Melissa Etheridge - Melissa Etheridge (1988)

Label: Island

1. Similar Features (4:42)
  2. Chrome Plated Heart (3:59)
  3. Like the Way I Do (5:23)
  4. Precious Pain (4:15)
  5. Don't You Need (4:59)
  6. The Late September Dogs (6:33)
  7. Occasionally (2:36)
  8. Watching You (5:33)
  9. Bring Me Some Water (3:52)
  10. I Want You (4:07)
  11. Chrome Plated Heart [Live] * (3:56)
  12. Don't You Need [Live] * (4:55)
  13. Similar Features [Live] * (4:26)
  14. Precious Pain [Live] * (5:56)
  15. Occasionally [Live] * (3:11)
  16. The Late September Dogs [Live] * (6:34)
  17. Watching You [Live] * (5:57)
  18. I Want You [Live] * (5:26)
  19. Bring Me Some Water [Live] * (5:35)
  20. Like the Way I Do [Live] * (10:35)
  21. Chrome Plated Heart [Solo Acoustic] * (3:32)
  22. Don't You Need [Solo Acoustic] * (4:26)
  23. Similar Features [Solo Acoustic] * (4:10)
  24. Bring Me Some Water [Solo Acoustic] * (3:42)
  25. Precious Pain [Solo Acoustic] * (3:52)
avatar van Ronald5150
Het titelloze debuutalbum van Melissa Etheridge is een prima album geworden. Haar eerste album bevat direct een grote hit dat nog steeds jaar in jaar uit hoog scoort in allerlei hitlijstjes. Maar "Melissa Etheridge" bevat meer dan alleen "Like the Way I Do". Want eigenlijk is dat niet het beste liedje van de plaat. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld "Chrome Plated Heart" en "Bring Me Some Water" nog mooier. Etheridge heeft een warme en zwoele stem, maar wel eentje met een rauw rockrandje, en dat ligt bijzonder prettig in het gehoor. Daarnaast wordt het akoestische en elektrische gitaargeluid mooi afgewisseld. Toch ook een compliment voor bassist Kevin McCormick die toch zo af en toe een heerlijk vet en vol basgeluid neerzet, met name op "The Late September Dogs". "Melissa Etheridge" is een debuut die haar direct op de kaart zet en waar ze tot in de lengte der dagen zal blijven. Geen wereldschokkend album, maar wel eentje om geregeld met veel plezier naar te luisteren.

avatar van Koos R.
Een mooi album, een goed debuut. Te bedenken dat eind jaren tachtig de rockmuziek wat aan het wegvallen was omda de hiphop- en de technomuziek mooi aan het opzetten was. Dat maakte dat er minder aandacht leek te zijn voor rock- en/of singersongwriters.

Wat Melissa heel mooi doet is een goede mix aan stijlen: solo-akkoestisch, band-akkoestisch en band-electrisch, waarbij ze rustige nummers en ballads afwisselt met vlotte rocknummers. Niet dat ik het album heel vaak opzet, maar van haar albums nog best vaak.

Een bijna klassieke opbouw: drie vlotte nummers, waarbij het derde Like The Way I do qua tempo het hoogst is, gevolgd door een prachtige ballad Precious Pain. Het akkoordenschema in dat nummer vind ik prachtig. Bovendien zingt ze het zeer goed. In het middenstuk van het album is er voor gekozen een rustigere sectie op te nemen. Melissa drumt zelf met de handen op de achterkant van de gitaat op het klein gehouden nummer Occasionally. Wachting You, ook een prachtige ballad, geschreven vanuit het oogpunt van een heimlijk verliefde vrouw. Met I want you sluit Melissa het album uptempo rockswingend uit.