Jean-Michel Jarre - The Essential (1983)

Frankrijk
Electronic
Label: Polydor

1. Oxygene Part IV (4:00)
  2. Equinoxe Part V (3:52)
  3. Oxygene Part II (2:59)
  4. Magnetic Fields Part II (4:03)
  5. Orient Express (4:00)
  6. Magnetic Fields Part I (3:04)
  7. Fishing Junks at Sunset (3:26)
  8. Ouverture (4:24)
  9. Equinoxe Part IV (3:44)
  10. Oxygene Part VI (4:31)
  11. Magnetic Fields Part IV (3:27)
  12. Equinoxe Part III (2:48)
  13. Equinoxe Part I (2:18)
  14. Magnetic Fields Part V (3:32)
De langere nummers zijn ingekort, en dat is jammer. Dit is niet zo'n heel interessante verzamelaar, behalve het feit dat het studio-versies van de Concerts In China tracks bevat. Een verzamelaar voor de verzamelaar dus.

tracknamen zijn echt zorgvuldig ingevoerd, moet ik zeggen

avatar van Gerards Dream
Dit was de eerste cd die ik kocht. Op dat moment had ik nog geen cd-speler, maar kocht deze cd om me extra te motiveren om geld opzij te leggen om een dergelijke speler te kunnen kopen.

Op de dag dat ik de cd-speler had gekocht en aangesloten brak er voor mij een gedenkwaardig moment aan. De eerste cd ging de speler in. Op het moment dat de eerste tonen uit de boxen spatte ging er heel wat door mij heen. Dit was Jean-Michel Jarre zoals ik hem nooit had gehoord tot dan toe. Wat een vol geluid ging er door mijn slaapkamer heen.

Gaande weg begon ik aan het geluid te wenen waardoor ik tijd kreeg me meer op de muziek te concentreren. Daar viel me aan op dat dit een redelijk samengestelde cd was. Wat ik met name miste waren de wat langere tracks, de je zo lekker over je heen kan trekken of het een deken is.
Na al die jaren blijf ik dit nog steeds een misser vinden, waardoor ik op drie sterren blijf steken ondanks de verdere prima muziek, die vanaf cd een meerwaarde kreeg.

tangmaster
4 albums lang wist Jarre mij te boeien wat daarna bebeurde vond ik rond een vorm van de constante herhaling. Dus ook deze schijf boeit niet echt.

tangmaster schreef:

Dat is een algemeen feit voor mij bij verzamelalbums, dat deze nooit goed zijn samengesteld. Daarnaast is Jarre inderdaad in een dip geraakt waar die maar een paar keer is uitgeklommen. Dit album was bij de introductie van de cd-speler wel een must voor mij, omdat ik de meeste muziek al van lp kende en daardoor in staat werd gesteld goed het verschil te horen tussen de nieuwe geluidsdrager en de ouwe. Vreemd om dit in 2008 op te schrijven.

Gerards Dream schreef:

Grappig, dit was de twééde CD die ik ooit kocht. De eerste was "Zoolook". Ik wilde na het "Zoolook"-experiment op een wat algemenere manier kennis maken met de muziek van Jarre. Zodoende kwam ik op deze compilatie uit, die ik in eerste instantie goed vond, maar gaandeweg minder vond, toen ik erachter kwam dat van veel nummers niet de complete versies erop stonden. Vandaar ook de magere 3 die ik er voor geef.

avatar van Gerards Dream
Inderdaad, grappig en leuk dat dit album weer eens boven komt drijven. Als ik nu na de totale speelduur kijk kan ik alleen bedenken dat dit op de lp is gestoeld. Mooi 25 minuten per kant, een goed gevuld album dus op vinyl. Echter op de cd hadden ze dit kunnen aanvullen met bijvoorbeeld wat langere tracks. Bijvoorbeeld het 10 minuten durende Oxygene Part 5 of het eerst deel van Les Chants Magnetiques, een dikke 17 minuten. Daarmee zou het een mooiere introductie zijn geweest voor de cd. Een gemiste kans dus achteraf gezien.

Gerards Dream schreef:

Ja, dan had het veel beter uitgepakt en zou dan vergeleken kunnen zijn geweest met bijvoorbeeld een compilatie zoals "Dream Sequence" van Tangerine Dream. Daar staan heel veel ingekorte stukken op, maar ook een aantal complete lange versies.

Ach ja, over ingekorte stukken gesproken. Zo kwam ik erachter dat het titelnummer van Jarre's "Waiting for Cousteau" op LP véél korter duurde dan de versie op CD (25 minuten per kant voor een LP wat je al vermelde.....), dus wilde ik de CD uiteraard ook aanschaffen.

avatar van musician
Dit is nog één van mijn weinige muziekcassettes (jawel!) die ik nooit vervangen heb op cd.

Bepaald geen compliment en de wil om Jarre met grote regelmaat eer aan te doen lijkt daarmee ver onder het nulpunt te zijn gedaald.

Desalniettemin, ik heb nog een prima cassetterecorder en mocht de naam Jean Michel Jarre door mijn hoofd schieten, ik ben niet ongenegen de koppen van de recorder weer eens aan het werk te zetten.

Hoewel Oxygene één van de meest sensationele en opzienbarende albums van het jaar 1977 was, ben ik het wel eens met de kritiek dat de eerste vier cd's van Jarre allesbepalend zijn geweest voor zijn geluid in de jaren daarna. Daarom is deze verzamelaar misschien het beste overzicht dat je van Jarre kunt hebben.

avatar van lennon
Heb dit album gisteren gevonden in de kringloop winkel, met een compleet andere hoes, en er staat 1976-1986 op..terwijl hier op mume staat dat ie uit 1983 is?
Tevens zijn de titels allen in het Frans.

Wilde altijd een verzamelaar van jarre hebben want een heel album is me te veel.

Zo is het goed, al had ik graag een verzamel cd met revolution erop gehad.

Ook dit album zal ik niet al te vaak spelen want verveelt me toch wel snel.

Maar de man heeft een aantal mooie melodieën geproduceerd.

lennon schreef:
Zo is het goed, al had ik graag een verzamel cd met revolution erop gehad.

Dan was deze een optie geweest wellicht: Jean Michel Jarre - The Essential (2004).

CorvisChristi schreef:

Ja, maar aangezien ik dit album voor 1 euro zag liggen, dacht ik, dan meen geen Revolution

avatar van vigil
Op de volgende rommelmarkt / bezoek kringloop Revolutuions mee nemen voor een euro en je bent gewoon voor 2 euro klaar

lennon schreef:
Tevens zijn de titels allen in het Frans.

Je hebt deze op de kopt getikt: Jean Michel Jarre - The Essential 1976 - 1986 (1985).

avatar van lennon
^Ja inderdaad, kon deze niet vinden

IS de tracklist niet exaxct dezelfde?

CorvisChristi (crew)
Waarschijnlijk kon je het album niet vinden, omdat ie op dat moment nog niet toegevoegd was. Heb ik van de week even gedaan.

De tracklist is bijna dezelfde. Er staat een nummer van Zoolook op vertegenwoordigd die op dit album ontbreekt.

avatar van lennon
Hey!. Is die toevoeging van het album wat ik bedoelde nu weer verwijderd?

avatar van lennon
^ vaag, dat stuk was gisteren ineens weg, en staat het er weer

avatar van MrEd63
Mijn allerrrrrrr eerste cd. Wauw wat een geluid.