Speedy Ortiz - Twerp Verse (2018)

Label: Carpark

1. Buck Me Off (2:59)
  2. Lean in When I Suffer (2:30)
  3. Lucky 88 (3:11)
  4. Can I Kiss You? (2:26)
  5. Backslidin' (3:00)
  6. Villain (3:20)
  7. I'm Blessed (4:25)
  8. Sport Death (3:29)
  9. Alone with Girls (3:24)
  10. Moving In (4:35)
  11. You Hate the Title (2:13)
avatar van E-Clect-Eddy
Lucky 88 is uitgebracht als single, meer focus op percussie en (synth) effecten, en daardoor wat meer chaotisch / bombastisch. Lijkt dat er wat meer gaat richting Sadie Dupries' solo album Sad13 - Slugger (2016)

Aan de vorige 2 releases heb ik goede herinneringen.

Ik hoor veel media nu al roepen dat dit het toegankelijkste Speedy album tot dusver is. Niet mijn bevindingen; ik hoor een band die meer naar mathrock neigt, synths juist niet melodieus inzet, een ritmesectie en lyrics die het geheel donkerder maken, refreinen die op momenten opduiken dat je het niet verwacht. De 90's sfeer blijft uiteraard wel.

avatar van E-Clect-Eddy
Zie dat ik alweer 2 singles achter loop... Spotify aanbevelingen is helaas nog steeds een zooitje.

Als ik de twee meest recente singles ( Villain en Lean in When I Suffer ) hoor met de nieuwe gitarist dan doet het denken aan The Breeders en ook wel de warsheid van de Pixies' Frank Black. Ook klinkt het alsof de gitaar vreemd gestemd is. Deze twee klinken ook meer in het verlengden van het vorige album en de eerste single zit ergens tussen Sadie's solo werk en het laatste album in.

Er schijnt ook een compleet album in 2016 geschrapt te zijn, met "liefdesliedjes"

Dat moet je niet te serieus nemen denk ik, maar heb ik ook gelezen. Het kwam er op neer dat Sadie zich niet meer kon identificeren met de luchtige toon van dat album, door depressies (van anderen vooral) en de huidige staat van Amerika.

avatar van E-Clect-Eddy
Vanaf vandaag tijdelijk te beluisteren, vóór de officiële release volgende week vrijdag, via een stream van NPR First Listen

Hun album Foil Deer (2015) kwam dicht bij een plek in mijn album Top 10 van dat jaar.

Het geluid van de band was en is minder toegankelijk door het opzettelijk willen afwijken van Pop format hierdoor klinkt deze Alternative Rock rommelig, noisey, tegendraads, lo-fi maar er zit daaronder nog wel wat Pop met name in Sadie's zang. Diverse zaken (instrumenten/ zang) lijken apart ge-tuned te zijn, alsof ze niet correct afgestemd zijn op elkaar.

De eerste beluistering valt goed maar deze zal waarschijnlijk niet in de buurt komen van mijn uiteindelijke album Top 10 van 2018, eerder een Top 25 plek. Ik vind de teksten minder pakken dan op Foil Deer. Maar ik merk dat het wel een groeier is, net als hun vorige album... moet je er even aan wennen.