Insomnium - Above the Weeping World (2006)

Finland
Label: Candlelight

1. The Gale (2:41)
  2. Mortal Share (3:59)
  3. Drawn to Black (6:00)
  4. Change of Heart (4:30)
  5. At the Gates of Sleep (7:05)
  6. The Killjoy (5:22)
  7. Last Statement (7:32)
  8. Devoid of Caring (5:40)
  9. In the Groves of Death (10:07)
Fantastisch album. Beste van alle 3.
Althans, ze zijn even goed.

avatar van Aketo
geweldig album inderdaad, gaat mee in de stijgende lijn waarin deze gasten zich bevinden! Het is nu even afwachten wat er dit jaar wordt uitgebracht door hun in de herfst!

avatar van Scython
Geniaal album met ''In The Groves of Death'' als epische uitschieter. Elk nummer is enorm uitgebreid en goed verzorgd.

Topper!

avatar van james_cameron
Uitstekende melodieuze death metal, overtuigend uitgevoerd en goed geproduceerd. De plaat blijft over de hele linie boeien. De balans tussen melancholie en agressie is knap getroffen. Dit smaakt absoluut naar meer, ik ga op zoek naar eerder werk van de band.

avatar van Dr.Pat
Wat een goede ceedee, dit is pas knallen! Deze komt goed bij je binnen, blijft naar meer smaken.

avatar van Cartman74
Heerlijke band, dat Insomnium! Dit album is een aaneenschakeling van geweldige nummers. De melodie druipt er af en toe vanaf, maat het blijft lekker stevig. Change of heart is mijn favoriet, zonder heel veel andere nummers tekort te willen doen.

avatar van wizard
One for Sorrow was mijn kennismaking met de Finnen van Insomnium. Het was een aangename kennismaking, die met 4.5 ster beoordeeld is. Voor Above the Weeping World waren mijn verwachtingen dan ook hoog.
Beide albums verschillen niet veel: bijna perfect uitgevoerd melodieuze, melancholische death metal met jankende leads en een behoorlijk verstaanbare grunt, beginnend met een intro van een paar minuten en helaas allemaal net iets te luid opgenomen. Above the Weeping World ligt niet alleen in het straatje van One For Sorrow, sterker nog, het lijkt me niet overdreven dat ze buren zijn.
Toch zijn er wel verschillen, die helaas ten nadele van Above the Weeping World uitvallen. Ten eerste mis ik hier de cleane zang, die op One for Sorrow beperkt maar heel effectief werd gebruikt. Daarnaast vind ik hier niet alle nummers even sterk. Niet dat ze zwak zijn, maar een nummer als At the Gates of Sleep kan me toch niet helemaal tot het einde boeien. Hetzelfde geldt voor Last Statement.
Om met een positieve noot af te sluiten: de hoogtepunten op dit album zijn Mortal Share, Change of Heart en In the Groves of Death.

Kortom, de verwachting die ik van dit album heb, zijn helaas niet helemaal ingelost. Toch is dit een sterk album waar veel andere bands jaloers op kunnen zijn.

4.0*