Ik was reeds vertrouwd met de muziek van
Tim Berne waar hij naast
Tom Rainey en M
arc Ducret speelde. Die albums waren altijd erg zwaar. De muziek vereiste veel beluisterd te worden om ietwat vat te krijgen op de muziek. Dat kwam grotendeels door het ontbreken van compositie.
Op dit album waagde
Tim Berne zich aan de combinatie tussen compositie en improvisatie met een hele andere groep van muzikanten. Het resultaat is een erg samenhangend compositorisch geheel dat tevens erg toegankelijk is. Het album is erg schommelend van gevoelswaarden. Soms kan de hel hevig losbreken wanneer
Herb Robertson met zijn trompet begint te schreeuwen. Dan weer hypnotiserend en andere keren slaan ze de funky kant op met
Joey Baron die met zijn veranderende ritmes de luisteraar eeuwig kan blijven boeien.
Het album bevat veel melodie waartussen vrije momenten zitten. De strijkers zorgen nu en dan voor het vloeien van de klanken wanneer dat nodig is. Toch laat elk artiest in dit sextet van zichzelf horen. Iedereen kan zijn woordje bijdragen aan dit verhaal.
Hong Kong Sad Song / More Coffee is mijn favoriete nummer. Dat samenspel en hoe de rollen van de muzikanten zo kunnen omkeren. Daar worden bijzonder hoge climaxen bereikt. Die bas in dat nummer vanaf 6:15 legt zo'n perfecte basis voor de andere muzikanten om te scheuren naar het einde van dat nummer. Meesterlijk!
Er zit ongelofelijk veel spanning in het album. Doordat het pad van de compositie min of meer gevolgd wordt, kan de muzikant heel duidelijk aan de luisteraar overbrengen wat hij wil. Dat is hier het geval. Waar veel freejazz wegen neemt in het doolhof der klanken die totaal doodlopen, volgt deze band de juiste weg. Zonder voorspellend te worden of de luisteraar ook maar één seconde te vervelen. Uiterst boeiend werk met een magnifiek spel van deze topmuzikanten!