een Raggy Levy uit zijn mouw kan schudden.
Kom op mensen lekken die hap

avatar van LuukRamaker
Er staan al drie nummers op YouTube: Jake Xerxes Fussell – What in the Natural World (Official Audio) - YouTube

Wordt weer een fijne plaat.

avatar van wexxel99
Oehhh lekker weer hoor. Bedankt voor de link LuukRamaker.

Erwin72
Wat een fijn album is dit. Goede stem en instrumentaal is alles prima in orde. Op zich ben ik geen fanatiek folkmuziek luisteraar maar dit album kan ik waarderen. Uitstekend gitaarspel. Pluim.

avatar van LuukRamaker
Erg lekker album weer inderdaad. Fussell gaat mooi op dezelfde voet verder.

(als er iemand is die 'm graag op vinyl heeft dan heb ik er nog eentje te koop: had de LP per ongeluk twee keer apart 'gepre-orderd' en heb er inmiddels twee thuis liggen. Voor een tientje gaat-ie op de post. Doe me gerust een PM)

avatar van Manfield
Dit album heeft een mooie muzikale omlijsting vol Americana en Folk invloeden. Het is een donkere plaat vol met absurdistische humor. Over het verlichten van onze nationale en psychische problemen. Ook het bespelen van de gitaar op een finger-picking manier bevalt me wel. Daarentegen kan ik vooralsnog maar moeilijk wennen aan de stem van Fussell. Wellicht valt dat kwartje binnenkort ook dan wordt het zeker een 4* album. Het Artwork is overigens van Roger Brown en bijzonder smaakvol.

avatar van Lura
Zijn gelijknamige debuutalbum, geproduceerd door de experimentele gitarist William Tyler, wist mij al danig te bekoren. Een album gevuld met zeer persoonlijke interpretaties van voornamelijk oudere traditionals. Songs die hij leerde, doordat hij als een hedendaagse Alan Lomax regelmatig met zijn vader erop uittrok door het zuiden van de Verenigde Staten, om daar oude blues- en folkartiesten op band vast te leggen.

Net als op zijn debuut blijkt op What in the Natural World, dat Fussell een uitermate goede neus heeft voor het selecteren van zijn repertoire. Vaak betreft het niet erg bekende, maar uitstekende traditionals.

Opener Jump for Joy werd gebruikt voor de gelijknamige Duke Ellingtonrevue. Naast een begenadigd gitarist is Fussell een uitstekend zanger, die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van stem. Zo gebruikt hij af en toe de kopstem, zoals in traditional Have You Ever Seen Peaches Growing on a Sweet Potato Vine?.

Hij wordt bijgestaan door maar liefst drie bekwame Nathans, Nathan Bowles, Nathan Golub en Nathan Salsburg. Tweemaal treedt de steel gitaar van Golub op de voorgrond, zowel in Furniture Man als in Canyoneers.

De inmiddels dankzij Popmagazine Heaven in Nederland bekende Joan Shelley verzorgd de achtergrondvocalen in afsluiter Lowe Bonnie,een stokoude, door Francis James Child in de negentiende eeuw verzamelde ballad. Toch klinkt het nergens gedateerd, daar zorgt de authentieke, eigentijdse voordracht van Fussell wel voor.

Hij beperkt zich niet uitsluitend tot het Amerikaanse erfgoed. Voor Bells of Rhymney maakte hij gebruik van Gwalia Deserta (Wasteland of Wales), een gedicht uit 1938 van Idris Davies, een dichter uit Wales. Dit gedicht vormde trouwens ook de inspiratiebron voor de Byrdssong The Bells of Rhymney.

Heugelijk feit is trouwens, dat Fussell zelf de muziek schreef voor laatstgenoemde song. Het behoort overigens tot de meest fraaie op zijn nieuwe schijf. What in the Natural World bevat wederom voornamelijk stokoude blues en folk, gebracht met respect voor het origineel, maar toch met een geheel eigen signatuur.

Bells of Rhymney is een Pete Seeger cover, bekend gemaakt door inderdaad The Byrds.. verder een mooi verhaal.