aERodynamIC schreef:
Discogs zegt ook niet altijd alles. Als dat je enige bron is is dat vrij karig want ook daar voeren 'gewone users' het maar in. Op allerlei gerenommeerde jazz sites zie ik midden juli 1970 (en dus ook niet alleen wiki). Niet dat ik het weet verder, maar als de meerderheid over 1970 spreekt is dat wel opmerkelijk toch?! Niet dat het me verder boeit met dit soort oude releases. Over jazz is vaker een discussie gevoerd of het nu om de releasedatum zou moeten gaan of datum van opname wat bij jazz blijkbaar belangrijker is
Bij alle genres wordt (logischerwijs) uitgegaan van de release datum. En juist ook bij jazz platen is dat nogal relevant: er zijn nogal wat uitstekende albums oorspronkelijk niet uitgegeven door bijvoorbeeld Blue Note (zoals jij wel weet). Het hoort bij de 'geschiedenis' van het album en is relevant: de muziek was pas (veel) later te horen en beschikbaar.
Over dit album: het is inderdaad opmerkelijk dat op jazz sites 1970 wordt genoemd. Gelukkig is het verschil hier maar een jaar en gaat het puur om het release jaar, niet het opname jaar. Ik zie nu ook dat bij de US 1969 release staat: 'Some copies have "Not For Sale Promotion Use Only".' Dat zou het verschil 1969/1970 kunnen verklaren, ware het niet dat deze persing met een OBI erom wel in 1969 in Japan verkocht lijkt te zijn. Ach ja.