Vreemde Kostgangers - Nachtwerk (2017)

Label: Universal

1. Leven Zat in de Stad (4:23)
  2. Geloof Hoop Liefde (4:30)
  3. Schrijven (4:34)
  4. De Afgesproken Plek (5:00)
  5. Mocht Je een Minnaar Willen (5:27)
  6. Ze Houdt van Mij (3:19)
  7. Water bij de Wijn (3:15)
  8. Geen Weg Terug (4:29)
  9. Een Eenzaam Avontuur (4:18)
  10. Bang (4:25)
  11. Warm Vanavond (3:24)
  12. Verslaafd (3:06)
  13. Ieder voor Zich (5:49)
  14. Half Leeg = Half Vol (3:58)
  15. Ik Heb een Hekel aan de Blues (5:19)
  16. Dynamiet (3:56)
De recensie hierboven is een beetje lachwekkend. 3 nummers luisteren en dan 0,5 geven. Sad.
Anyway, ik heb deze plaat vandaag meerdere malen beluisterd. Dit album zit muzikaal en tekstueel een stuk beter in elkaar dan de vorige cd. Veel liedjes op de eerste plaat waren flauw en gezapig. Gelukkig is er nu 'Nachtwerk'. Ik hoor heel veel mooie dingen, fijne liedjes met beeldende teksten. Hoogtepunten: Leven Zat in de Stad (wat een heerlijke opener, zet meteen de goede toon), Water bij de Wijn (typisch Vrienten, fijne melodie), Een Eenzaam Avontuur (hilarische tekst) en Dynamiet (mooie afsluiter). Ook ben ik blij dat de opname van deze cd veel beter is (de stemmen van de heren zijn nu wél beter te onderscheiden)
Voorlopig zet ik hoog in. Kwalitatief een erg sterke cd!

Bij de voorganger schreef ik al dat ik meer heb met de aardige jongens. Misschien dat de spruitjeswalm die de Vreemde Kostgangers met zich meebrengt een rol speelt. Ook heb ik het minst met de nummers waar Kooijmans de hoofdrol krijgt.

Op deze snelle opvolger raak ik dat gevoel nog steeds niet helemaal kwijt. Een nummer als Schrijven vind ik haast een ouderwets Songfestival nummer. Hier maak ik geen vrienden mee nee, maar het is een gevoel dat blijft hangen.
Toch heb ik de heren altijd hoog zitten, daar ligt het niet aan.

En...... opener Leven Zat in de Stad is heel sterk. De rest wisselt wat in waardering. Ik heb wel de indruk dat het album meer ademt dan de vorige, en het bevat nummers die ik wel kan waarderen zoals De Afgesproken Plek bijvoorbeeld en de genoemde album opener.
Het lijkt allemaal wat doordachter. Het spontane karakter gaat daarmee misschien wat verloren, maar het wint wat mij betreft wel aan kracht.

Een heel groot fan zal ik niet worden, daarvoor luister ik dan liever naar het solowerk van Vrienten en de Groot en kan ik niet wennen aan Kooijmans (alhoewel Bang wel een zeer sterk nummer is en ik tot de beste nummers van Nachtwerk beschouw). Nachtwerk is een stap vooruit.