Gary Fane - Horoscope (1980)

Alternatieve titel: Musical Interpretatation of the Zodiac

Label: CNR

1. Overture (3:44)
  2. Aries (3:32)
  3. Taurus (3:48)
  4. Gemini Eyes (3:25)
  5. Cancer [No, No They Can't Take My Love Away] (3:52)
  6. Leo (3:10)
  7. Virgo (3:16)
  8. Libra Man (3:09)
  9. Scorpio Woman (4:27)
  10. Sagittarius (2:58)
  11. Capricorn (Don't Be Silly) (3:00)
  12. Aquarius (3:05)
  13. Pisces (Like the Tide) (2:42)
  14. Finale (1:13)
Een geweldig album vind ik dit. Mooie songs en een prachtige ouverture. Het leverde Gary Fane zelfs een single hit op met Aquarius. Daarna werd hij helaas snel vergeten. Het album is op cd leverbaar en ik vind het beslist de moeite waard om er kennis mee te maken.

avatar van gaucho
Wat, is deze op CD? Da's dan nog maar sinds kort zeker? Ik had mijn eigen LP-rip al op een CD gebrand.

Hier wil ik dan toch wel even achteraan. Want hoewel niet alle nummers even sterk zijn, is dit een opmerkelijk goed album van een Nederlands one-hit wonder. Een heus concept-album bovendien, waarvan de nummers mooi in elkaar overlopen. Heeft veel weg van de albums van Alan Parsons Project, vooral door de orkestraties (vooral de prachtige Overture en Finale) en de relatief brave binnen-de-lijntjes aanpak. Toegegeven, het kan niet wedijveren met platen van APP, maar hier is hoorbaar met hart en ziel aan gewerkt.

Ik vind het trouwens opvallend hoe een nieuwkomer als Geert Veen (zijn echte naam, heb ik begrepen) voor dit project zoveel geld kon lospeuteren. Dat laatste neem ik tenminste wel aan. Want behalve de (overigens sterke) productie van Jaap Eggermont doet hier een legioen aan Nederlandse topvocalisten en -musici aan mee, van Margriet Eshuijs en Monica Tjen a Kwoei tot Dick Bakker en Hans Hollestelle, en is het orkest in Engeland opgenomen. Toe maar, dat zou je tegenwoordig toch niet meer voor elkaar krijgen...

In het koor zingt ook ene L. Schuttelnordhout mee, volgens de hoes. Ik heb het bange vermoeden dat ze daarmee topzangeres Lisa Schulte Nordholt oftewel Lisa Boray bedoelen. Iemands naam goed spellen is toch wel het minste wat je kunt doen bij een hoesvermelding...

EDIT: even rondgeneusd op internet, maar kan nergens een bevestiging van een cd-release vinden, ook niet op de site van de oorspronkelijke uitgever CNR. Wat is je bron, bigjerry?

avatar van musician
Ik kom er hier Gary Fane - Horoscope één tegen (1993) maar die is in bezit gekomen door Fonos.

Als onderdeel van Beeld en Geluid zette die LP opnames van Nederlandse artiesten (op verzoek en tegen betaling) om naar een digitale cd.
En dan maar hopen dat de vraag naar de cd zou blijven, elke volgende kopie zouden de kosten natuurlijk drukken.

Maar Fonos is al jaren failliet/gestopt. Dat wil zeggen, er komt een nieuw systeem, te lezen in deze link Fonos.

Verder vind ik ook helaas geen versies van dit album op cd.

musician schreef:

Hmm, Muziekweb toont meerdere versies, waaronder eentje van Red Bullet. Als ik de achterkant van het hoesje bekijk, vermoed ik toch dat Red Bullet het album in 1993 officieel op CD heeft uitgegeven. Maar dat moet dan gebeurd zijn terwijl ik even met m'n ogen knipperde. Ik ben de officiele CD in elk geval nooit ergens tegengekomen. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat het tot anno 2016 nog eens tot een heruitgave komt, maar je weet nooit.

avatar van musician
gaucho schreef:

Er is in ieder geval wel iemand zo vriendelijk geweest om het album in goede kwaliteit op youtube te zetten, voor het geval niemand weet waar we over praten.....

Gary Fane - Horoscope

Ik heb een officiéle CD op Red Bullet. Maar die kan ik inderdaad nu nergens meer terugvinden op het net. Bestelnummer is RB 66.57

avatar van wowter
Van dit album is een geremasterde versie in de maak - met gebruik van de originele mastertapes. Komt later dit jaar uit via Red Bullet.

avatar van gaucho
Dat is bijzonder nieuws, wowter. Typisch zo'n album dat in de vergetelheid is geraakt en waarvan ik dit niet meer verwacht had.
Op LP of CD? Ik hoop op CD, want de LP heb ik al. De oorspronkelijke CD is vrijwel niet te vinden, of voor hoge bedragen. Ik heb zelf een digitale kopie van mijn LP gemaakt. Het resultaat is niet onaardig, al zeg ik het zelf. Maar het kan ongetwijfeld een stuk beter, zeker als de orginele mastertapes eraan te pas komen. Ben je er zelf bij betrokken?

De man zelf maakt het helaas niet meer mee. Hij overleed tweeeëneenhalf jaar geleden.

avatar van gaucho
Ik zie trouwens bij het googlen op dit album dat mijn stukje proza van hierboven uit 2016 woordelijk door een blogger is overgenomen ten behoeve van de verkoop van zijn tweedehands LP's. 'Ns kijken of ik nog een nota kan indienen bij AD. Dat internet ook...

gaucho schreef:

Op CD. Is een Red Bullet uitgave, dus idd zelf bij betrokken. Naamgenoot De Kruif verzorgt ditmaal de remastering.
Aangezien er regelmatig vraag naar was, is besloten om 'm eenmalig bij te persen.

Net contact gehad met RB en ze gaan deze cd binnenkort weer bijpersen. Dus even de releasedatum via Bol.com etc. in de gaten houden

avatar van gaucho
Op 8 april verschijnt-ie, als ik de sites van Platomania.nl en Kroese Online mag geloven.

avatar van wowter
En hij is uitgebracht... slechts 250 exemplaren én eenmalig, dus haast u.

avatar van heartofsoul
Geen onaardig album, dat inderdaad hier en daar aan Alan Parsons denken doet. En al zijn de arrangementen prima, het album gaat toch een beetje langs mij heen. Bij het streamen gaat een deel van de charme voor mij verloren. Bovendien vond ik het karakter van de songs niet erg met de diverse dierenriemtekens overeenkomen, dus is de zodiac waarschijnlijk gewoon gebruikt als 'decor'.
Geeft niks, maar zonder platenhoes of cd-inlay ontgaat mij het een en ander.
De afbeelding van de hoes vind ik erg mooi. Die werd ook gebruikt voor enige astrologieboeken in mijn bezit.

Daarom heb ik 'm gewoon als cd gekocht: met hoes en inlay.

wowter schreef:
En hij is uitgebracht... slechts 250 exemplaren én eenmalig, dus haast u.

250 stuks maar? Da's wel heel weinig, dus dit weekend maar snel besteld. De CD is redelijk aan de prijs; 16,99 bij Platomania. Zeker voor een album dat ik best leuk, maar niet wereldschokkend vind. Maar originele exemplaren van de CD-uitgave van 1993 zijn nauwelijks te vinden en indien wel, dan zwaar aan de prijs.
Aan de ene kant bedenk ik me dat een gemiddelde Red Bullet-CD met archiefmateriaal (denk Earring, Shocking Blue) rond een tientje kost, aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat ze deze niet meer bijpersen omdat de vraag waarschijnlijk niet groot zal zijn. Ik wist überhaupt niet dat oplagen van deze omvang gemaakt konden worden. Zelfs LP's worden doorgaans in een minimale oplage van zo'n 500 stuks uitgebracht, voorzover ik weet.
Maar goed: ik ben allang blij dat deze weer (eventjes) verkrijgbaar is. Dit is zo'n album waarvan ik dat echt niet had verwacht, zeker niet gezien de malheur in de CD-verkopen anno 2022.

Regelmatig stuit ik in kringloopwinkels op zeldzame muziek en boeken...waaronder een paar weken geleden bij een van De Lokatie(s) in Amsterdam-Noord de (volgens mij ongeremasterde!) Cd-versie van 'Horoscope' van ene Gary Fane...? Nooit van gehoord. Maar de fraaie hoes trekt de aandacht, evenals het concept (ik ben zelf astroloog). Totnogtoe zijn die 'astro-cd's' zonder uitzondering gevuld met behoorlijk voorspelbare, wat saaie new age muziek...dit is kennelijk wat anders? Een Nederlandse productie? Op de achterkant van het hoesje staan veelbelovende tekstsignalen...Ik beluister een stukje van de cd op mijn telefoon (Ariës?), word daar niet meteen door gegrepen en bega tenslotte een grote vergissing: Ik zet de zo goed als nieuwe cd met een vraagprijs van slechts vier euro terug in het cd-rek! Waardoor ging het mis? Realiseerde ik me na het Amsterdam-weekend terug in Hengelo. Opeens wist ik het: Ik was met een kameraad die helemaal geen belang had bij mijn 'uitpluizende' onderzoek naar exotische muziek en boeken...terugkijkend zat hij me onbewust aldoor te pushen om zsm de winkel uit te komen! Eerst veronderstelde ik dat ik never/nooit/niet nog in het bezit zou komen van het megazeldzame schijfje, maar dat bleek na enig gegoogel gelukkig mee te vallen. Ben inmiddels in het gelukkige bezit van de remasterversie van 8 april jl. Waar ik wel twaalf euro extra op toe heb moeten leggen. Who cares? Blij en dankbaar dat ik de titel in de kringloop ben tegengekomen; had anders hoogstwaarschijnlijk nooit van de artiest & titel gehoord. Zwaar genieten van dit schitterende, karakteristieke muziek- en tijdsdocument! DANK en R.I.P. Geert Veen.