Lee Morgan - The Sixth Sense (1969)

Jazz
Label: Blue Note

1. The Sixth Sense (6:45)
  2. Short Count (6:02)
  3. Psychedelic (6:32)
  4. Afreaka (8:03)
  5. Anti Climax (6:19)
  6. Cry of My People (5:23)
  7. Extemporaneous * (5:08)
  8. Mickey's Tune * (6:35)
  9. Leebop * (5:38)
Nu op vinyl in huis en wat blijft dit toch een heerlijke plaat. Vooral Afreaka kan mij enorm bekoren.

avatar van Tony
Lee Morgan, Jackie McLean, Frank Mitchell (tenor), Cedar Walton, Victor Sproles (bass), Billy Higgins

Afreaka is inderdaad een wonderschone, afro-cubaanse compositie van een van mijn favoriete pianisten, Cedar Walton. Heerlijke solo speelt hij hier, waarbij ook Billy Higgins zich van zijn beste kant laat horen met zeer geëngageerd drumwerk. Daarnaast hoor je op dit album de getallenteerde, maar volstrekt onbekend gebleven Frank Mitchell op tenor sax, wat dus gerust een unicum mag heten. Hij speelt heel lekker vloeiend samen met Lee Morgan en Jackie McLean. Niet lang na deze opnames voor the Sixth Sense zou hij net zo snel van het jazz toneel verdwijnen als hij verschenen was. Prima plaat van Morgan, die vreemd genoeg altijd wat onderbelicht is gebleven, ook hier slechts 12 stemmen...

Mssr Renard
Afreaka is inderdaag erg intens en gaaf, maar de mooiste song hier vind ik het tergende en tranentrekkende Cry of My People. Ik ben niet 's-werelds grootste muted trumpet-enthousiast maar Lee weet deze ballad wel erg mooi te blazen.

Recorded November 10, 1967. Uitgebracht in 1969, zal dat even aanpassen. Opvallend hoe vaak het release jaar van jazz platen hier niet klopt....

west schreef:
Uitgebracht in 1969

Ik zie toch echt overal juli 1970 als release datum staan (en inderdaad 1967 opgenomen, maar die data hanteert deze site niet, wel release)

aERodynamIC schreef:

De eerste repress is uit 1970. Ik zie hier op Discogs 2 originele uitgaven uit 1969 in the USA & Japan:

Just a moment... - discogs.com

En de opname datum is juist bij veel jazz albums hier op de site helaas abusievelijk ingevoerd. Ik heb daar al heel wat correcties voor moeten doorgeven, zodat de release datum er alsnog komt te staan.

west schreef:

Just a moment... - discogs.com

Discogs zegt ook niet altijd alles. Als dat je enige bron is is dat vrij karig want ook daar voeren 'gewone users' het maar in. Op allerlei gerenommeerde jazz sites zie ik midden juli 1970 (en dus ook niet alleen wiki). Niet dat ik het weet verder, maar als de meerderheid over 1970 spreekt is dat wel opmerkelijk toch?! Niet dat het me verder boeit met dit soort oude releases. Over jazz is vaker een discussie gevoerd of het nu om de releasedatum zou moeten gaan of datum van opname wat bij jazz blijkbaar belangrijker is

aERodynamIC schreef:

Bij alle genres wordt (logischerwijs) uitgegaan van de release datum. En juist ook bij jazz platen is dat nogal relevant: er zijn nogal wat uitstekende albums oorspronkelijk niet uitgegeven door bijvoorbeeld Blue Note (zoals jij wel weet). Het hoort bij de 'geschiedenis' van het album en is relevant: de muziek was pas (veel) later te horen en beschikbaar.

Over dit album: het is inderdaad opmerkelijk dat op jazz sites 1970 wordt genoemd. Gelukkig is het verschil hier maar een jaar en gaat het puur om het release jaar, niet het opname jaar. Ik zie nu ook dat bij de US 1969 release staat: 'Some copies have "Not For Sale Promotion Use Only".' Dat zou het verschil 1969/1970 kunnen verklaren, ware het niet dat deze persing met een OBI erom wel in 1969 in Japan verkocht lijkt te zijn. Ach ja.