The Mountain Goats - Goths (2017)

Label: Merge

1. Rain in Soho (4:46)
  2. Andrew Eldritch Is Moving Back to Leeds (4:18)
  3. The Grey King and the Silver Flame Attunement (4:54)
  4. We Do It Different on the West Coast (5:20)
  5. Unicorn Tolerance (5:24)
  6. Stench of the Unburied (4:29)
  7. Wear Black (4:10)
  8. Paid in Cocaine (3:57)
  9. Rage of Travers (5:53)
  10. Shelved (4:01)
  11. For the Portuguese Goth Metal Bands (4:09)
  12. Abandoned Flesh (3:41)
  13. For the West Coast Dark Ambient Bedroom Warriors * (4:36)
  14. Scaling the Well * (4:54)
  15. Vanishing Act * (4:05)
  16. Grave Dust * (4:22)
avatar van E-Clect-Eddy
Vanaf vandaag tijdelijk te beluisteren voor de officiële release via een stream van NPR first listen

avatar van E-Clect-Eddy
Ik ken deze band niet voor vandaan en ben dus verrast met wat ik dacht dat een Rock album zou zijn, maar eerder een soort eclectische Singer-Songwriter vehikel is. Het doet iets wat denken aan Clap Your Hands Say Yeah die onlangs ook op NPR in het zonnetje stond.

De tags die de band rond John Darnielle gebruikt op Bandcamp zette me op het verkeerde been : Alternative, the sisters of mercy, goth, indie, no guitars. Dat er geen gitaren op gebruikt worden (behalve bas) viel me niet eens op, gevoelsmatig ontbreekt het de nummers aan niets: zang, bass, drums en verder rhodes piano, piano, woodwinds (klarinet, saxofoon, fluit?) en incidenteel nog wat andere instrumenten. Soms doet het Jazzy aan door het ontbreken van lead- en slaggitaren.

John Darnielle heeft een fijn heldere stem die herinnert aan Thomas Dolby en de teksten doen ook denken aan die Engelsman. Na het wat onwennige openingsnummer, omdat ik iets anders verwachtte, is de rest van het album erg goed te pruimen. Name-dropping in nummers als Andrew Eldritch en Siouxie and the Banshees creëert ook een vreemd soort van binding met die nummers. Ondanks dat dit ook een soort van kitscherig gevoel geeft, blijft het aan de goede kant van de streep. Doet dan ook denken aan XTC maar dan zonder gitaren en zonder de stem van Andy Partridge... is meer de XTC ingehouden waanzin vibe die ik hier terug hoor.

De eerste beluistering is een aangename verrassing, groeier?

avatar van Alicia
Wat muziek betreft heeft Goths niets met goth of new wave te maken. Het is olijke, vrolijke 'tongue-in-cheek' muziek. Hooguit muziek om je perkjes mee op te fleuren. Madness, maar dan zonder ska.

Yann Samsa
Stukken minder dan Beat the Champ, maar Rain in Soho behoort tot het beste materiaal van deze onderschatte bijbelciteerders. Wat.Een.Nummer.

Deze band net "ontdekt" door het aanstekelijke liedje "Eldrew Eldritch is moving back to leeds " op McIntosh music labs. Dit album beluisterd en moet zeggen ben aangenaam verrast. Kon inderdaad wel eens groeiplaatje worden. Rain in Soho is alleen al prachtig.