Plan Kruutntoone - Wat Doen de Handen (2017)

Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Litanie (De Witte Ruimten Zijn de Gaten) (7:33)
  2. Strijk 4 / Constant Gejaag (1:56)
  3. Strijk 2 (2:27)
  4. Broodreeks (4:02)
  5. Constant Gejaag, Electrisch (2:43)
  6. Beckett en het Meisje (Bij de Mensen Blijven) (7:10)
  7. Strijk 5 (2:48)
  8. Vergeefs Gebed Om Slaap (3:35)
Hendrik68
Masimo wees mij vorig jaar op de nieuwste Plan Kruutntone. Op dat moment wel even beluisterd, maar al gauw kwam er van alles tussendoor en raakte hij wat in de vergetelheid. Tot de band mij zo ineens weer te binnen schoot. Wat is dit toch een geweldige eigenzinnige band, met heerlijke teksten waar je zelf ook nog allerlei wendingen aan kan geven. De muziek van Hans Visser (gitaar, banjo), Bas Alblas (bas) en Chris Muller (overige instrumenten) brengt precies de juiste geheimzinnige sfeer. Soms zijn de instrumentaties spaarzaam en sfeervol en dan weer hilarisch, chaotisch en volstrekt absurd. Zo word je dwars door de plaat heen geslingerd als het ware. En toch is het een echt geheel. Zeer knap.

"Als alles eraf is" uit 2013 was al fenomenaal, deze is minstens even goed, zo niet beter. Hoogtepunt is natuurlijk Beckett en het meisje (Bij de mensen blijven), Plan Kruutntone op zijn best. De zang/spraak die naar een hoogtepunt toewerkt en dan eindigt met "En ik ben niet gek". Nou echt wel, dat zullen ze zelf vast niet ontkennen . Echt een juweel in de Nederlandse muziek en superorigineel bovendien. Jammer genoeg treedt het gezelschap niet heel veel op, waardoor ze vrij onbekend blijven. Dat is spijtig, want dit behoort tot het beste dat de Nederlandse muziek te bieden heeft.