Pond - The Weather (2017)

Australiƫ
Label: Universal

1. 30000 Megatons (4:02)
  2. Sweep Me Off My Feet (3:29)
  3. Paint Me Silver (3:44)
  4. Colder Than Ice (3:10)
  5. Edge of the World, Pt. 1 (4:54)
  6. A/B (3:28)
  7. Zen Automaton (4:01)
  8. All I Want for Xmas (Is a Tascam 388) (2:36)
  9. Edge of the World, Pt. 2 (6:22)
  10. The Weather (3:58)
avatar van sj0n88
Aan de vorige plaat heb ik heel veel plezier beleefd, dus hier kijk ik vanzelfsprekend erg naar uit. Van de twee uitgebrachte singles zorgt met name Sweep Me Off My Feet voor hooggespannen verwachtingen. Niet bijzonder spannend, maar vooral erg lekker en pakkend.

avatar van E-Clect-Eddy
De titelsong The Weather bevalt me wel, meer de Elektronische kant op, de andere 2 single moet ik nog luisteren.

avatar van peterjames777
Pond, het creatieve en puberale broertje van Tame Impala. Net zo hip maar ietwat extraverter en wilder. Dat is het gevoel wat ik bij dit album krijg, waarbij de productie van Kevin Parker overduidelijk hoorbaar is. Toch kan dit album zich prima staande houden naast diens laatste album Currents.

Dit album is 50% onvervalste pop en 50% gekkigheid en onvoorspelbaarheid, een goede balans. Het album kent ook heerlijke 'throwback momenten' naar de 70s en 80s, zoals de bridge in Colder Than Ice (Depeche Mode) en de outro van Edge of the World, Pt. 2 (Queen).

avatar van sj0n88
Het is wel echt weer een uiterst spannend plaatje geworden. Of ik helemaal voor deze plaat ga vallen, durf ik nog niet te zeggen. Maar feit is wel dat ik, ondanks alle andere interessante recente releases, vaak naar deze plaat teruggrijp. Sweep Me Off My Feet blijft echt een favoriet, maar het tweede deel van Edge of the World, Pt. 2 is ook best wel erg gaaf. Ook Colder Than Ice gaat denk ik uitgroeien tot een favoriet.

avatar van VladTheImpaler
Het einde van Edge of the World, Pt. 2 is volgens mij wel een dikke knipoog naar Pink Floyd.

VladTheImpaler schreef:

Inderdaad, lijkt wat op het einde van Eclipse.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Pond - The Weather - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

De Australische band Pond maakt al een jaar of zeven aardige platen, maar maakte voor het eerst echt indruk op het in 2015 verschenen Man, It Feels Like Space Again, dat ik omschreef als een muzikale tocht langs surrealistische landschappen vol bijzondere kleuren.

Pond bestaat uit muzikanten die ooit in Tame Impala speelden of nog steeds spelen en heeft Tame Impala voorman Kevin Parker bereid gevonden om de nieuwe plaat van de band te produceren.

Pond manifesteerde zich op Man, It Feels Like Space Again als het avontuurlijke broertje van Tame Impala en dat is een omschrijving die ook voor de nieuwe plaat The Weather op gaat en misschien nog wel sterker dan in het verleden.

Net als Tame Impala heeft Pond een zwak voor (neo-)-psychedelica, maar waar Tame Impala het genre redelijk trouw blijft, schiet de muziek van Pond alle kanten op. Op The Weather laat Pond een duidelijke liefde voor synthpop horen, waarbij de invloeden variëren van pioniers als Kraftwerk en Yello en smaakmakers als New Order en Depeche Mode tot flirts met kitsch van Pet Shop Boys.

Invloeden uit de synthpop zijn nadrukkelijk aanwezig op The Weather en worden vermengd met invloeden uit de 60s en 70s psychedelica en de psychedelische pop van recentere datum. Hier blijft het niet bij, want de Australische band citeert ook stevig uit de progrock en bestrijkt ook hier een breed palet, waardoor smaakvolle invloeden van Pink Floyd worden gecombineerd met het fijne bombast van Electric Light Orchestra. Hiermee zijn we er nog niet, want The Weather flirt ook met 80s pop, 70s soft rock en kan ook nog eens funky of jazzy uit de hoek komen.

Waar Pond in het verleden het popliedje met een kop en een staart nog wel eens uit het oog verloor, spelen deze popliedjes op Man, It Feels Like Space Again en op The Weather een hoofdrol, al bevat de plaat ook een aantal minder grijpbare songs.

Net als bijvoorbeeld Flaming Lips, is Pond niet bang voor songs die over the top zijn of hier dicht bij in de buurt komen. Daar zal lang niet iedereen van houden, maar een ieder die de laatste plaat van Tame Impala toch net wat te braafjes vond, heeft met The Weather van Pond goud in handen.

Meer dan zijn voorganger citeert The Weather nadrukkelijk uit de jaren 70, waarbij de grote symfonische rockbands net zo makkelijk vergelijkingsmateriaal aandragen als de spacerock van Hawkwind of de krankzinnige funk van George Clinton’s Funkadelic.

Net als op de vorige platen van de band kan de muziek van Pond bijna ingetogen voortkabbelen, maar ook flink ontsporen, wat The Weather voorziet van veel dynamiek. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het hier en daar net wat teveel vind, maar het overgrote deel van de plaat kan ik zeer waarderen.

Voorganger Man, It Feels Like Space Again omschreef ik twee jaar geleden als een muzikale tocht langs surrealistische landschappen vol bijzondere kleuren. The Weather is meer een omgevallen platenkast en wat is het een bijzondere platenkast. Erwin Zijleman

avatar van Kimmyboy
Phoeh, dit is een stuk experimenteler dan ik had gedacht én gehoopt. Zal flink wat luisterbeurten nodig hebben om dit goed te verteren, denk ik zo. Heb de band leren kennen via superhit Sweep Me Off My Feet en hoopte bijgevolg dat de rest van de plaat in die lijn zou liggen, maar dat valt op het eerste gehoor wat tegen.

avatar van dix
dix
Voor weinig aan kunnen schaffen. Aardig plaatje. Tame Impala zegt u? Ik moet vooral aan Ariel Pink denken, al zit daar nog wel een verschil in klasse.

avatar van E-Clect-Eddy
Ook dit album heeft minder aandacht van mij gekregen dan het verdiend... had nog kunnen groeien in waardering. De weken van terugblikken op 2017 in volle gang en de 5 beste nummers kwamen nog eens voorbij.

Ook bij mij doet het denken aan Ariel Pink... zijn nieuwe album kreeg wel veel meer van mijn aandacht.