Long John Baldry - Long John Baldry (1980)

Blues / Pop
Label: EMI

1. Savoir Faire (4:22)
  2. Mixed Up, Shook Up Girl (4:22)
  3. Love Me Two Times (3:39)
  4. Work for Me (4:29)
  5. Any Day Now (4:10)
  6. Morning Dew (4:47)
  7. Run Johnny Run (4:14)
  8. You're Good with Your Love (4:21)
  9. I Want You, I Love You (3:27)
  10. Love Is a Killer (4:55)
avatar van kaztor
Walk Me Out In The Morning Dew... geniaal nummer!!!

avatar van LeRoi
Eensch!...maar de rest op deze plaat mag er ook best zijn.....

avatar van Mr Raffles
De waardering van de LP/CD is alleen gebaseerd op het nr Morning dew. Gigantisch gaaf nummer en zeker onder gewaardeerd als we de hitnotering van dat nr erop naslaan. Long John Baldry is nog niet zo lang geleden overleden. Is er iemand die mij kan aangeven waar deze CD nog verkrijgbaar is. Ik kan hem nergen vinden???

avatar van kort0235
Gave plaat van deze ondergewaardeerde zanger!
Kocht deze plaat op een platenbeurs in Arnhem voor 2 euro, en ik heb er geen spijt van.
Of deze op CD verkrijgbaar is, weet ik bijna zeker, want een kennis van mij heeft hem ook.
Misschien in het alternatieve circuit!

avatar van Jan Wessels
Volgens Discogs is dit album niet op CD uitgebracht. Dit album zou ik overigens graag eens op CD willen horen, alleen al vanwege dat gigantisch mooie (Walk Me Out In The) Morning Dew. Ik kijk zo nu en dan ook wel eens naar een verzamelaar uit met dit nummer erop maar dat is gewoon niet te vinden.
Bizar.

avatar van HugovdBos
Genialiteit ten top als je na zo'n 20 covers van Morning Dew het nummer op zo'n wijze weet te vertolken. De prachtige piano intro die overgaat in een psychedelische sound waarna je weg wordt geblazen door de kracht van Baldry zijn stem. Intens genieten van één van de sterkste versies van het nummer.

Jan Wessels schreef:
Bizar.

Ik kom bij dit album uit doordat ik aan die hit herinnerd werd door een goedkoop verzamel-CD'tje. Ook ik vind Morning dew een fantastisch nummer en aarzelde dan ook geen moment toen ik de titel zag staan op dat verzamelaartje. Bij mijn weten de enige plek waar het nummer daadwerkelijk op CD te vinden is.

Dit lijkt me dan ook het beste alternatief voor iemand die dit nummer graag in de originele versie horen of bezitten. Want de versie die op Spotify staat is een heel andere dan de hitversie (zo gaat dat wel vaker op Spotify met hits van decennia geleden) en dit reguliere album is volgens Discogs nog nooit op CD verschenen. Het nummer Morning dew kom ik slechts tegen op deze reeds lang vervallen Baldry-verzamelaar.

Dus houd deze maar in het achterhoofd, de volgende keer dat je op een rommelmarkt of in kringloopwinkels door de CD-bakken struint. De rest van dat verzamel-cd'tje is ook best aardig, zij het meer pop dan blues.

avatar van Jan Wessels
gaucho schreef:

Dank je! Ik zal op zoek gaan!

avatar van gaucho
Deze herontdekking brengt bij mij hernieuwde aandacht voor dit nummer op gang. Het lijkt erop dat Morning dew alleen in Nederland een hit was; over eventuele chartnoteringen elders lees ik nergens iets. Het is een oud nummer uit de jaren zestig, geschreven en uitgevoerd door de mij onbekende Canadese folkzangeres Bonnie Dobson, dat daarna veel vaker opgenomen is door zeer uiteenlopende artiesten en bands. Ik ken het ook in uitvoeringen van Jeff Beck & Rod Stewart, Nazareth en Robert Plant. Die zijn allemaal ook niet misselijk, maar deze versie van Long John Baldry lijkt me wel de beste uitvoering van het nummer.

Ik zie nu dat het nummer nog jarenlang een vaste waarde was in de Top-2000. Dat was me nog niet eerder opgevallen. Kennelijk is er dus wel brede waardering voor een nummer dat ik tot voor kort als een vergeten klassieker beschouwde.

Volgens Wikipedia is het nummer een dialoog tussen de laatste man en vrouw op aarde die een nucleaire holocaust hebben overleefd. Nu ik dat weet, kan ik de tekst ook beter plaatsen.

Ik ken dit album verder niet, ken sowieso heel weinig van deze man, alleen die ene hit en die andere uit de jaren zestig, het nogal sentimentele Let the heartaches begin. Maar hij schijnt toch wel een invloedrijke figuur te zijn geweest. Al was het maar omdat ene Reginald Dwight besloot de helft van zijn artiestennaam te lenen van deze John. En later droeg hij het nummer Someone saved my life tonight op aan 'Sugar Bear'...

Baldry heeft in elk geval een fantastische strot, hoewel hij al wel op leeftijd geweest moet zijn toen hij dit opnam. Ik zie dat de eerste twee nummers van deze plaat composities zijn van Willy (of Mink, in dit geval) Deville, die me goed lijken te passen bij zijn stem. Mocht ik de LP eens tegenkomen voor een paar euro, dan zal ik hem niet laten staan. Al vind ik het B-kantje van de single (die ik ook heb), I want you, I love you, niet zo heel bijzonder.

avatar van nlkink
gaucho schreef:

ken sowieso heel weinig van deze man

Same here. Het enige andere wat ik van hem ken is een televisieopname van de BBC uit pakweg 1968, met een aankondiging van Bobbie Gentry. Hij ziet er dan ronduit lullig uit in zijn smoking terwijl hij Stormy Monday zingt.

Ere wie ere toekomt. Zonder Long John Baldry was ik zondag waarschijnlijk niet bij een concert van Rod Stewart in Ziggo geweest. Deze man hoorde Rod eind jaren zestig mondharmonica spelen en zingen op station Twickenham en vervolgens ging het balletje rollen. Ook illustere namen als Elton John en Mick Jagger hebben hun eerste muzikale stappen gezet in een band met Long John Baldry. Lees eens Long John Baldry-Wikipedia en je valt van verbazing naar verbazing. Onderaan die pagina staat nog een link, waarin Rod Stewart uitgebreid vertelt hoe en wat hij met Long John Baldry heeft beleefd. Een indrukwekkend verhaal wat ondermeer leidde tot Mandolin Wind, Reason too Believe en Maggie May.

Op Youtube staan trouwens prachtige opnames van deze legendarische zanger, waaronder uiteraard ook het wonderschone Morning Dew.

artonna campaign schreef:
Lees eens Long John Baldry-Wikipedia en je valt van verbazing naar verbazing.

Ja, dat overkwam mij dus gisteravond ook, toen ik die Wiki-entry las. Ik wist van de Elton John-connectie met Bluesology, maar bijvoorbeeld weer niet van de rol die LJB gespeeld had bij Eltons vroege worsteling met zijn seksuele geaardheid, waarbij LJB hem zijn zelfmoordplannen uit het hoofd praatte. Het plaatst het jaren later geschreven Someone saved my life tonight ook in een ander, mooier perspectief.
Vind ik ook wel een van de mooie aspecten van muziek: hoe meer je je in achtergronden verdiept, hoe meer bepaalde nummers tot je kunnen gaan spreken.

Maar ook de carrière van Rod Stewart heeft-ie dus mede op gang geholpen. En de Stones heeft-ie ook op sleeptouw genomen, wist ik eigenlijk ook niet. Net zomin als dat hij de 'announcer' is op het Stones live-album Got live if you want it. Inderdaad, zeer invloedrijk dus, zeker in de jaren zestig. Maar toch altijd merkwaardig onderbelicht gebleven...

avatar van blaauwtje
Door de berichten hier, de plaat weer eens onder het stof vandaan gehaald, destijds gekocht om Morning dew( volgens mij heeft iedereen hier dat gedaan), maar het is natuurlijk meer, weliswaar allemaal covers(burt bacharach,willyde ville, the Doors) maar door zijn enigszins snauwerige en bijtende stem toch een eigenlijk geluid meegegeven.

Ligt voorlopig weer even op mijn draaitafel.

Blauwtje; ligt voorlopig op mijn draaitafel. Zou ik ook dolgraag willen; uit Wikipedia haal ik dat hij echt een soort 'hoeder' een soort muzikale vader is geweest voor latere iconen en dat maakt mij heel nieuwsgierig naar dit album. Wie of wat heeft er de gouden tip om, anno 2019, nog aan deze plaat te komen?

avatar van gaucho
Tja, de kortste weg is Discogs Marketplace, maar dat is door de hoge verzendkosten (veel platen bevinden zich in zijn tegenwoordige thuisland Canada) meestal niet de goedkoopste optie. Marktplaats is heel soms een alternatief, maar daarop wordt er momenteel geen een aangeboden.

Het is een plaat waar je geen haast mee moet hebben. Ik ben zelf ook geïnteresseerd geraakt in dit album. Hij gaat op mijn wensenlijstje voor bezoeken aan tweedehands platenzaken en -markten, en als ik vanmiddag in de stad ben, zal ik de twee tweedehands platenzaken aldaar vragen er voor me naar uit te kijken voor een redelijke prijs. D.w.z. tot 10 euro voor een EX of NM exemplaar.

De LP Top 50 heeft dit album in Nederland nooit gehaald, maar ik heb het idee dat er niet heel moeilijk aan te komen is. Maar je moet wat geduld hebben...

avatar van gaucho
Ik vind dit trouwens wel een geinig voorbeeld van de 'macht' en invloed van MuMe. Ik koop een goedkoop CD- verzamelaartje vanwege dat nummer Morning dew, schrijf erover op deze site, raak daardoor zelf geinteresseerd in het album en steek en passant nog wat mede-muziekliefhebbers aan. De een haalt zijn oude LP weer van zolder om 'm onder de naald te leggen en een ander gaat op jacht naar het album. Dat zou allemaal niet gebeurd zijn als ik dat CD'tje niet was tegengekomen en er een stukkie aan had gewijd op MuMe. Leuk toch?

En dan spoort het me ook nog aan om een hoop leuke weetjes over de man na te lezen op internet. Heel verrijkend voor je muziekbeleving.

avatar van Echo01
Werkt vaak zo. Ook goed voor de verdere 'eclectisering' van ieders cd-verzameling...
Nadeel van sites als stevehoffman.tv en musicmeter.nl is helaas wel dat ik maar weinig geld overhoud aan het eind van de maand.

Overigens kan je albums van de Canadees Long John Baldry het best terugvinden op de Canadese Amazon (Amazon.ca).

Supertof....en indirect heeft Long John Baldry ervoor gezorgd dat ik door concerten van Rod Stewart vrienden/soulmaatjes erbij heb gekregen uit Argentinie en Schotland..over meerwaarde gesproken!

Geweldige plaat, niet te vinden op Spotify en elders

Deze week een zo goed als gaaf exemplaar op de kop kunnen tikken voor € 8,- erg blij mij. Wat me opvalt ten opzichte van de hier aangegeven tracklist zijn enkele afwijkende nrs/volgorde en speelduur. Overigens niet gecheckt of dat klopt, zoals vermeld op het etiket, bij elkaar opgeteld net geen 34 minuten
A1 Savoir Faire (3:29)
A2 Love Is a Killer (3:13)
A3 Mixed Up, Shook Up Girl (3:21)
A4 Somehting You Got (2:54)
A5 Work for Me (3:45)

B1 Morning Dew (4:35)
B2 Any Day Now (3:35)
B3 You're Good with Your Love (2:59)
B4 Want You, I Love You (2:38)
B5 Love Me Two Times (3:13)

Laatste nr is dus cover van the Doors. Run Johnny Run ontbreekt dus op deze versie, na wat neuzen (oa Discogs) moet dit volgens mij de NL uitvoering zijn.

avatar van paulmccuytney
Niet alleen de piano-intro op Morning dew is geniaal maar ook na de instrumental break de fade-out met een wel heel diepe basstem. Om kippenvel van te krijgen! Trouwens in 2015 stond het voor het laatst genoteerd in de top 2000 maar daarna helaas niet meer. Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen om dit nummer weer terug te krijgen want hij hoort er zonder meer in maar dan wel in de complete (album)versie.

avatar van Rainmachine
Ook ik heb dit album gekocht om Morning Dew, blijft een prachtig nummer! Maar wat mij nu ook opvalt is dat er twee nummers op staan die Mink Deville geschreven heeft, te weten Savoir Faire en Mixed Up, Shook Up Girl. Prima plaat alles bij elkaar, heb ik eindelijk dat nostalgie gaatje ook weer gevuld.

Lieve mensen, wat fijn dat jullie ook zo kunnen genieten van het fantastische "(Walk Me Out In The) Morning Dew" met het meesterlijke piano intro van Long John Baldry.

Het staat op een verzamel CD en wel op: Just a moment... - discogs.com