menu

Mezzoforte - Surprise Surprise (1983)

Alternatieve titel: Mezzoforte4

mijn stem
3,48 (21)
21 stemmen

IJsland
Funk
Label: Break

  1. Surprise (1:28)
  2. Garden Party (6:09)
  3. Gazing at the Clouds (6:43)
  4. Early Autumn (6:30)
  5. Action Man (5:11)
  6. Funk Suite No. 1 (5:55)
  7. Easy Jack (4:57)
  8. Fusion Blues (5:51)
  9. The Old Neighborhood (5:47)
  10. Surprise, Reprise (0:58)
totale tijdsduur: 49:29
zoeken in:
avatar van musicfriek
Garden Party

Wat een klassieker, dat nummer!

musicfriek schreef:
Garden Party

Wat een klassieker, dat nummer!


Niet-swingende funk door een conservatorium-ijslanders.....

avatar van musicfriek
Niet swingend Zitten je oren verstopt ofzo? Geweldig nummer juist.

avatar van citizen
0,5
Muziek waardoor je definitief blijft hangen in een jaren tachtig fusion trip. Denk ook aan Spyro Gyra, Casiopea, Koinonia en niet te vergeten de Yellowjackets. Al die meuk staat danig te verstoffen in mijn LP-kast. Ik weet niet zeker of ik dit ooit nog eens op moet zetten - kan me namelijk niet meer herinneren of ik dit verdrongen heb of dat ik vergeten ben hoe lekker het klinkt. Zeker 25 jaar geleden voor het laatst gedraaid, deze van Mezzoforte.
Heb nog een maxi waarop een liveversie van Garden Party...schoot me zojuist te binnen.
Toch maar even luisteren, dan? A trip on memory lane? Of gewoon maar wegflikkeren, zodat ik meer ruimte overhoud voor 'verantwoorde' dingen? Keuzes, keuzes...
Ik onthoud me nog even van stemming. Ik kom erop terug.

avatar van citizen
0,5
Ja, ik heb het geprobeerd. Dat heeft als voordeel dat ik mij nu niet meer hoef te onthouden van stemming. Behalve dat dit het enige voordeeltje is aan dit werk van Mezzoforte, laat het mij ook met enige prangende vragen achter. Daarvan is de voornaamste: Hoe ben ik in godsnaam ooit aan deze bloedeloze klomp jaren 80 B-film muzak gekomen? Cadeautje misschien? Ik vrees toch van niet - ik moet deze plaat eigenhandig uit het schap hebben gelicht, meegenomen naar de toonbank, en hebben betaald.

Het heeft al die jaren een sluimerend bestaan in mijn platenkast gehad. Bij het beluisteren hiervan bekroop mij het gevoel dat ik ooit bezeten moet zijn geweest door een boze geest - de tijdgeest om precies te zijn. Want het was in bepaalde kringen bon ton om dit soort platen te draaien. Fusion, zo werd het toen genoemd. Vreemd, want Mezzoforte heeft met jazz net zoveel te maken dan Miles Davis met de Ku Klux Clan. Beter werk onder dezelfde noemer (fusion) leerde ik pas later kennen. Mume stelt hierboven dat het hier om funk gaat. Het is echter geen funk. Het is bagger.

Aldus concluderend zou je kunnen verwachten dat ik deze schijf vinyl opwaardeer tot schietschijf, of hem uitleen aan mijn buurjongetje van twee. Neen, niets van dat al. Deze plaat gaat mij geld opleveren. Want elke keer als ik voor een impulsaankoop dreig te zwichten, wanneer de één of andere 'nieuwe' stroming zich aandient of de zoveelste hype (The XX, Vampire Weekend, enz.) houd ik, deze onbegrijpelijke miskoop indachtig, de hand op de knip. Eerst maar 's zien of het na zes maanden wachten nog steeds gaat om goud of om koperpoets. En als ik er dan toch voortijdig intrap, verplicht ik mijzelf Surprise Surprise van Mezzoforte tot het einde van kant A aan te horen. Want meer kan er menselijkerwijze niet van mij gevraagd worden.

avatar van FunkStar
The Garden Party is HET perfecte BBQ nummer! Trouwens, ik heb een hele andere LP hoes....?

avatar van Madjack71
Er staat ook een ijslandse versie op MuMe. Geen idee wat daar de meerwaarde van is, aangezien er niet wordt gezongen.
Ken Mezzoforte van Garden Party destijds toen ik ook de single heb gekocht...een van mijn eerste singletjes trouwens. Vind het nog steeds een leuk nummer. Voor de rest is dit album toch wel redelijk magertjes...een soort van instrumentale Earth, Wind and Fire. Onderhoudende muzak, met af en toe een interessant interMezzoforte.

avatar van Njal
Nee hoor, de IJslandse versie staat er niet op. Wat een beetje verwarrend is, is dat de internationale release van deze vierde LP dezelfde hoes heeft als de IJslandse release van de derde (Þvílíkt og Annað Eins).

WPE
Toegegeven, het klinkt allemaal pretentieloos, maar toch zitten de nummers goed in elkaar en het swingt wel degelijk zo nu en dan. Dus neigvik toch naar 3,5 ster....o zo!

4,0
Recentelijk na pakweg 35 jaar weer eens beluisterd en klonk heel lekker in de verwende oortjes. Of het wel of geen jazz is, laat ik in het midden. Dat genre is zoooooo breed en wat dan nog? Moet het perse in een hokje geplaatst worden en moet het goedkeuring dragen van de muziek-politie? Wat mij betreft niet, bepaal zelf wel wat goed of leuk is......

avatar van gaucho
3,0
Ik ben ook niet bepaald een jazzpurist, dus vragen in de trant van 'Is dit nog wel jazz?' zijn aan mij ook niet zo besteed. Puristen zullen dit soort smooth jazz, in de lijn van Spyro Gyra en The Rippingtons, ongetwijfeld verfoeien, maar ik vind een top-10 hit als Garden party - hier in een lange albumuitvoering - heerlijk swingen. En zo vaak vind je een instrumentaal jazzfunknummer niet in de hoogste regionen van de hitparade, toch? Zeker niet als die warmbloedige funk uit IJsland blijkt te komen...

Ik heb naar aanleiding van dit hit destijds ook dit album gekocht, mijn enige van Mezzoforte. Maar eigenlijk heeft-ie maar weinig op de draaitafel gelegen. Toch herinner ik me dat met name de uptempo-stukken, met een lekkere funkbas, prima klonken. Met name de Funk suite die kant 2 opent.
Maar zodra ze gas terugnamen - in mijn herinnering vooral op kant twee, met nummers als Fusion blues en Easy jack - ging het allemaal wel heel vrijblijvend klinken. Vooral leuk op de achtergrond voor een ...eehh...tuinfeest of zo.

Wel prima muzikanten overigens, die zich aardig kunnen meten met Amerikaanse en Britse vakgenoten in het smooth jazz-genre. Maar niet met grootheden uit de 'echte' jazz, dat is dan weer een brug te ver.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:28 uur

geplaatst: vandaag om 11:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.