Sons of Kemet - Your Queen Is a Reptile (2018)

Jazz
Label: Impulse!

1. My Queen Is Ada Eastman (6:41)

met Joshua Idehen

2. My Queen Is Mamie Phipps Clark (5:31)

met Congo Natty

3. My Queen Is Harriet Tubman (5:40)
  4. My Queen Is Anna Julia Cooper (5:06)

met Pete Wareham

5. My Queen Is Angela Davis (6:35)
  6. My Queen Is Nanny of the Maroons (6:43)
  7. My Queen Is Yaa Asantewaa (7:04)

met Nubya Garcia

8. My Queen Is Albertina Sisulu (5:19)
  9. My Queen Is Doreen Lawrence (6:48)

met Joshua Idehen

avatar van Choconas
Sons Of Kemet is op z’n minst bijzonder te noemen: een saxofonist, een tubaspeler en ten minste twee drummers (soms ook drie of vier) maken een uiterst dansbare combinatie van allerlei stijlen, waaronder jazz, hiphop en tribale ritmes uit Afrika en de Caraïben. De saxofonist, Shabaka Hutchings, is een prominente figuur in de Londense jazzscene en vooraanstaand lid van nog twee collectieven, The Comet Is Coming en Shabaka & The Ancestors. Het opvallend getitelde Your Queen Is A Reptile, het derde album in totaal en het eerste voor het fameuze Impulse!-label, is wat mij betreft het meest ambitieuze en beste van Sons Of Kemet tot nog toe. Elk nummer is een ode aan een speciale vrouw, zoals bijvoorbeeld Harriet Tubman (voorvechter van afschaffing van de slavernij), Angela Davis (feministisch filosoof, schrijver en activist) en Albertina Sisulu (Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist). Mijn favoriete nummer van het album, My Queen Is Ada Eastman, is een eerbetoon aan de overgrootmoeder van Shabaka Hutchings.