Scanner - Mental Reservation (1995)

Duitsland
Label: Massacre

1. Break the Seal (5:27)
  2. Upright Liar (7:35)
  3. After the Storm (4:40)
  4. Your Infallible Smile (5:05)
  5. Conception of a Cure (5:08)
  6. Into a Brave Man's Mind (7:36)
  7. Out of Nowhere (4:59)
  8. Nightmare (3:50)
  9. Rubberman (5:38)
  10. Wrong Lane Society (5:45)
  11. 20th Century Crusade (7:40)
avatar van BlauweVla
Dit kwam een jaar of twee te vroeg uit, want power metal kwam pas van de grond met de debuten van Rhapsody en Hammerfall 1997.
"Mental Reservation" is een concept album. De productie is op zich stevig, maar wel erg 'geknepen', daarbij staan vaak de koortjes in de refrein wat hard in de mix. Maar genoeg gezeurd: dit is een heel goed album in de stijl Helloween, Gamma Ray en blind Guardian. Aardschok had een weinig enthousiaste recensie herinner ik me. Er was wel een ander blaadje (kan Riff Raff geweest zijn), die zeer positief hierover schreef, met uitzondering van de ballad "Your Infallible Smile" (lijkt verdomd veel op TNT, een YouTube reactie leerde me dit). Nou die ballad past wel in het concept en de tekst gaat over een overleden zus. Het iets mindere nummer vind ik het wat bizarre "Rubberman", waarop het conceptverhaal ook een wat cheesy wending krijgt (buitenaardse rubberwezens?). Verder is alles goed aan deze plaat. Neem bijvoorbeeld al de toonzettende opener of het furieuze "Upright Liar". Zo meeslepend als "After the Storm" heb ik andere power metal bands nooit horen zijn. "Conception of a Cure" zou als Judas Priest vergelijking het makkelijkst zijn, maar ik link het eerder aan Mercyful Fate, zonder occulte inslag. Bombastisch is het bijvoorbeeld op "Into a Brave Man's Mind". En zo bevat dit album alle facetten die ik van een band als dit verlang. En hoe beter een album als dit af te sluiten als met het speedy "20th Century Crusade"? De Poolse zanger Haridon Lee (oftewel Leszek Szpigiel) zorgt ervoor dat het allemaal voorzien is van een melancholische sfeer. Jammer dat we van deze man niets mee horen.
"Mental Reservation" is mijn favoriet van Scanner en misschien ook wel mijn favoriete concept heavy metal plaat uit de jaren 90.

BlauweVla schreef:
Dit kwam een jaar of twee te vroeg uit, want power metal kwam pas van de grond met het debuten van Rhapsody en Hammerfall 1997.

Een beetje raar om te zeggen dat dit album te vroeg kwam want Scanner maakte natuurlijk al power metal sinds 1988 en dat was in navolging van bands als Helloween.

Kronos schreef:

Ik ben het er me eens dat de stijl al wel bestond. Maar het heette voor 1997 geen 'power metal'. Ik heb een hele stapel oude Aardschokken en de term is nergens te vinden. Ik kan het mis hebben, maar nergens kan ik het vinden, ook niet in oude documentaires van voor 1997. Ook was met de revival in eens het taboe rond deze bands opgeheven, het mocht weer.

BlauweVla schreef:
Maar het heette voor 1997 geen 'power metal'.

De EP van Helloween werd toen al power metal genoemd hoor.

Kronos schreef:

De EP van Helloween werd toen al power metal genoemd hoor.

Bron?

avatar van ZAP!
1997 lijkt mij ook een beetje laat, maar een bron heb ik niet. Ik zie net dat power metal ook wel als happy metal aangeduid wordt, maar dat is nieuw voor mij. Ik dacht dat bv. Vicious Rumors en ten dele Metal Church ook onder power metal vielen...

# Metal genres..euuh? - MusicMeter.nl

avatar van Kronos

Mijn goed werkende geheugen is de bron.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik was er zelf bij in die tijd. Jij niet lijkt me, als je in oude Aardschokken op zoek moet. Of laat je je geheugen je in de steek? Maar je vraagt dus eigenlijk een bewijs begrijp ik. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er nergens in Aarschok sprake is van het subgenre. Ik heb ook niet meteen tijd en zin om ze allemaal door te lezen. Kom ik het toch ergens tegen dan zal ik hier zeker melden.

Edit: The term was first used in the mid-1980s and refers to two different but related styles: wiki

avatar van BlauweVla
Ik was er ook bij hoor. OK waarschijnlijk ging de term vaker rond onder de mensen dan dat het geschreven werd Laten we het over het album hebben?