Scientifik - Criminal (1994)

Label: Definite

1. Lawtown (3:42)
  2. I Got Planz (3:19)

met Diamond D

3. Jungles of da East (4:35)
  4. Overnite Gangsta (2:47)
  5. Yeah Daddy (4:09)
  6. Still an Herb Dealer (3:29)
  7. As Long as You Know (4:36)

met Ed O.G.

8. Fallen Star (4:06)
  9. Downlo Ho (3:47)
  10. Criminal (3:47)
avatar van Sjoerd_
In mijn ogen is dit een eche classic. Hiphop zoals het hoort met die echte boombap sound. Met producties van o.a. Diamond D, Buckwild en RZA.
Kortom: aanradertje.

4.5* dope cd

raffael77
gweldig dit album maar kan hem niet bestellen meer.

avatar van Sjoerd_
Raffael je kan hem hier bestellen: http://www.nlstore.nl/shop3/shopexd.asp?id=100061860

avatar van P Jay
FAN-TAS-TISCH album!

Lekker boom-bap-beats van Buckwild, The RZA, Diamond D & Edo G o.a., wat dus betekent dat Scientifik een écht dream-team tot zijn beschikking had zoals op Nas' Illmatic.

Bovendien is Scientifik een geweldige MC: erg leuke flow, leuk stem, goede teksten,... Hij verdient die beats écht wel.

Typisch mid-nineties album: de beats met veel bass, de horn-samples, de grauwe sfeer zoals bij Jeru of Boot Camp,...

Ik zet hem voorlopig keihard op 5* omdat ik er zo van geniet momenteel.

Jungles Of Da East is trouwens hét nummer hier: fantasische beat en buitenaards toffe flow!

Ook As Long As You Know, Criminal,... TOPPERTJES!

Net zoals Illmatic: 10 nummers, topproducties, jonge gast die zijn omgeving via flow wil vertalen naar de buitenwereld toe...

EPMD
Yo P Jay... ik heb em ook in bestelling staan sinds vandaag en heb het album vandaag in de trein geluisterd... op eerste gehoor greep het me heel erg... net zoals jij al zegt: de harde beats, de blazers en de goede delivery van Scientifik doen het hier zeer goed... producties zijn geweldig... ik geef het nu een 4,5 maar sterke kans dat het een 5* wordt...

ik heb moeite met favo's kiezen: ze klinken allemaal zo goddamn good!!!

avatar van Osiris Apis
Na de erg positieve reacties moet ik hier ook achteraan gaan.
Ik las trouwens dat Scientifik samen met zijn vriendin in 1996 is vermoord.

KSPR
Ik heb hem stiekem op een 3.5 gezet na 1 luisterbeurt.

Als ik dit verhaal lees word dat bijna belachelijk. Morgen gaat ie er opnieuw in, had op dat moment weinig tijd.

avatar van Sjoerd_
Eindelijk krijgt mijn favoriete album wat meer shine

avatar van FunkyMonk
Sowieso een aanrader idd. Erg duister en grimey sound, een goed-klinkende Scientifik, en een heleboel top-producers.

Die eerste 3 tracks zijn écht genieten!!! Ook Jungles of da East en As Long as You Know vallen onder de favorieten.

écht een beetje overlooked (ik kende zelf enkel Jungles of da East), en zeker het beluisteren waard voor mensen die van deze sound houden.
Dikke 4*

avatar van Korhymes
Na die hele hoge score van P Jay besloot ik om deze toch ff te checken. Mijn eerste luisterbeurt viel tegen maar nu voor de tweede keer klinkt het toch allemaal fijner. Met zo'n productie team kan het ook moeilijk fout gaan, het is inderdaad vergelijkbaar met Illmatic.
Ik geef het nu al een 4 en ik zie wel of dit album nog gaat groeien

KSPR
Die stemmen gaan hard ineens...

avatar van herbertwest
Heb hem nu eindelijk origineel. Erg goed Boom Bap album.

avatar van herbertwest
Vind het album echt geniaal. Jammer dat hij zichzelf en zijn vriendin heeft dood geschoten

Yep, dit album gaat naar 5*

avatar van P Jay
Bij mij stond hij na een paar luisterbeurten ook al op 5*

P Jay schreef:
Bij mij stond hij na een paar luisterbeurten ook al op 5*

Weet jij toevallig hoe dat zit met zijn dood? Klopt het dat hij zichzelf en zijn vriendin had dood geschoten of weet je het ook niet zeker?

avatar van Sjoerd_
Herbert, HIER en HIER staat het ergens. Voor de rest is er weinig informatie over Scientifik te vinden op internet.

Sjoerd_ schreef:

Ok thanx.

avatar van MJ_DA_MAN
Gezien de lengte en de namen van de producers neig ik dit bijna een Illmatic 2 te noemen...

Checken we ook The Most Blunted dan mensen?:)

avatar van J.M.
Erg sterk album, staat geen één slecht nummer op. Ik vind het ook erg fijn dat dit album niet zo lang duurt.
Enig puntje van kritiek is dat er misschien wel iets te weinig echte uitschieters op staan.
Producties zijn ook allemaal top.
Favoriete nummers : As Long as You Know & Lawtown

Social_Mask
Ohw, hier ben ik benieuwd naar!! Ik draai hem nu...
Het eerste nr is iig erg sterk!

Social_Mask
Stuk voor stuk erg goede en sterke nummers. Scientifik is een erg goede rapper en de beats zijn ook erg sterk. Ik mis idd wel een echte uitschieter, maar dat zal (hopelijk) wel veranderen. Het eerste nr vind ik tot nu toe het beste nr samen met Criminal (het nr). Door het algemeen hoge niveau geef ik dit 4,5*.

Dit soort Hip-Hop vind ik erg lekker, alleen net niet goed genoeg voor een top10 notering ofzo. Dat komt vooral omdat de raps en beats combinatie wel goed is, maar de raps zijn niet altijd heel erg sterk. Dat heb ik wel bij albums, met name, uit '00. Beats zijn goed, maar de raps maken het album. Zo ook bij Illmatic waarmee dit album wordt vergeleken. Ilmatic heeft sterke raps, de beats zijn goed, maar het zijn de raps. Hier is het toch de combinatie ervan.

Morgen nr. 1 in de Hip-Hop lijst trouwens..

Harco
Morgen nr.1 in de hip hop-lijst. Jongens die het niet kennen, gaan het checken, gemiddelde daalt naar een 4 ofzo. Zo gaat het altijd en dat is jammer, want daardoor zijn de toplijsten op bijna elke site hetzelfde.

avatar van Osiris Apis
Ik heb deze vandaag ook gepindakaast. Hij stond al een tijd op mijn lijst, maar door de track-KO heb ik besloten om deze, binnenkort te gaan luisteren.

avatar van Seedorf
Ed O.G. levert productioneel erg goed werk af op dit album. De producties van hem vind ik misschien wel het sterkste op dit album. Dit zou je niet echt verwachten als je kijkt naar de andere (top) producers die aan dit album hebben gewerkt (Buckwild, Diamond, RZA).

avatar van 'State Of Mind'
k kan dit album nergens vinden

avatar van Sjoerd_

Check deze link maar State of Mind..

Ik had trouwens gewoon het geluk dat mijn oog er opeens op viel in de Media Markt. Niet echt een winkel waarvan je zou verwachten dat ze deze cd zouden hebben.

avatar van MJ_DA_MAN
Media Markt heeft sowieso een aparte muziekafdeling. Geen Nas - Illmatic of It Was Written, wél Nastradamus en I Am. Geen ATCQ - Midnight Marauders en Low End Theory, wél Beats, Rhymes And Life en The Love Movement. Geen Biggie - Ready To Die of Life After Death, wél Duets, en ga zo maar door. En dan liggen albums als Percee P - Perseverance en AOTP - Ritual Of Battle er wel ''gewoon'' tussen .