Confidence Man - Confident Music for Confident People (2018)

Australiƫ
Pop / Dance
Label: Heavenly

1. Try Your Luck (3:34)
  2. Don't You Know I'm in a Band (3:23)
  3. Boyfriend (Repeat) (4:09)
  4. C.O.O.L Party (3:38)
  5. Out the Window (4:25)
  6. Catch My Breath (3:58)
  7. Bubblegum (3:28)
  8. Better Sit Down Boy (3:24)
  9. Sail Boat Vacation (2:33)
  10. All the Way (3:43)
  11. Fascination (4:53)
avatar van andnino
Ik moet hier toch even op terug komen, dit is niet zomaar een lekker zomerplaatje... Het is inmiddels al bijna november (hoewel het niet zo voelt), en ik blijf dit maar opzetten!

Confidence Man doet gewoon heel veel goed. Heel veel daarvan is bewust. De opgezette karakters zijn leuk en origineel, ze worden goed gereflecteerd in de stijl van de muziek en de teksten. De muziek heeft een hele fijne energie, en is dansbaar zonder enige pretentie (ze noemen het ook wel "dorky dance music"). Dat maakt het mogelijke "appeal" van deze plaat heel groot, en als men vaardig genoeg is hier nog enige verdere evolutie in aan te brengen, zie ik een grootse toekomst voor deze band.
Een deel is echter ook onbewust. De muzikanten hebben zelf toegegeven eigenlijk maar weinig van house en elektronische muziek te weten, men komt vooral uit het indie-circuit. Toch voelt deze plaat alsof er een aantal gerenommeerde houseproducers achter de knoppen hebben gezeten. Volgens mij heeft Confidence Man niet eens door aan hoeveel muzikale historie (en dan vooral 90's en vroege 00's house) men hier hommage doet. In die zin is het misschien wel een klein beetje geluk dat het allemaal toch behoorlijk fris en min of meer origineel uit de bus is gekomen.
Of misschien is dat wel gewoon karakter. Want de eigen identiteit van deze groep sprankelt in elk detail van elke song door. Hoewel ze niet allemaal even sterk zijn, heb ik al jaren niet meer zo'n catchy popplaat gehoord. Toeval of geen toeval, alles komt hier mooi samen en deze komt hoog in mijn jaarlijst!