Megaherz - Komet (2018)

16. Himmelsstürmer [Live] *
  17. Für Immer [Live] *
  18. Unbesiegbar *
avatar van Killeraapje
Na het beluisteren van de prachtige song Von Oben ben ik gelijk maar tot aanschaf overgegaan.

avatar van Killeraapje
Megaherz is in Nederland vooral bekend doordat de voormalige televisiezender The Box af en toe het nummer Für Immer voorbij liet komen. Een Rammstein achtige ballade die tot het einde der tijden in je hoofd blijft zitten. Vanzelfsprekend werd dit nummer in Duitsland een underground hit en verkocht Megaherz - Zombieland (2014) heel behoorlijk.

Opvolger Komet zit sterk in het verlengde van zijn succesvolle voorganger. Opnieuw wordt er vakkundig gespiekt bij Rammstein en Oomph!. Dit wil zeggen bombastische Duitstalige zang die ondersteund wordt door zware gitaren. Onderscheidend is Megaherz vooral door hun clowneske podiumpresentatie en politiek beladen teksten die enigszins doen denken aan Die Toten Hosen.

Het beste komt dit uit de verf in een song als Horrorclown waarin tekstueel fel wordt uitgehaald naar populisten zoals Trump maar tegelijkertijd het imago van de band nog eens extra wordt onderstreept. Een andere favoriet is de ballade Von Oben. Tekstueel en qua stijl zit dit nummer helemaal in het verlengde van de hit Für Immer Zanger Lex Wohnhaas brengt deze song met veel overgave en dat zorgt voor net wat meer bezieling.

Nicht in Meinem Namen met een violenpartij in het midden en een stemverheffing van de zanger weet zich te onderscheiden en ook het felle Nicht Genug is scherp en doet tekstueel denken aan de humoristische songs van Die Toten Hosen.

Kritiekpunt is dat Megaherz met dit album wel erg op veilig gaat. Het album is krachtig geproduceerd en de band gaat met veel zelfvertrouwen tekeer maar het songmateriaal is over de hele linie toch wat minder dan bij Zombieland. Teveel songs missen karakter met als absoluut dieptepunt het derderangs Rammstein aftreksel Trau Dich.

Gelukkig zijn de uitschieters dan weer zo goed dat die alleen al de aanschaf rechtvaardigen. Om nog een extra zetje in de goede richting te geven is er nog een bonus cd met live uitvoeringen van de beste songs van Zombieland.

Degelijk werk van een band die meer in zijn mars heeft maar toch weer met Von Oben een van de mooiste Duitstalige ballades ooit heeft geschreven.

Liefhebbers van Rammstein of Oomph moeten dit zeker een kans geven.