In het topic ‘
De metalen twijfels van AOVV’ gaat de desbetreffende user op zoek gaat naar het juiste metal album om in zijn top 10 te zetten. Ik heb het tot mijn missie gemaakt de shortlist in zijn geheel door te nemen. Vandaag het allerlaatste album uit deze shortlist, een album van Marduk.
En dat is een band waar ik nog nooit van gehoord had. Nou lijkt het er niet op dat dit een grootheid is, dus ik hoef me daar hopelijk niet voor te schamen, al zal dit in bepaalde kringen best een vrij bekende naam kunnen zijn. Waar het om gaat is de muziek en daar had ik op basis van de hoes en het jaartal toch wel een bepaald beeld bij: black metal met een typische 90's sound waarin nauwelijks plaats is voor adempauzes. Het is een beetje hokje Mayhem, dunkt me. Dat beeld bleek te kloppen.
Waar hedendaagse black metal ook behoorlijk hard kan gaan, heeft het subgenre zich over het algemeen toch een heel andere sound aangemeten. Vaak is er veel ruimte voor rustige stukken en lange instrumentale partijen, opbouwen en herhaling. Deze muziek is echter heel anders. De manier waarop dit album er aan het begin in knalt is daar exemplarisch voor. Oké, er zijn wel nummers en stukken waarop Marduk het wat rustiger aandoet, het atmosferische titelnummer bijvoorbeeld, maar over het algemeen dendert de band door hun nummers heen alsof de Duivel zelf ze op de hielen zit. En dat is precies hoe dit album aanvoelt: geen dreigende trip door de ziel, maar het gevoel dat je door een woud rent dat in lichtelaaie staat, op de vlucht voor monsters en demonen die je geen seconde met rust laten.
Waar ik naartoe wil is dat ik dit type black metal doorgaans goed kan waarderen, maar vaak niet echt top vind. Dat dacht ik tot ik dit album tegenkwam, tenminste. Want wat is dit een partij loeisterke nummers. Voor elk bandlid niets dan lof voor de rol die hij vervult. De drummer weet precies wanneer hij een rustige vibe neer moet zetten en wanneer hij zijn drumstel tot moes moet meppen, de gitarist kan zowel meesterlijk sfeer zetten als briljante beukriffs afleveren terwijl de bas op de basis van strak spel voorziet. En dan tillen de vuige vocalen, die over lijken te lopen van haat en agressie, de boel nog eens naar een hoger plan. Nummer voor nummer is dit genieten. De tracks zitten goed en met oog voor detail in elkaar waardoor elk nummer als een huis staat, zeker ook los van de albumcontext. Hoogtepunt is voor mij Materialized in Stone, met kippenvelopwekkend gitaarwerk, dat misschien wel één van de beste metaltracks is die ik ken.
Het moge duidelijk zijn dat dit album me uitstekend bevalt. Tevens heeft het me laten zien dat dit soort metal wel degelijk muziek voortgebracht heeft die voor mij persoonlijk met de top meekan, daar waar ik eerst anders vermoedde. Ik zal in de toekomst zeker ook op zoek gaan naar meer uit deze hoek.
Mag dit album in AOVV’s top 10?
Ik vind dit een erg sterk album, ik had het dan ook zeker toegejuicht als je keuze hier op gevallen was. We weten inmiddels echter al dat het deze niet gaat worden. Dat is niet erg, want er staan nog sterkere albums in je shortlist, maar deze had zeker niet misstaan.